پس از انتشار خبری با موضوع توقیف فیلم خانه پدری با پیگیری از منابع رسمی، اطلاع یافتیم که توقیف فیلم خانه پدری از سوی دادسرای فرهنگو رسانه خبری مورد تایید است.
به گزارش آفتابنیوز؛ این فیلم به کارگردانی کیانوش عیاری ساخته شده و به دلیل یک صحنه خشونتآمیز سالها مورد بحث بود. در چند روز گذشته با محدودیت سنی و در تعداد سینماهای محدودی به نمایش درآمد.
داستان فیلم به ماجرایی پیش از انقلاب اسلامی بر میگردد که مقایسه موقعیت زنان در آن زمان با دوران معاصر در همین چند روز ابتدایی نمایش فیلم از نکات قابل توجه و مثبت در نقدهای منتشرشده بوده است.
واکنش عیاری به خبر توقیف «خانه پدری»
به نوشته خبرگزاری ایسنا، کارگردان فیلم «خانه پدری» از دستور برای توقیف فیلمش اظهار بیاطلاعی کرد.
از روز یکم آبانماه که فیلم «خانه پدری» پس از نزدیک به یک دهه توقیف بر پرده سینماها به نمایش درآمد برخی هجمهها علیه رفع توقیف این فیلم و نمایش آن شدت گرفت، این در حالی است که هم به تایید کارگردان و نیز تاکید مسئولان سازمان سینمایی، صحنه مناقشهبرانگیز این فیلم اصلاح شده و علاوه بر آن، فیلم با محدودیت سنی و در تعداد سینماهای محدودی به نمایش درآمده است.
مرتکبین ومقصرین تحت تعقیب قانونی قرارگرفتند
روابط عمومی دادسرای عمومی و انقلاب تهران در خصوص توقیف فیلم خانه پدری با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: «با توجه به اینکه اکران فیلم خانه پدری بازتاب بسیار منفی و گستردهای در اذهان جامعه به دنبال داشته و به نحوی توهین به اعتقادات مذهبی جامعه ایران و ترویج خشونت علیه زنان و زیر سوال بردن سنن، رسوم و فرهنگ ناب ایرانی-اسلامی و ارائه تصویر وارونه و کذب از خانواده ایرانی در این فیلم مشهود میباشد و پخش آن سلامت روحی و روانی جامعه را به مخاطره انداخته به نحوی که با واکنش منفی اقشار و گروههای مختلف در جامعه همراه بوده بنابراین از باب پیشگیری از هرگونه اخلال در نظم عمومی و صیانت از سلامت روح و روان جامعه بر اساس گزارشات واصله از دستگاههای ضابط پرونده، موضوع به دادسرای دادسرای فرهنگ و رسانه ارجاع و طبق دستور دادستان تهران دستور جلوگیری از ادامه اکران فیلم مذکور و پخش آن صادر گردید.
لازم به ذکر است بنا به گزارش مراجع نظارتی علیرغم اینکه مقرر شده بود که فیلم یاد شده مورد اصلاح و بازسازی قرار گیرد ولی در این خصوص اقدام اصلاحی انجام نگرفته فلذا حسب دستور دادستانی علاوه بر جلو گیری از پخش فیلم مذکور،کلیه مرتکبین و مقصرین نیر تحت تعقیب قانونی قرار گرفتند.
واکنش رییس سازمان سینمایی به توقیف فیلم «خانه پدری»
حسین انتظامی، رییس سازمان سینمایی نیز درباره به توقیف فیلم«خانه پدری»، معتقد است؛ در حوزه تولیدات فرهنگی و هنری، باید اجازه دهیم سازمان تخصصی قانونی، یعنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مرجعیت داشته باشد. در غیر این صورت، ناکارآمدی ایجاد میشود و مولدان حوزههای فرهنگی هنری بلاتکلیف میمانند.
به نوشته خبرگزاری ایرنا، حسین انتظامی، رییس سازمان سینمایی، پس از حواشی ایجاد شده درباره فیلم «خانه پدری» به کارگردانی کیانوش عیاری گفت: «بر اساس قانون، شورای پروانه ساخت و نمایش، مراجع قانونی برای تصمیمگیری درباره ساخت یا نمایش یک فیلم هستند.»
او با اشاره به سوابق اعضای شورای پروانه ساخت و نمایش، ادامه داد: «مگر میشود اعضای شورایی که تک تک آنها افرادی صاحبنظر هستند و از سوی مقامات کشور مورد مشورت قرار میگیرند، ضد ایرانی، ضد خانواده، ضد دین باشند و بعضی از این نوع هجمهها را متوجه نشوند؟ اعضای شورای پروانه نمایش، منتقدان و جامعهشناسان، «خانه پدری» را فیلمی در ترویج خشونت نمیدانند. هرگونه نمایش جرم، جنایت، خشونت و یا امثال آن، به معنای ترویج این موضوعات نیست؛ به ویژه وقتی با ردهبندی سنی ۱۵+ هشدارهای لازم به خانوادهها داده شده باشد.»
انتظامی همچنین با تاکید بر اصلاح شدن برخی از صحنههای «خانه پدری» گفت: «با مذاکره مسئولان سازمان سینمایی با کارگردان فیلم، بار تصویری خشن صحنههای ابتدایی آن، کاسته و با تمهیدات تصویری و صوتی، اصلاح شد. جای تعجب است که عدهای میگویند هیچ اصلاحی در این فیلم صورت نگرفته است. مصاحبههای مسئولان سازمان سینمایی و کارگردان فیلم هم مؤید انجام اصلاحات است.»
او درباره حکم توقیف «خانه پدری» هم گفت: «سازمان سینمایی، تهیهکننده، کارگردان و پخشکننده این فیلم، قانونمندی خود را با اجرای فوری حکم دادستانی تهران نشان دادند اما در عین حال از ریاست محترم قوه قضاییه که در چند ماه اخیر مسائل مختلف را با تدبیر حل کردهاند و تصویری مثبت از دستگاه قضا نزد مردم ساختهاند، تقاضا داریم به این موضوع وارد شوند تا موجبات دلگرمی و همدلی و انسجام اصحاب فرهنگ و هنر فراهم شود.»
انتظامی با یادآوری نظر منتقدان و کارشناسان درباره «خانه پدری» عنوان کرد: «نظر قاطبه مخاطبانی که این فیلم را در چهار روز نمایش آن دیدهاند، با برداشت بازپرس مربوط در دادستانی تهران متفاوت است. اکثر مخاطبان و کارشناسان، این فیلم را ترویج خشونت علیه زنان نمیدانند، بلکه متقابلا آن را روایتی در تخطئه تحجر و اثرگذار نسبت به قتلهای ناموسی یافتهاند. این فیلم وقتی با رفتار جامعه امروز تحلیل میشود، یکی از برکات انقلاب اسلامی را بیان میکند؛ چرا که بیننده، وضعیت امروز زنان در جامعه را با آن چیزی که در ابتدای قرن حاضر یعنی دوره پهلوی اول بوده است مقایسه میکند. حتی در اپیزود پایانی فیلم که در عصر جمهوری اسلامی میگذرد، چهرهای که از زن تصویر میشود بانویی فعال و تحصیلکرده است. اگر با ابتذال مخالف هستیم، راه آن استقبال از آثاری است که حرفی برای گفتن داشته باشند.»
او با ابراز امیدواری از حل مشکل «خانه پدری» گفت: «شرایط امروز کشور، همدلی بیشتر آحاد جامعه و بویژه قشرهای مرجع نظیر هنرمندان را میطلبد و وظیفه حکومت در این شرایط، سعه صدر بیشتر و عمل بر اساس مرتبهبندی ضرورتهاست تا بتوان بدون ایجاد دو قطبی و نارضایتی، انسجام ملی را افزایش داد.»
انتظامی در انتها خاطرنشان کرد:« فیلم «خانه پدری» قطعا فیلمی بدون اشکال نیست، اما هجمهای که علیه این فیلم به راه افتاد هم چندان منطقی نیست. سازمان سینمایی در تلاش است با مذاکره و تعامل با مراجع ذیصلاح، مشکل توقف اکران فیلم را حل کند.»