رورنامه "ساوت چاینا مورنینگ پست" چاپ هنگ کنگ در گزارشی درباره چشمانداز روابط ایران و چین در دوره ریاست جمهوری رئیسی مینویسد: "محافظهکاران در ایران میگویند به همکاری و روابط دوستانه با چین، شریک اصلی تجاریشان ادامه خواهند داد. با این وجود، انتظار میرود چین در مورد روابط اقتصادی با تهران حتی در صورت لغو یا کاهش تحریمهای امریکا علیه آن کشور نیز محتاطانه تصمیمگیری کند".
به گزارش آفتابنیوز، این روزنامه در ادامه میافراید: "انتظار میرود توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی تا پیش از مراسم تحلیف رئیسجمهوری تازه ایران صورت گیرد. تاخیر در زمان توافق به دلیل شرط ایران برای امریکاست کهخواستار لغو تمام تحریمها شدهاند.
با کاهش تحریمهای وضع شده علیه ایران و اراده سیاسی دولت تازه ایران، زمینه همکاری بیشتری برای اجرای توافق استراتژیک همکاری ۲۵ ساله میان ایران و چین فراهم خواهد شد؛ توافقی که حوزههای گسترده صنایع و معادن، استخراج نفت، کشاورزی و حمل و نقل را شامل میشود اما جزئیات آن بیان نشده است.
ارزیابی میشود که ارزش این توافق ۴۰۰ میلیارد دلار خواهد بود. این توافق نشانهای از تلاش چین برای مقابله با سلطه امریکا بر منطقه خاورمیانه است. چین علاوه بر آنکه خریدار اصلی نفت ایران بوده از دهه ۸۰ میلادی فروشنده تسلیحات به ایران نیز بوده است. حجم روابط تجاری ایران و چین در سالیان اخیر ۲۰ میلیارد دلار بوده که به دلیل تحریمهای امریکا در مقایسه با ۵۳ میلیون دلار در سال ۲۰۱۴ میلادی کاهش یافته است.
این روزنامه میافزاید: "انتظار میرود پس از توافق هستهای تازه روابط اقتصادی ایران و چین عمق بیشتری پیدا کند، اما به نظر نمیرسد چین قصد داشته باشد رفتار محتاطانه خود را کنار بگذارد. در اینجا روابط چین و امریکا نقش مهمی ایفا میکند به خصوص در شرایط فعلی که حساسیت در روابط دو کشور افزایش یافته و چین نه تنها نیازمند در نظر گرفتن ملاحظات امریکا بلکه سایر دولتهای خاورمیانه از جمله اسرائیل و عربستان سعودی خواهد بود که با آنان روابط گسترده تجاری دارد و باید نگرانیهایشان را درباره ایران در نظر گیرد.
در مورد ایران، آن کشور به طور سنتی تمایل داشته در صورت اعطای امتیاز از سوی غرب با کشورهای غربی همکاری داشته باشد. در نتیجه، پیشبینی نمیشود رئیسی تغییر عمدهای در روابط ایران و چین ایجاد کند؛روابط دو کشور در سالیان اخیر بیشتر ساختاری بوده است و نه فردی.
شرکتهای چینی نیز احتمالا حتی پس از لغو تحریمها به دنبال توافق هستهای ایران جانب احتیاط را برای سرمایهگذاری در تهران در نظر خواهند گرفت. شرکتهای چینی تا زمانی که امریکا موضعاش را در قبال ایران تغییر دهد، منتظر خواهند ماند و سرمایهگذاری گستردهای در ایران انجام نخواهند داد.