آفتابنیوز : آفتاب: در حالیکه ایالات متحده در صدد جلب حمایت اعراب برای پیشبرد صلح خاورمیانه است نماینده این کشور در سازمان ملل عربستان سعودی را به ایجاد بی ثباتی در عراق متهم کرده است. زلمی خلیلزاد، نماینده آمریکا در سازمان ملل و سفیر سابق این کشور در عراق، گفته است که منظور وی از «دوستان آمریکا» که سیاست ترویج بیثباتی در عراق را دنبال می کنند عربستان سعودی بوده است.
اظهار نظر خلیلزاد در مورد «دوستان ایالات متحده» هفته گذشته در مقاله ای در نشریه نیویورک تایمز منتشر شده بود.
در این مقاله آمده بود که «تعدادی از همسایگان عراق - نه منحصرا ایران و سوریه بلکه برخی دوستان ایالات متحده - سیاست دامن زدن به بی ثباتی در عراق را دنبال می کنند.»
اینک نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در مصاحبهای با یک شبکه تلویزیونی این کشور مشخصا از عربستان سعودی به عنوان یکی از این دوستان نام برده است.
خلیلزاد در این مصاحبه که شامگاه یکشنبه از شبکه سی ان ان پخش شد گفت که تردیدی نیست که عربستان سعودی و تعدادی از کشورهای دیگر هر آنچه را که در توان دارند برای کمک به ما در عراق به کار نمی گیرند.
وی گفت که تعدادی از همسایگان عراق با دولت به رهبری شیعیان در این کشور همکاری نمی کنند و حتی به گشودن نمایندگی دیپلماتیک در بغداد مبادرت نکرده اند.
نماینده آمریکه در سازمان ملل گفت که تلاش های مثبت این گروه از کشورها برای حل مشکلات عراق در مقایسه با اهمیت مسایل منطقه بسیار ناچیز است.
پیش از این برخی مقامات دولت عراق تلویحا یا صراحتا محافلی در عربستان سعودی را به کمک مالی به شبه نظامیان سنی و خودداری از تلاش برای جلوگیری موثر از نفوذ تندروها از طریق مرز این کشور و عراق متهم کرده و گفته بودند که برخی از این تندروها به منظور دست زدن به بمب گذاری های انتحاری وارد عراق می شوند.
اظهارات خلیلزاد در انتقاد از عربستان سعودی در حالی انتشار یافته است که ایالات متحده به تلاش جدیدی برای خاتمه دادن به مناقشه اعراب و اسرائیل دست زده و موضوع فروش اسلحه آمریکایی به عربستان سعودی نیز مطرح شده است.
روز دوشنبه کاندولیزا رایس، وزیر خارجه، و رابرت گیتس، وزیر دفاع ایالات متحده در اقدامی کم سابقه همراه با یکدیگر از عربستان سعودی و مصر دیدن میکنند و سپس به طور جداگانه به سایر کشورهای منطقه سفر خواهند کرد.
گفته می شود یکی از موضوع های مهم که در دیدار وزیران خارجه و دفاع آمریکا از عربستان سعودی مطرح خواهد شد نگرانی مقامات سعودی از موقعیت ایران در منطقه است.
ایالات متحده گفته است که در برابر خطرات منطقهای، تصمیم دارد دوستان این کشور در خاورمیانه را تقویت کنند. براساس برخی گزارش ها، آمریکا در نظر دارد یک قرارداد تسلیحاتی به ارزش بیست میلیارد دلار را با عربستان سعودی امضا کند.
همچنین، به منظور رفع نگرانی اسرائیل و آنچه که حفظ توازن نظامی در منطقه خوانده شده است، کمک نظامی آمریکا به اسرائیل نیز همزمان افزایش خواهد یافت.
در عین حال، فروش اسلحه به عربستان سعودی با مخالفت هایی در آمریکا مواجه شده است.
روز یکشنبه، آنتونی واینر و جرولد نادلر، اعضای مجلس نمایندگان آمریکا از حزب دموکرات - حزب مخالف رییس جمهوری - گفتند که طرحی را به منظور جلوگیری از امضای این قرارداد به کنگره تسلیم خواهند کرد.
واینر و جرولد هشدار دادند که تا زمانی که عربستان سعودی «صراحتا تروریسم را محکوم نکرده و برای مقابله با آن اقدامی عملی صورت نداده است» از کمک های نظامی ایالات متحده برخوردار نخواهد شد.
این دو نماینده کنگره آمریکا یادآور شدند که پانزده تن از نوزده نفری که در حملات انتحاری یازدهم سپتامبر در آمریکا شرکت داشتند شهروندان سعودی بودند.