آفتابنیوز : آفتاب: نمایندگان برخی استانهایی كه با قطعی و یا كمبود گاز مواجه شده بودند، در جلسه علنی غیررسمی روز یكشنبه مجلس نسبت به قطعی گاز در حوزههای انتخابیه خود و ایجاد مشکل برای مردم به وزیر نفت اعتراض کردند.
ایرج ندیمی، نماینده لاهیجان به عنوان اولین سخنران اول این جلسه گفت: زحمات مسوولان از وزارت نفت تا شهرداران و دهیاران را نمیتوان انكار كرد اما با توجه به قطع گاز تركمنستان اولین سوال در مورد دیپلماسی اقتصادی این است كه آیا از قبل این مسایل را پیشبینی شده بود؟ همچنین سرمای كم سابقه غیر قابل انكار است، اما مدیریت بحران چه میشود؟
وی با طرح این سوال كه در این بحران، روش و تاكتیك مدیران در حل بحران چه بود؟ ادامه داد: روشهای توزیع منابع در خصوص حوادث غیرمترقبه اشكال دارد.
هادی حقشناس، نماینده مردم بندرانزلی در مجلس نیز در این جلسه غیرعلنی با اشاره به مشكلات چند روز اخیر، گفت: 7/1 متر برف در بندر انزلی آمده و مردم از مشكلات روحی و روانی آسیب دیدهاند. در دو سال گذشته شش درصد بودجه وزارت نفت را برای هزینهی اكتشاف و ... گذاشتهایم اما بخشی از آن صرف ورزشگاهسازی و غیره شد در حالی كه اگر برای كارهای زیربنایی مصرف میشد، ما امروز با این مشكلات مواجه نبودیم.
او ادامه داد: یك روز این بحث مطرح است كه میخواهیم گاز به تركیه صادر كنیم در حالی كه روزهای گذشته در اوج مصرف میزان گاز تولیدی كشورمان كمتر از میزان مصرف است. پس باید برای سالهای آینده این مساله مورد تجربه قرار گیرد.
حقشناس گفت: در حال حاضر مشكل كمبود برق هم داریم و سوختهای جایگزین هم نتوانسته كه مشكلات را حل كند. بنابراین امروز میدانیم بخش تولید دچار مشكل است.
قربانعلی نعمتزاده، رییس مجمع نمایندگان استان مازندران نیز گفت: شهرستان قائمشهر و دیگر بخشها بیشترین مشكلات كمبود گازرا داشتند؛ آن چه برای شمال كشور اتفاق افتاد تنها كاهش فشار گاز نبوده است. بلكه بسیاری از مسایل سیاسی شد و پمپاژهای گاز به مخازن انجام نشد. امیدواریم زیرساختها به گونهای درست شود و عزم ملی و اراده سیاسی همراه باشد تا ما شاهد این گونه مشكلات نباشیم.
در ادامه هاشم حجازیفر نماینده خوی با بیان این كه دمای حوزه انتخابیهاش 35 درجه زیر صفر است گفت: مردم این شهر حتی چوب و زغال ندارند و حمل سوخت به دلیل در كنار مرز بودن قاچاق محسوب میشود؛ به خاطر این كه مساله حادتر نشود در جاهای كه گاز ندارند كمیته بحرانی تشكیل شود و نفت و سوخت و حتی گازوییل به آنها داده شود تا جبران گاز شود.
سید محمدرضا میرتاجالدینی نماینده مردم تبریز در مجلس نیز با اشاره به مشكلات كمبود گاز، گفت: مسوولان فرقشان با مردم عادی آن است كه باید مشكلات را پیشبینی كنند و خود را برای رفع آن آماده كنند. سال گذشته ما این مشكل را داشتیم اما امسال گستردهتر شد كه باید مسوولان خود را آماده میكردند. همچنین مسوولان باید در جاهایی كه سوخت جایگزین ندادهاند خسارتها را جبران كنند. ضمن آن كه ذخیرهسازی گاز از قبل مطرح بود كه مورد توجه قرار نگرفت.
میرتاجالدینی گفت: نفت و گاز یك نعمت خدادادی است و یك سرمایه عظیم در كشور ما در حالی كه میزان مصرف دهكهای بالا بسیار بالاست و باید مورد توجه قرار گیرد.
فخرالدین حیدری، نماینده سقز و بانه ضمن عرض تسلیت به خانوادههایی كه به دلیل قطعی گاز و كمبود آن داغدار شدند اظهارداشت: در حالی كه اعلام میشود ما دومین كشور دارای گاز هستیم و در جایی دیگر اعلام میكنیم كه به كشورهای دیگر گاز صادر میكنیم، اما میبینم كه مصارف داخلی را هم نمیتوانیم كامل پوشش دهیم كه این نشاندهنده تعارض است.
وی خطاب به وزیر نفت، گفت: شما و دوستان خود با اطلاعرسانی ضعیف و نادرستی كه داشتید به استانها و مردم زیادی ضربه زدید. شما مردم عزیز شمال كشور عنوان كردید كه كمبود گاز دارید؛ اما هیچگاه به مردم كردستان چنین چیزی را نگفتید؛ چرا ما از نیروی برق ارزان برای روستاییها استفاده نمیكنیم؟ چرا از تجربههای دیگر كشورها استفاده نمیكنیم و چرا نیروگاههای برق را افزایش نمیدهیم و سوخت را افزایش نمیدهیم كه دوباره با مشكلات این چنینی روبرو نشویم؟
همچنین ولی ملكی، نماینده مشكینشهر در تذكری به رییس جلسه گفت: شما از برخی استانها دو یا سه نفر را برای بیان بحران وقت دادید تا صحبت كنند اما از خلخال كه در آن چند نفر فوت كردهاند، هیچ نمایندهای صحبت نكرده است.
باهنر گفت: ما از این موارد زیاد داریم و در برخی از شهرها گاز و برق قطع است. شما هم به عنوان نماینده خلخال صحبت كردید.
علی عسگری نماینده مشهد نیز با اشاره به مشكلات و بحران تصریح کرد: تولید انرژی و سوخت برای مصرف از وظایف مهم حاكمیتی است. سوال من این است كه چرا با وجود این همه انرژی چرا شورای عالی انرژی تشكیل جلسه نمیدهد و ضرورت طرح جامعی برای انرژی در دستور كار قرار نمیگیرد؟
وی ادامه داد: چرا قطر از میادین مشترك حداكثر استفاده را میكند اما ما هنوز پارسجنوبی را كامل راهاندازی نكردیم؟
احمد بلوكیان نماینده كاشمر نیز در این جلسه گفت: مسوولان وزارت نفت و گاز توجه داشته باشند كه خراسان كه همه جا گاز داشتهاند اما اكنون دچار افت و قطع گاز شدهاند؛ پس تخصص و تكنولوژی شما كجا رفته است و چطور نمیتوانید درست یك شیر را باز و بسته كنید كه تعادل بین شهرستانها ایجاد شود؟
وی افزود: از نظر روانی درست عمل نكردید؛ وقتی برخی مسوولان میگویند ما مشكلی نداریم و حتی بر مناطق مشكلدار هم سركشی نمیشود، ما چطور پاسخگوی افكار عمومی باشیم؟
فتحاله حسنوند، نماینده خرمآباد گفت: در مورد حل بحث گاز خرمآباد قول مساعد داده بودید كه مشكل حل شود اما متاسفانه با وجود این كه تمام ادارات و مدارس و دانشگاهها تعطیل هستند 70 تا 80 درصد گاز شهر ما قطع است.
وی خطاب به وزیر نفت تاکید کرد: این چند روز از قطعی گاز استانهای مختلف در صدا و سیما بحث شد اما اسمی از خرمآباد به میان نیامد.
صحبتهای وزیر نفت
غلامحسین نوذری، وزیر نفت نیزدر این جلسه علنی غیررسمی پس از شنیدن سوالات و سخنان نمایندگان استانهایی كه با كمبود و یا قطع گاز مواجه شده بودند، توضیحات خود را ارایه كرد.
وزیر نفت ابتدا با تشكر از همكاری خوب مردم برای رفع مشكل كمبود گاز گفت: از مردم استانهایی كه به دلیل كمبود گاز دچار مشكل شدهاند عذرخواهی میكنم و امیدوارم با برنامههایی كه در دستور كار داریم، دیگر دچار تكرار این وقایع نباشیم.
وی با بیان این كه روز شنبه مصادف با عید غدیر همسایه ما با بداخلاقی گاز را در بدترین شرایط قطع كرد، افزود: به دلیل آن كه گاز وارد شده از تركمنستان گاز استانهای گلستان، گیلان و مازندران را تامین میكرد، بنابراین بلافاصله یك ستاد در شركت ملی گاز تشكیل شد و راههای تامین گاز استانهای شمالی و شمال غرب و غرب كشور مورد بررسی قرار گرفت. بلافاصله به مدیرعامل شركتها دستور داده شد كه ستاد خود را تشكیل دهند و مدیران عامل پس از تشكیل ستاد تلاش كردند ظرف مدت كوتاهی میزان گاز قطع شده را جبران كنند.
وزیر نفت تصریح كرد: از كارهایی كه در این زمینه صورت گرفت آن بود كه بررسی انتقال گاز جنوب به شمال و شمالغربی و همچنین نحوه انتقال آن مورد بررسی قرار گرفت و كارهایی را برای سیستم انتقال باید انجام میدادیم و در این راستا تقویت فشار ایستگاهها را انجام دادیم.
نوذری گفت: ما یك خط از نیزار قم به شهر تهران كه حدود 200 كیلومتر است گاز دار كردیم كه این خط توانست استان سمنان را كه از گاز استان گلستان استفاده میكرد، از گاز برخوردار كرده و قطع گاز این منطقه را جبران كند. همچنین خط ساوه به قزوین از قزوین به سمت همدان و استانهای آذربایجان كه بخشی از آن تهیه شده بود آماده شد.
او با بیان این كه برای جوش داغ دادن در این خط لوله باید فشار زیادی را تغییر میدادیم كه بر اثر آن تمام گاز استان آذربایجانغربی و استانهایغربی كشور قطع میشد، اظهار كرد: اما كاركنان شركت گاز با ریسك خود حساب كردند كه چگونه این كار را بدون قطعی مطلق انجام دهند.
وی با بیان این كه نمایندگان عنوان كردهاند كه برخی از هموطنان خود را در این وقایع چند روزه از دست دادهاند، گفت: ما نیز در این حادثه و بعد از 4 روز فعالیت و تلاش دو نفر از همكاران خود را از دست دادهایم اما آن را مطرح نكردهایم و این خط انتقال گاز، گازدار شد. قطعا مجلس با دانستن این روند كاری عنوان میكرد كه مدیریت در بحران انجام شده است و مسوولان ذیربط در اینباره فعالیتهای زیادی انجام دادهاند.
وزیر نفت با بیان این كه از روز شنبه تا سهشنبه هفته گذشته این اقدامات انجام شد و در روز چهارشنبه شرایط عادی شده بود، افزود: ضمن آن كه شدت سرما بیسابقه بود و قطع گاز از تركمنستان را داشتیم تا حدودی مشكلات برطرف شده بود. این در حالی است كه مدت سرما طولانی شده و تمام كشور را پوشاند به گونهای كه نخلهای قصرشیرین سفیدپوش شدند و همچنین كشور عراق و شهر بغداد با این كه تولیدكننده عظیم گاز و نفت به كشورهای دیگر هست به دلیل مواجه شدن با مشكلات تصمیم گرفت چندین خط لوله صادراتی خود را قطع كند.
او در ادامه با بیان این كه ما سوخت دوم به مردم عرضه كردهایم، گفت: ما روزانه 104 میلیون لیتر نفت و گاز و نفت كوره به نیروگاه دادهایم كه برق كشور پایدار بماند و قطع نشود.
وی با بیان این كه برای ما كوچكترین تفاوتی بین مشكینشهر و اردبیل وجود ندارد، گفت: ما در حال ساماندهی هستیم به گونهای كه خطی از تهران به خراسان را پایهگذاری كردهایم و آن را از تهران تا گلستان پشتیبانی كردهایم تا در صورت مشكل، مدیریت بهتری در بحران داشته باشیم.
نوذری با اشاره به آماری از میزان ذخیره انرژی در سال 85 و سال86 گفت: در سال 85 ذخیره بنزین موتور ما یك میلیارد و 386 لیتر مترمكعب بوده در حالی كه در سال 86 این میزان به دو میلیارد و 68 میلیون لیتر رسیده است. همچنین در سال 85 ذخیره نفت سفید یك میلیارد و 679 میلیون لیتر و در سال 86 یك میلیارد و 986 میلیون لیتر بود. از سوی دیگر ذخیره نفت گاز در سال 85 یك میلیارد و 994 میلیون لیتر بوده و در سال 86 به دو میلیارد و 283 میلیون لیتر رسیده است. ذخیره نفت كوره نیز در سال 85، 686 میلیون لیتر بوده كه در سال 86 به 710 میلیون لیتر رسیده است.
وی با بیان این كه 5 تا 10 درصد اشكال عملیاتی طبیعی است، گفت: اگر قرار باشد یك خط تهران كه 250 هزار انشعاب است قطع شود و گاز آن به استانهای دیگر داده شود باید در نظر داشت كه وصل كردن مجدد این انشعابها یعنی آن كه تك تك نیروهای مامور گاز باید به در خانهها بروند و مطمئن شوند كه كسی در خانه هست و بعد گاز را وصل كنند؛ زیرا ممكن است یك شیر و گاز باز مانده باشد و بدون اطلاع گاز وصل شده و منجر به آتشسوزی و مشكلات شود. بنابراین وصل مجدد این 250 هزار انشعار سه هفته وقت میبرد.
وی با بیان این كه دوستان ما در بخش شركت ملی نفت برای تولید گاز و نفت بسیار فعالیت داشتهاند اظهار كرد: در حالی است كه سه دهك بالای جامعه، 51 درصد گاز جامعه را مصرف میكنند قیمت هر مترمكعب گاز یك سنت است.
وی گاز طبیعی برای روستاها را بسیار مهم ارزیابی كرد افزود: میخواهیم همه كشور گاز داشته باشند اما ما باید تولید را افزایش دهیم. من نیز با شما هم عقیده هستم كه كشوری كه دومین تولیدكننده گاز است نباید مشكل گاز داشته باشد، اما باید گفت كه میزان سرمایهگذاری برای گاز شایسته كشور نیست.
وزیر نفت گفت: ما میخواهیم به همراه مجلس و دولت به سمتی برویم كه یارانه و انرژی را مدیریت كنیم زیرا این روزها معادل 4 میلیون 600 هزار بشكه در روز انرژی در كشور توزیع میشود كه اگر ضرب در 80 دلار كنیم، نزدیك به 120 میلیارد دلار میشود.
او با بیان این كه امیدوارم توضیحات بنده به تصمیمسازی در كشور و مجلس كمك كند و مردم هم همراهی كنند تا بتوانیم مسائل و مشكلات را پشت سر بگذاریم تصریح كرد: 9 استان كشورمان كه هر ساله خشكسالی داشتهاند، امسال با بارش برف مواجه شدهاند و این خوشحالی آنان جای شكر دارد.
پس از سخنان وزیر نفت باهنر نیز گفت: دولت تمهیداتی بیاندیشد كه ما از درآمد نفتی سرمایهگذاری برای توسعه میادین نفتی و سرمایهگذاریهای ماندگار داشته باشیم به جای این كه به دنبال افزایش بودجه جاری باشیم.