سرویس بین الملل- دستگاه دیپلماسی دولت روحانی در آخرین روزهای کار خود در تلاش است تا امریکا را به توافق هستهای بازگرداند تا در نتیجه آن تمام تحریمهای امریکا علیه ایران لغو شوند.
به گزارش آفتابنیوز؛ دور تازهای از مذاکرات در حال حاضر بین ایران و طرفین شرکتکننده در توافق هستهای در وین در حال انجام است و نتایج مذاکرات مثبت ذکر شدهاند.
اکنون با احتمال بازگشت آمریکا به برجام، "الجزیره" با چند کارشناس ایرانی پرسشهایی را درباره آینده توافق هستهای و مسائل مربوط به آن مطرح کرده است.
"فواد ایزدی"، استاد دانشگاه معتقد است که ایران در تلاش است تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری به توافق دست یابد. او در پاسخ به این پرسش که چرا ایران درصدد احیای توافق هستهای است، میگوید: "روحانی در آغاز دوره دولت خود به دنبال توافق با غرب بود تا غنیسازی اورانیوم در ایران تضمین شود و همزمان تحریمها رفع شوند و این موضوع از طریق توافق هستهای محقق شد. با این وجود، خروج دولت ترامپ رئیس جمهوری پیشین امریکا از توافق یک شکست برای دولت روحانی بود.
ایزدی میافزاید: "روحانی با پایان یافتن دورهاش به دنبال دستیابی به توافقی پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران در خردادماه است و از فرصت حضور تعداد زیادی از مقامها در دولت بایدن که پیشتر در سال ۲۰۱۵ میلادی نیز در مذاکرات هستهای شرکت داشتند، استفاده میکند".
"محمد کاظم انبارلویی" تحلیلگر سیاسی و سردبیر روزنامه "رسالت" نیز در گفتگو با "الجزیره" میگوید: "ایران از امریکا میخواهد تا تمام تحریمها را لغو کند و اگر این خواسته در بازه زمانی کوتاه دو تا سه ماهه محقق شود میتوان امیدوار بود که توافق هستهای دوباره احیا شود و این آغاز گفتگویی واقعی با غرب باشد. با این وجود، او میگوید معتقد نیست که واشنگتن بتواند این کار را انجام دهد چرا که دولت بایدن قادر به لغو بسیاری از تحریمها نیست، زیرا که در حوزه صلاحیت و اختیارات او نیست بلکه بیشتر در اختیار کنگره است که درباره تحریمها تصمیم گیری کند".
"فواد ایزدی" در پاسخ به این پرسش که واشنگتن و غرب از توافق هستهای چه سودی میبرند، میگوید علاوه بر تمایل امریکاییها برای دفع نفوذ چین و روسیه در ایران آنان میخواهند پیشرفت برنامه هستهای ایران را محدود کنند و احتمال آن وجود دارد که امریکا پس از بازگشت به برجام به دنبال ایجاد اتحاد دیگری علیه تهران باشد.
در پاسخ به این پرسش که بازگشت واشنگتن به توافق هستهای بر روی انتخابات ریاست جمهوری ایران چه تاثیری خواهد گذاشت، "الجزیره" مینویسد: "تحلیلگران بر این باورند که بازگشت امریکا به توافق هستهای به نفع دولت روحانی و جریان او خواهد بود و روحانی از مردم خواهد خواست تا برای ادامه راهی که آغاز شده به آنان رای دهند. برخی دیگر نیز معتقدند که امریکا نیز میخواهد پیش از انتخابات ریاست جمهوری ایران به توافق بازگردد چرا که تمایل دارد عناصری که حامی این توافق هستند در دولت بعدی ایران نیز حضور داشته باشند".
در پاسخ به این پرسش که تاثیر احیای برجام بر اقتصاد ایران چه خواهد بود، "محمد خوشچهره" اقتصاددان و استاد دانشگاه معتقد است که موضوع فقط در مورد بازگشت امریکا به توافق هستهای نیست بلکه نوع بازگشت و میزان تعهدات آن کشور نیز اهمیت دارد.
خوشچهره در گفتگو با "الجزیره" میافزاید: "امتیازاتی که امریکا ارائه میدهد معمولا مستمر نیستند. این امتیازات نمیتوانند تاثیر اساسی بر اقتصاد ایران داشته باشند اما از نظر روانی و در کوتاهمدت جو مثبتی را ایجاد میکنند که بازتاب آن در کاهش نرخ ارز خارجی دیده خواهد شد".
در پاسخ به این پرسش که بازگشت به برجام چه تاثیری بر روابط سیاسی و اقتصادی کشورهای منطقه با ایران خواهد داشت، "انبارلویی" معتقد است که در روابط ایران با سایر کشورهای تغییر چشمگیری ایجاد نخواهد شد چرا که بازگشت امریکا به توافق و لغو تحریمها تنها یک سراب است.
مسکو نفوذی ها خود را به علت عدم کفایت تعویض میکند
که
هیچی نمیشه