عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا با تاکید بر لزوم نظارت مستمر بر بازگشاییهای اخیر، گفت: احتمال بروز پیک چهارم کرونا به دنبال بازگشاییها قابل رد کردن نیست، اما امیدواریم با توجه به اینکه روند رو به کاهش بیماری چشمگیر است، پیک چهارم رخ ندهد.
دکتر مسعود مردانی، با تاکید بر اینکه تعجیبل در بازگشاییها خطرناک است، گفت: بازگشایی بدون دلیل قطعی باعث افزایش گردش ویروس در جامعه و باعث افزایش موارد ابتلا در جامعه میشود. ما این موضوع را یک بار در اردیبهشت ماه هم تجربه کردیم و دیدیم وقتی آمار پایین آمد به سرعت مراکز آموزشی، رستورانها، مراکز خرید و... را باز کردند و دود آن به چشم مردم رفت و یادمان هست که آمار مرگ و میر تا مرز ۵۰۰ نفر در روز نیز ثبت شد.
وی با اشاره به اینکه خوشبختانه آمار مرگ و میر کرونایی طی چند روز اخیر دو رقمی شده است، اظهار کرد: باید این آمار را حفظ کرده و کاهش دهیم. مردم باید همچنان پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند، اکنون خبرهایی از فرمانداری تهران میخوانیم که درصد بالایی از درخواستهای سفرهای بین استانی غیر ضروری بوده است و این نشان میدهد مردم تصور میکنند به محض کاهش آمار میتوانند به سرعت به سفر رفته و در مجامع شرکت کنند؛ این رویه خطر آفرین است.
این متخصص بیماریهای عفونی ادامه داد: بازگشاییها نیاز به پایش مستمر دارند، یعنی باید مدام بررسی شوند تا اگر بازگشایی تاثیری در افزایش بار بیماری داشت آن را محدود کنند. البته این موضوع هم خالی از مشکل نیست زیرا هر فعالیتی که اکنون آزاد شود و هر بازگشایی که اکنون انجام شود تاثیرش را دو هفته بعد خواهد گذاشت و دو هفته بعد موارد جدید بیماری نمود پیدا میکنند. ما به عنوان متخصصین این امر هشدار میدهیم تعجیل در بازگشاییها ممکن است آرامش فعلی این روزها را برهم بزند.
وی در خصوص بازگشایی مدارس در برخی مناطق، گفت: معمولا در تعطیلیهایی که به دنبال گسترش ویروسهای تنفسی فوقانی اتفاق میافتد، یکی از اولین مراکزی که فعالیتشان تعطیل میشود مدارس و مراکز آموزشی هستند و به همین ترتیب باید آخرین جایی باشند که بازگشایی میشوند و فکر میکنم وزارت آموزش و پرورش پایش را در نظر دارد؛ زیرا بدون پایش مستمر شرایط مسلما وضعیت مشابه شرایط مهرماه خواهد شد و افزایش بار بیماری را شاهد خواهیم بود.
این متخصص عفونی درباره واکسنهای فعلی کرونا در کودکان گفت: متاسفانه کارایی و عوارض جانبی واکسنهای کرونایی که تاکنون عرضه شده است بر اطفال و زنان باردار ارزیابی نشده است و تمام کارآزماییهای بالینی بر بزرگسالان است. با توجه به اینکه در نوع جهش یافته کرونا افراد زیر ۲۰ سال و کودکان در خطر بیشتری از نظر ابتلا هستند باید بیشتر مراقب این گروه سنی بود.
مردانی ادامه داد: مسائل اقتصادی و وضعیت معیشت مردم هم در بازگشاییها بیتاثیر نیست؛ زیرا امکان جبران خسارت تعطیلیها برای دولت هم سخت و مشکل است. با این حال ارزیابی مستمر میتواند به ما کمک کند.
وی با اشاره به اینکه احتمال بروز پیک چهارم کرونا به دنبال بازگشاییها وجود دارد، اظهار کرد: این گزینه هم قابل رد کردن نیست اما امیدواریم به یاری خدا با توجه به اینکه روند رو به کاهش بیماری چشمگیر است، پیک چهارم رخ ندهد. به نظر میرسد با نظارت و پایش مستمر بتوانیم جلوی وقوع پیک چهارم را بگیریم.