امروز عليرضا زاكاني نامزد سمت شهرداري تهران برنامههاي خود را در صحن شورا ارايه ميكند. برنامهاي كه پيش از اين در جلسات غير رسمي شوراي شهر تهران ارايه كرده؛ شعارش «كلانشهر تهران، الگوي جهان اسلام» است. بعد از آن رايگيري براي انتخاب او، انجام خواهد شد.
اينكه او راي قاطع اعضاي شورا به دست بياورد يا نه مشخص نيست، اما پيشبيني ميشود او با بيش از 17 راي به عنوان شهردار بعدي تهران انتخاب شود. حتي كساني كه از جريان رقيب او همچنان در حال يادآوري سابقه تندرويها يا غيبتهاي طولاني مدت او در جلسه هستند هم ميدانند شورا زاكاني را به عنوان شهردار معرفي ميكند و احتمال برگشت ورق به نفع كسي نيست.
اما همچنان عدم استعفاي او از مجلس و سابقه كاري وي كه به نظر ميآيد تناسبي با آييننامه اجرايي شرايط احراز تصدي سمت شهردار مصوب سال 97 هيات وزيران ندارد، دو چالش اصلي زاكاني در راه شهردار شدن است كه به نظر نميآيد تاثيري در حكم وزير كشور براي انتخاب او به سمت شهردار تهران باشد. زاكاني روز گذشته در ديدار با اساتيد، نخبگان و فضلاي حوزه علميه قم گفته است با ابراهيم رييسي صحبت و اعلام كرده حل مشكلات شهر تهران نياز به ياري سه قوه و همه دستگاهها دارد و آقاي رييسي استدلال كردند شما برويد شهرداري و من هم كمك ميكنم. زاكاني گفته است كه بين رفتن به كابينه و شهرداري تهران، شهرداري تهران را انتخاب كرده است.
او ادامه ميدهد: «تعدادي از اعضاي شوراي شهر تهران موضوع شهرداري تهران را با من مطرح كردند و من اين موضوع را به صحبت با سران قوا منوط كردم. در صحبت با رييس مجلس و رييسجمهور، ايشان پيشنهاد وزارت رفاه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و رياست دفتر رياستجمهوري را مطرح كردند. بين حضور در شهرداري تهران و حضور در كابينه نتيجه گرفتم كه در شرايط كنوني و افزايش نارضايتيهاي مردم از شهرداري تهران و نياز تهران به تحول فرهنگي و اجتماعي در شهرداري تهران حاضر شوم.»
او يادآور ميشود: «پس از انتخابات براي شهرداري تهران تعدادي از اعضاي شوراي شهر برنامه عملياتي خواستند و من و تعدادي ديگر از افراد برنامه داديم و پس از دفاع از برنامه خود؛ خروجي تصميم اعضاي شوراي شهر تهران اين شد كه پس از جمعبنديها، برنامه من براي مديريت شهرداري تهران انتخاب شد و در برنامه خود نياز شهر تهران به تحول فرهنگي و اجتماعي را طرح كردم و برنامهاي براي زنده كردن روح شهر با نگاه جديد به اين كلانشهر را ارايه دادم.»
زاكاني بدون اشاره به دو بيانيه تندي كه شوراي اصولگرايان قم عليه او صادر كردهاند، ميگويد: «قرار است بيانيهاي خطاب به مردم قم در خصوص حضور در شهرداري تهران تنظيم شود و در خصوص شهرداري تهران با آيتالله اعرافي، آيتالله بوشهري جريانهاي انقلابي، اصولگرايان قم و نيروهاي جهادي نشستهايي داشتم و قرار است بيانيه جمعبندي صادر شود» .
اما تجربه 4 ساله شوراي پنجم و حضور پر تعداد مديران قاليبافي در شهرداري با حضور زاكاني همچنان ادامه پيدا ميكند؟ مرور حضور زاكاني در هر سمتي نشان ميدهد او به همراه تيم كاملي وارد سازمان جديد ميشود. توصيف منتقدانش انتقال اتوبوسي يارانش به مسووليت جديد است. اما برخي معتقدند احتمال روي دادن اين اتفاق در شهرداري كم است، زيرا بخشي از نزديكان او يا در مجلس هستند يا به دولت ميروند. برخي، مدل رفتاري او را مشابه محمود احمدينژاد ميدانند كه با ورودش تمام مديران گذشته را عزل كرد. اما نزديكان زاكاني با اين مقايسه موافق نيستند و معتقدند هر مديري تمايل به همكاري با تيم خود را دارد اما تفاوتهاي اساسي رفتاري ميان زاكاني و احمدينژاد وجود دارد.
در زمان شهرداري احمدينژاد رويكردهاي مذهبي در حوزه فرهنگي و اجتماعي تقويت و توجهي ويژه به كانونهاي مذهبي و هياتها ميشد. يكي از نمادهاي آن دوره سقاخانههايي است كه در نقاط مختلف شهر ايجاد شد. كمكهاي مستقيم به هياتهاي مذهبي كه تا همين امروز هم ادامه پيدا كرده است. روز گذشته اولين بازديد اعضاي شوراي شهر از نمايشگاه عطر سيب بود كه شهردار تهران در جريان اين بازديد گفت تمام فضاهاي عمومي شهر را به هياتهاي مذهبي اختصاص خواهم داد. آنان كه مديريت شهري احمدينژاد را به خاطر دارند منتظرند با آمدن زاكاني به شهرداري فضاي تبليغات فرهنگي، فضايي مذهبيتر از دوران محمدباقر قاليباف شود و در اين دو حوزه حضور برخي نهادها بيشتر از گذشته خواهد بود.
در حوزه خدمات شهري ادامه روند خدمات متوسطي كه هماكنون هم به شهروندان داده ميشود، ادامه دارد. اما در حوزه ترافيك و عمراني بايد منتظر انتخاب معاونان او باشيم كه افرادي قدرتمند و كاربلد هستند يا اين انتخابها هم سياسي است، زيرا با توجه به ارتباط قوي زاكاني با دولت و امكان استفاده از منابع دولتي كه سالها تهران از آن محروم بوده و افزايش تعامل با نهادهاي نظامي قدرتمند در حوزه عمراني او ميتواند پروژههاي مهمي را كليد بزند. امروز زاكاني راي بالايي از شوراي ششم خواهد گرفت.
نخست به دليل آنكه شوراي ششميها اعلام كنند اختلاف نظري ميانشان وجود ندارد و دوم هراس از دوقطبي ايجاد شده انقلابي و غيرانقلابي بودن اعضاي شورا كه به نظر ميرسيد عدهاي تلاش ميكردند راي به گزينه رقيب را راي غيرانقلابي توصيف كنند تا آنجا كه جز افرادي كه با محمدباقر قاليباف نزديكي آشكاري دارند، ساير اعضا تمايل دارند كه بگويند به زاكاني راي دادهاند.
تشكيل مثلث زاكاني- سروري- فدايي، احتمال بازگشت طرح جدايي ري از تهران را هم زنده ميكند. پيش از ارايه برنامه زاكاني قرار است براي شهرداري تهران سرپرست انتخاب شود. روز گذشته چمران گفته بود تا زماني كه شهردار آينده انتخاب شود حناچي مسووليت شهرداري تهران را برعهده دارد اما تا زمان آمدن زاكاني دستكم دو هفته تا يك ماه زمان لازم است. كابينه به مجلس معرفي شده و مشخص نيست كه چه زمان استعفانامه او به صحن بيايد همچنين اينكه كدام وزير حكم زاكاني را امضا خواهد كرد. بنابراين اعضاي شوراي شهر تهران امروز سرپرست شهرداري را هم انتخاب خواهند كرد كه به نظر ميآيد از مديران قديمي شانس عليرضا جاويد براي سرپرستي بيش از ديگران باشد.