آفتابنیوز : آفتاب: رییس موسسه عالی بانكداری با بیان اینكه تاسیس حساب ذخیره ارزی در دولت قبلی به دلیل آن بود كه بسیاری از طرحهای عمرانی در زمانی كه درآمد نفت كاهش مییافت از دست میرفت، تصریح كرد: در این حساب رقمی از درآمدهای نفتی مازاد بر بودجه نگهداری میشود و 50 درصد از آن به بخش خصوصی در جهت توسعه اقتصادی، افزایش اشتغال و تولید بالاتر وام ارائه میشود، در عین حال در بخشهای دیگر اگر درآمد نفت كاهش یافت، طرحهای عمرانی با مشكل مواجه نخواهند شد.
مرتضی الله داد با بیان اینكه در حال حاضر بسیاری از كشورها همانند عربستان، كویت و نروژ دارای حساب ذخیره ارزی هستند، اضافه كرد: درآمدهای نفتی كه به بیماری هلندی اقتصاد منجر شد به دلیل آن بود كه بخشی از آن به پول داخلی تبدیل و داخل سیستم تزریق شد كه وقتی این كار انجام میشود حجم پول و تقاضا افزایش مییابد.
وی ادامه داد: در جایی كه حجم پول و تقاضا افزایش مییابد باید عرضه نیز افزایش یابد كه در ایران چنین اتفاقی نمیافتد در این حالت نیز فزونی تقاضا بر عرضه افزایش قیمت را منجر میشود، در حال حاضر نیز نتیجه آن به صورت محسوس دیده میشود.
اللهداد با بیان اینكه دولت در مساله طرحهای زودبازده انگیزهاش بر این بود كه در بخش عرضه بتواند كاستی عرضه دولتی را جبران كند و در میان مدت با افزایش تولید، كاهش نرخ تورم حاصل شود، اضافه كرد: اما در حال حاضر دیده میشود كه در سال گذشته این امر به تنهایی نتوانسته در بخش عرضه مستقل و بدون در نظر گرفتن سایر شرایط، تولید را افزایش دهد تا نرخ تورم افزایش نیابد.
وی متذكر شد: در بسیاری از كشورها دو سیاست پولی و مالی اجرا میشود، سیاستگذار سیاستها متفاوت هستند و با ابزارهایی كه در دست دارند نرخ تورم را كنترل میكنند و رونق را در اقتصاد پیش میگیرند، سیاستهای مالی نیز در اختیار دولت است.
به گفته او اگر نقدینگی در دو سال گذشته از رقم 62 هزار میلیارد تومان به حدود 150 هزار میلیارد تومان رسیده، دقیقا نشان دهنده آن است كه با گستردگی بسیار بالای نقدینگی در كشور افزایش یافته است، این امر نیز حاكی از آن است كه تقاضایی ایجاد میشود كه عرضه برای آن وجود نداشته و به دنبال آن تورم ایجاد میشود.