آفتابنیوز : آفتاب: رئیس جمهور گفت: «نباید افق بانکهای کشور را در جغرافیای خودمان محدود کنیم. بانک مرکزی مهمترین نهاد اقتصادی کشور، تنظیمکننده، پیشبرنده و نظارتکننده بر سیستمهای پولی کشور است؛ بنابراین باید افق دید ما در این زمینه وسیعتر شود».
به گزارش آفتاب، «محمود احمدینژاد» رییسجمهور، صبح روز چهارشنبه در مراسم تودیع و معارفه رییس کل سابق و جدید بانک مرکزی ضمن اشاره به اینکه جلسات تودیع و معارفه حال وهوای خاصی دارد در ابتدا صحبتهای خود را در سه محور دستهبندی کرد و گفت: نقش بانک در اقتصاد کشور نقش بیبدیلی است و هیچ فعالیت اقتصادی بدون واسطهگری بانک امکانپذیر نیست؛ بنابراین باید کارهایی انجام دهیم که نقش بانک در اقتصاد امروز بهتر باشد. همچنین بانک ابزاری است که در همه زمینهها حضور دارد و نقشآفرینی میکند؛ به همین نسبت نقش آن نیز بسیار با اهمیت است.
وی با اشاره به اینکه اگر بانک مرکزی درست عمل کند، همه اندام اقتصادی رشد طبیعی خواهند داشت، ادامه داد: هرگونه خللی در عملکرد سیستم بانکی مستقیما به روابط اقتصادی منعکس میشود؛ بنابراین تلاش برای اصلاح سیستم بانکی، هدفمند کردن نظام بانکی و بهبود روشها و سیستمها باید انجام شود که البته بعد از پیروزی انقلاب اسلامی کارهای بزرگی در این زمینه انجام شده که میتوان به تهیه و تصویب قانون بانکداری اسلامی اشاره کرد.
احمدینژاد با بیان این که قانون در نوع خود بینظیر است، خاطرنشان کرد: اما اجرای کار بسیار سنگین است و تا زمانی که کارها متمرکز شود قطعا به خوبی پیش خواهد رفت.
رییسجمهور با بیان این مطلب که بانکها کارشان واسطگی پول، کنترل نقدینگی، ارائه جایزه و صدها هزار تنظیم عقد قرارداد است، گفت: در این شرایط همه کارها سخت بوده؛ اما ما باید شرایط را آسان کنیم و چارهای هم در این زمینه وجود ندارد؛ البته نباید کسی را در این زمینه مقصر دانست.
وی ادامه داد: به لحاظ فلسفی اگر هزاران نفر را به سیستم اضافه و سیستمهای سختافزاری و نرمافزاری در ساختار اداری را چند برابر کنیم، امکان این کار وجود دارد؛ اما بر اساس شرایط موجود، غیرواقعی است.
به گفته وی ما چه بخواهیم و چه نخواهیم فرصتها در اختیار افراد خاصی قرار میگیرد ولو اینکه عمدی در کار نباشد، از این رو ساختار مدیریتی باید اصلاح شود، همچنین تغییرات اساسی در کار بانکها باید انجام و قانون بانکداری نیز باید اصلاح شود.
احمدینژاد با اشاره به اینکه هر زمانی که از سیستم یا روند کاری انتقاد میکنند این کار را به کارمندان و مدیران بانکها میچسبانند، گفت: اما این کار بیانصافی است، مجموعه همکاران در بانکها از بهترینها و فعالترین کارمندان دولت هستند و سختترین کار را دارند؛ بنابراین این کارها ربطی به ساختار و چرخش کار ندارد و دولت و مجلس باید اینها را اصلاح کنند.
رییسجمهور دو جهتگیری اصلی را مدنظر قرار داد و افزود: کار سرمایهگذاری را از خدمات پولی که بانکها میدهند باید جدا کنیم، سرمایهگذاری، واسطهگری و عقودی که منعقد میشود کار مستقلی است؛ بنابراین جداسازی این دو از هم باید به صورت جدی پیگیری شود. همچنین نیازهای اولیه را باید دولت و بانکها به سمت قرضالحسنه ببرند. کسانی که پولشان را به عنوان قرضالحسنه میگذارند حداقل انتظار میرود که پولشان را قرض الحسنه کنند؛ بنابراین باید کاری کنیم که مردمی که نیازمند به نیازهای اولیه خود هستند همچون مسکن و خرج تحصیل در قالب عقود نرود؛ هرچند که ممکن است از نگاه سرمایهگذاری گفته شود که برای فرد تحصیلکننده خرج تحصیلات، سرمایهگذاری حساب میشود؛ اما باید گفت در زندگی همهچیز پول و سرمایهگذاری نیست.
رییسجمهور ادامه داد: کارگروهی در این زمینه تشکیل و قرار شده مقررات و آییننامهها را اصلاح کند و قانون تدوین شود. همچنین هزاران شرکت سرمایهگذار در کشور باید وجود داشته باشد.
وی با انتقاد از این موضوع که 60 تا 100 میلیارد تومان برای الکترونیکی کردن شبکه بانکی هزینه شده اما هنوز این سیستمها راهاندازی نشده است، گفت: چه اشکالی دارد سیستمی راهاندازی شود که حلقه وصلی بین بانکها باشد و هزینههای اضافی حذف شود. همچنین هر ساله 600 تا 700 میلیون برگ اسکناس چاپ میشود که هر برگ آن 10 تا 15 تومان خرج دارد و با یک حساب میتوان گفت 10 میلیارد تومان سالانه بابت انتشار اسکناس هزینه میشود اما آیا نمیتوان کاری کرد که بانکها هرکجا که مردم خرید میکنند با کارت باشند و این هزینههای اضافی حذف شود و هرکسی به هر نقطه بانکی کشور و همه دنیا وصل شود. باید مدیریت سریع در این زمینه صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه باید سیستمی را پیاده کنیم که پولها وارد کارت شوند، گفت: باید کاری کنیم که حساب همه بانکها در یک کارت باشد و فردی که دارای 15 حساب بانکی است بتواند از یک کارت پول خود را برداشت کند. امیدواریم که این اتفاق هر چه سریعتر بیفتد و مشکلی در این زمینه به وجود نیاید.
احمدینژاد همچنین به ظرفیتهای موجود در کشور اشاره کرد و گفت: باید به دست شماها اتفاقات بزرگی بیفتد. باید نقدینگی به سمت تولید پیش رود. این الفبای کار است که همین امر موجب میشود ما با کاهش نرخ تورم همراه شویم؛ همانطور که در سال گذشته توانستیم این نرخ را پایین بیاوریم.
به گفته وی حسابهای کشور را باید شسته و رفته کرد ، میتوان تورم کمتری داشت که البته باید همه با هم این کار را انجام دهند.
وی سهم اموال بانکها و داراییهای غیرمنقول را بالا دانست و گفت: بانک نباید به دنبال این کارها باشد زیرا این نگاه، نگاه غلطی است. اگر بانک این کاره شود و کار خرید ملک انجام دهد این کار سود دادن نیست. بانکها باید خودشان را بتکانند. باید منابع را آزاد کنند و در اختیار مردم قرار دهند. منابع بانکی باید دائما در گردش باشد.
رییسجمهور با اشاره به اینکه نبض کشور در بانک مرکزی میزند، گفت: باید بهترین کارشناسان اقتصادی، مالی، طراحان و تحلیلگران در بانک مرکزی باشند؛ زیرا این افراد در تدوین سیاستها، پیاده کردن و همچنین نظارت نقش محوری دارند.
رییسجمهور ادامه داد: بهترین سیاستها را تدوین کردهایم اما در اجرا جلو نمیرویم. باید کارهای موازی را جراحی کنیم. به هر طریقی باید در کارها سرعت داشته باشد و این هنر بانک مرکزی است.
وی همچنین با اشاره به اینکه در هیچ شرایطی نباید منحصر در یک یا دو گزینه حرکت کنیم، گفت: در قضیه هستهای نیز دیدیم که تلاشهایی صورت گرفت که ما را محصور به یک گزینه کنند و حتی تبلیغ و جنگهای روانی در این زمینه به وجود آمد، بعضیها نیز معتقد بودند که چارهای نداریم که به پذیرش همان یک گزینه بپردازیم ؛ اما من بیش از 50 بار تکرار کردم که نباید منحصر به یک گزینه بود و دهها راه دیگر وجود دارد و بانک مرکزی نیز از این قضیه مستثنی نیست و دهها گزینه پیش رو دارد که باید از آن گزینهها استفاده کند.
احمدینژاد در پایان با تشکر از فعالیتهای شیبانی در دوران خدمتش گفت که سابقه دوستی خیلی طولانی با وی نداشته اما در این مدت تلاشهای زیادی از سوی وی صورت گرفته است.
وی افزود: ما میتوانیم گرهها را باز و به جلو حرکت کنیم. اکنون نیز چوب دو امدادی را از شیبانی تحویل میگیریم و به فرد دیگری میسپاریم که امیدواریم مسیری که برای خدمت در نظر گرفته شده با سرعت و شتاب بیشتری حرکت کند.