روز چهارشنبه هفته گذشته حسن روحانی در جلسه هیات دولت گفت: «روز شنبه و یکشنبه روز پیروزی ملت ایران و روز شکست مفتضحانه آمریکاست» و این دو روز را به مردم تبریک گفت.
اگرچه او مشخصا به مساله مکانیسم ماشه اشاره کرده بود، اما اظهارات و واکنشهای مردم نشان میداد آنها انتظار رویداد سیاسی بزرگتر و مهمتری را دارند.
این انتظار مثبت در هفته گذشته هم قیمت دلار را کمی کاهش داد، هم قیمت طلا را و هم پیشبینیها را به سمتی برد که شاخص کل بازار سرمایه در هفته جاری هم صعودی باشد.
پیشبینی بازارها در هفته جاری، بیشتر مشروط به رویداد روز شنبه و یکشنبه بود. روز شنبه بازار همچنان در حالت انتظار بود اما روز یکشنبه بازارها به وعده روحانی واکنش منفی نشان داد و بازار سرمایه پس از چند روز حرکت صعودی، امروز نسبت به روز چهارشنبه منفی 3 درصد افت داشت و دلار صرافی ملی 2.5 درصد و قیمت طلا هم 1.5 درصد بیشتر شد.
اظهارات هفته گذشته روحانی نشان میداد مساله مکانیسم ماشه و تحریمهای جدید منتفی است و اقتصاد حداقل به زودی با ماجرای خارجی جدیدی مواجه نمیشود. اما سخنان امروز روحانی در جلسه هیات دولت، در تضاد با این مساله بود.
او در بخشی از سخنان خود گفته است «اگر آمریکا بخواهد از قلدری خودش استفاده کند حتماً با پاسخ قاطع ایران روبهرو خواهد شد و مسئولیت عواقب آن به عهده آمریکا خواهد بود.»
اظهارنظری که نشان میدهد گویا ماجرای مکانیسم ماشهای که روحانی پیروزی آن را به مردم تبریک گفته بود هنوز مختومه نشده است. این مساله ارسال سیگنال نااطمینانی به بازار است.
این دومین بار ظرف یک و نیم ماه گذشته است که روحانی با سخنان خود بر بازار اثر منفی میگذارد. وعده گشایش اقتصادی 14 مرداد ماه از طرف روحانی اعلام شده بود. بازار دلار و طلا آن هفته با کاهش قیمت و بازار سرمایه با افزایش 2.5 درصدی ارزش شاخص کل مواجه شد. آماری که نشان میداد بازار طلا و دلار امیدوار به گشایش اقتصادی است و قیمتها کاهش یافته است.
اما بازدهی بازارها در آخرین هفته مرداد ماه نشان داد که این بار هم سخنان روحانی سیگنال منفی به بازار ارسال کرده است. شاخص کل بورس 11 درصد افت کرد. اما در مقابل قیمت دلار 2 درصد و قیمت طلا 2.3 درصد افزایش یافت.
در هفته اول و دوم شهریور هم بازارها مسیر صعودی خود را ادامه دادند اما بازار سرمایه همچنان روند نزولی داشت. بسیاری معتقد بودند سخنان روحانی و وعده گشایشی که او داده، یکی از دلایل کاهش ارزش بازار سرمایه است.
مساله مهمی که بسیاری از کارشناسان در خصوص بازارها عنوان میکنند این است که بازارهای ارز و طلا، به اخبار مثبت چه داخلی و چه خارجی کمتر واکنش نشان میدهند اما هر خبر منفی یا سیگنالی که نتیجه ندهد، واکنش منفی ایجاد میکند.
رئیس جمهور بارها تاثیر سخنان و وعدههای خود بر بازارها را دیده است. اما مشخص نیست که چرا در این شرایط همچنان به سورپرایز مردم و بازارها ادامه میدهد.
فقط مشکل اینه که خودش فکر میکنه کاره ای هست که این تز ها رو میده !