با پیروزی "ابراهیم رئیسی" در انتخابات ریاست جمهوری ایران، محافظه کاران اکنون بر تمام ارکان و قوا تسلط دارند. آیا اینکه این موضوع به تقابل بیشتر ایران با قدرتهای خارجی منجر میشود یا خیر باید منتظر ماند و تحولات آتی ایران را مورد بررسی قرار داد.
به گزارش آفتاب نیوز؛ شبکه خبری "دویچه وله" آلمان در گزارشی درباره پیروزی "ابراهیم رئیسی" در انتخابات مینویسد: "بیش از ۵۰ میلیون ایرانی، واجد شرایط رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری هفته گذشته بودند، اما تنها کمتر از نیمی از آنان رای دادند که پایینترین میزان مشارکت در انتخابات تاریخ جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۹۷۹ میلادی به این سو محسوب میشود. از حدود ۲۹ میلیون رای داده شده حدود 18 میلیون رای به "رئیسی" تعلق گرفت.
ناامیدی ایرانیان از عدم پیشرفت در حوزه توسعه اقتصادی و آزادیهای مدنی در دوره روحانی رئیس جمهوری میانهرو سبب کاهش مشارکت مردمی در انتخابات شد. نارضایتی از عملکرد دولت او به حدی بود که "عبدالناصر همتی" رئیس بانک مرکزی دولت روحانی از نامزدهای انتخابات کمتر از ۲.۵ میلیون رای کسب کرد که حتی از تعداد آرای باطله در حدود ۴ میلیون رای نیز کمتر بود.
"عدنان طباطبایی" کارشناس مسائل ایران و مدیر عامل مرکز تحقیقاتی "کارپو" در بن آلمان به "دویچه وله" میگوید: "این نتیجه به هیچ وجه به معنای تحکیم قدرت محافظه کاران در ایران نیست. محافظه کاران در ایران یک گروه یکپارچه و متحد نیستند؛ در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۲۰ میلادی شورای نگهبان تعداد محدودی از نامزدها را تایید صلاحیت کرد، اما اندکی پس از تشکیل مجلس تازه، ناگهان شکافهای تازهای در درون محافظه کاران پدیدار شد. در میان محافظه کاران، جناحها و طیف بندیهای مختلفی وجود دارند که هر یک با دیگری بر سر کسب قدرت رقابت میکنند. برای نمونه، محافظه کاران، مدتهاست که نتوانستهاند در مورد ترکیب هیئت رئیسه مجلس با یکدیگر توافق کنند و بر سر کمیتههای مختلف پارلمانی با یکدیگر نزاع میکنند و همدیگر را به سوء مدیریت و سوء استفاده از قدرت متهم میکنند. به نظر میرسد پس از به قدرت رسیدن رئیسی به عنوان رئیس جمهور در ماه آگوست و تشکیل دولت، رقابت در اردوگاه محافظه کاران آغاز خواهد شد. با این وجود، در عرصه سیاست خارجی رئیسی با مخالفت داخلی کمتری مواجه خواهد شد".
"طباطبایی" میافزاید:"رئیسی به احیای توافق هستهای نیاز دارد تا تحریمها لغو شوند تا او بتواند در کوتاهمدت سبب پیشرفت اقتصادی در ایران شود. مهمترین دغدغه مردم ایران این موضوع است. اینکه ایران در دوره ریاست جمهوری رئیسی چه نوع سیاست منطقهای را اتخاذ کند نیز نقشی اساسی در تعیین وضعیت امنیتی خاورمیانه خواهد داشت. مذاکرات امنیتی در حال انجام بین نهادهای امنیتی و نظامی سعودی و ایران مهمترین مسئله در این بین است. معتقدم این مذاکرات در دوره ریاست جمهوری رئیسی نیز ادامه خواهد یافت و قدمهایی در راستای تنشزدایی برداشته میشوند. افرادی که این گفتگوها را هدایت میکنند از نهادهای امنیتی و وزارت امور خارجه هستند و حتی پس از تغییر دولتها نیز تغییر چندانی در ترکیب اعضای آن و راهبردشان ایجاد نخواهد شد".
"دویچه وله" میافزاید:"طباطبایی" معتقد است در این میان البته تیم سیاست خارجی رئیسی از اهمیت برخوردار خواهد بود و احتمالا فاقد دیپلمات باتجربهای، چون "محمد جواد ظریف" وزیر خارجه فعلی خواهد بود. بعید به نظر میرسد ظریف اجازه داشته باشد تحت ریاست "رئیسی" به کارش ادامه دهد چرا که محافظهکاران او را بیش از اندازه غربزده قلمداد میکنند.
"نگار مرتضوی" روزنامه نگار و تحلیلگر سیاسی ایرانی در امریکا معتقد است ریاست جمهوری رئیسی دیپلماسی ایران و غرب را با دشواری همراه خواهد ساخت. مرتضوی میافزاید:"رئیسی هم اکنون در فهرست تحریم امرکیا قرار دارد و این موضوع قابلیت بالقوه ارتباط مستقیم او با مقامهای امریکایی را محدود میکند. او احتمالا قادر به سفر به نیویورک برای شرکت در جلسه مجمع عمومی سازمان ملل متحد نخواهد بود؛ سفری که روسای جمهوری سابق ایران به عنوان بخشی از ارتباط خود با غرب به طور مرتب انجام میدادند".