آفتابنیوز : آفتاب: پیشنهاد تشکیل
گروه دوستی پارلمانی ایران و آمریکا گرچه با استقبال برخی نمایندگان مجلس هفتم روبرو شده اما مخالفت جدی اکثریت نمایندگان را برانگیخته است. ایجاد ارتباط میان نمایندگان مجلس با همتایان آمریکاییشان چند ماه است که در دستور کار برخی از نمایندگان قرار گرفته است. این نمایندگان با این استدلال که ارتباط میان مجالس در حوزهای کاملا مجزا از روابط دیپلماتیک دولتها طبقه بندی میشود معتقدند ایجاد یک کانال ارتباطی میان مجالس ایران و آمریکا با توجه به حضور اکثریت دموکرات در کنگره، نقش موثری در شکست طرحهای بوش علیه تهران دارد.
با این وجود دیدگاه یاد شده در مجلس هفتم مخالفان پرنفوذی نیز دارد؛ مخالفانی از جمله
علاالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی که مخالفت صریح خود را با پیشنهاد تاسیس گروه دوستی پارلمانی ایران و آمریکا ابراز کرده است. چرا که به اعتقاد ا. و بسیاری دیگر، طرح چنین پیشنهادی در مقطع فعلی فقط نوعی دستپاچگی سیاسی است که ناخواسته موضع آمریکا یعنی کشوری که کاملاً در جایگاه یک دولت متخاصم در برابر ایران قرار گرفته را تقویت میکند. [
اینجا] شاید به دلیل همین مخالفتها باشد که محمدنبی رودکی، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی که تا چندی پیش به صراحت از لزوم ارتباط میان مجالس ایران و آمریکا سخن میگفت اکنون با احتیاط بیشتری در این باره ابراز نظر میکند.
رودکی که پیش از این از او در کنار سیدجلال حسینی، شکرالله عطارزاده، کمال دانشیار، عباسعلی اللهیاری، محمد علیخانی، اسماعیل گرامی مقدم، سیدمرتضی موسوی و سید مجتبی مودبپور به عنوان امضاکننده طرح ایجاد گروه دوستی پارلمانی ایران و آمریکا نام برده شده بود، با بیان اینکه «حسینی، نماینده زنجان به اشتباه نام او را به عنوان امضاکننده طرح مطرح کرده» به خبرنگار سیاسی آفتاب گفت: از نظر من موضوع تشکیل این گروه در حال حاضر منتفی است.وی در تشریح علت مخالفت خود افزود: در هفته گذشته شاهد تصویب بودجه 193 میلیون دلاری از سوی کنگره آمریکا برای دخالت و ایجاد نا امنی در ایران بودیم. بنابراین اگر کنگره به دنبال ارتباط دوستانه با مجلس ایران است پس چرا بودجههای کلان برای خرابکاری در ایران تصویب میکند؟
رودکی با اشاره به بازداشت 5 دیپلمات ایرانی در اربیل و تصویب 3 قطعنامه تحریم ایران در شورای امنیت که با فشار کاخ سفید صورت گرفت تاکید کرد: با توجه به رفتارهای فوقالذکر دولت و کنگره آمریکا، مجلس شورای اسلامی آغوش خود را برای تشکیل گروه دوستی پارلمانی بازنخواهد کرد مگر این که کنگره آمریکا در رفتار خود تجدیدنظر کند و تقاضای کتبی و درخواست تشکیل این گروه را به مجلس شورای اسلامی ارسال کند تا مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود: من با توجه به مسایل فوق با این پیشنهاد موافق نیستم اما از پیشنهاد کنندگان طرح دعوت کردم که هفته آینده در کمیسیون این موضوع را به بحث بگذاریم.
دیدگاه رودکی اما برآیند نظر تمام نمایندگان مجلس هفتم و حتی تمام اعضا کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در این رابطه نیست. داریوش قنبری دیگر عضو این کمیسیون خبرنگار سیاسی آفتاب گفت: تشکیل گروه دوستی پارلمانی میتواند از ادامه روند مصوبات ضد ایرانی کنگره ممانعت به عمل آورد و جلو این مصوبات ضد نظام را بگیرد.
وی افزود: یکی از عواملی که باعث تصویب شدن چنین بودجههایی میشود عدم ارتباط و کمبود اطلاعات نمایندگان کنگره آمریکا در مورد فرهنگ و ملت ایران است. آنان اطلاعات خود را عمدتا از کانالهای دولتمردان خویش دریافت میکنند اما اگر تعاملی بین نمایندگان کنگره با ایرانیان صورت بگیرد، اطلاعات رد و بدل میشود و آنان متوجه اوضاع واقعی ایران خواهند شد.
قنبری با تاکید بر اینکه «بهترین راه برای حل اختلافات ایران و آمریکا برقراری ارتباط بین مجالس دو کشور است» افزود: به نظر من NGO ها هم میتوانند برای اصلاح افکار نمایندگان کنگره درباره ایران تلاش کنند. ایجاد ارتباط باعث به وجود آمدن زمینهای برای کاهش تنشها خواهد شد.