ایرج حریرچی، معاون کل وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در یادداشتی در روزنامه جام جم نوشت: «امروز دقیقا یک ماه از اجباری شدن استفاده از ماسک در محیطهای عمومی میگذرد و حتما این سوال مطرح شدهاست که چرا با وجود اجرای این طرح، هنوز آمار مرگومیر روزانه ناشی از کرونا بالاست. هموطنان باید توجه داشته باشند هر تغییر منفی یا مثبتی که در شیوه اجرای پروتکلهای بهداشتی در سطح عمومی جامعه رخ میدهد، اگر این تغییر اقدامی معنادار برای پیشگیری از ابتلای شهروندان به کرونا باشد، اثر آن در تعداد مبتلایان بین پنج تا هفت روز بعد، در تعداد بستریشدگان بین دو تا سه هفته بعد و در مرگومیر ناشی از بیماری بین چهار تا شش هفته بعد مشخص خواهد شد.
بنابراین وقتی اجباری شدن استفاده از ماسک از روز ۱۵ تیر آغاز شده است، برای این که اثر اجرایی شدن این طرح را در کاهش فوتیهای روزانه ناشی از کرونا ببینیم، همچنان باید تا اواخر مرداد و اوایل شهریور صبر کنیم. ولی آمار بستریشدگان ناشی از کرونا در کل کشور در روزهای اخیر تا حدودی کاهش یافته است که قطعا مهمترین علت آن بالاتر رفتن میزان پایبندی مردم به پروتکلهای بهداشتی از جمله استفاده از ماسک در محیطهای عمومی بوده است. البته ممکن است در برخی بیمارستانهای شهرهای مختلف آمار بیماران کرونایی بستریشده در روزهای اخیر بیشتر شده باشد، اما بر اساس آخرین بررسیهای ما، تعداد بستریشدگان، هم در سراسر کشور و هم در سطح پایتخت در مجموع کاهشی نسبی داشته است.
همچنین بر اساس آخرین بررسیهای کارشناسان وزارت بهداشت، میزان استفاده از ماسک در شهرهای کشور به ۶۰ تا ۷۰ درصد رسیده است ولی متاسفانه میزان پایبندی به این دستورالعمل در مناطق روستایی و حاشیه شهرها کمتر است. در این خصوص باید توجه داشت اگر قرار باشد استفاده از ماسک تاثیر معناداری روی کاهش آمار مبتلایان و جانباختگان ناشی از کرونا داشته باشد، حداقل باید از سوی ۸۰ درصد شهروندان رعایت شود و البته اگر این میزان به بالای ۹۰ درصد برسد، قطعا تاثیر مطلوبتری روی آمارهای روزانه مربوط به کرونا خواهد داشت. علاوه بر این، مردم ما باید در نظر داشته باشند اگر در یک محیط صد نفر حضور داشته باشند و فقط یک نفر از آنها ماسک نزده باشد، باز هم احتمال آلودگی آن محیط به ویروس کرونا وجود دارد و حتی در چنین شرایطی نیز حتما باید پروتکلهای بهداشتی را رعایت کرد.»