کد خبر: ۷۲۷۰۳
تاریخ انتشار : ۲۶ اسفند ۱۳۸۶ - ۲۱:۰۴

کشف یک ابرژن مسئول در متاستاز سرطان سينه

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: متخصصان ژنتيک يک ابر ژن را که در پیدایش و متاستاز (مراحلی که بيماری در آن به ساير قسمتهای بدن توسعه می يابد) سرطان سينه، مسئول است، را کشف کردند.

محققان آمريکايی می گويند اين ژن که به نام SATB1 شناخته می شود، مانند يک "هماهنگ کننده ارشد" رفتارهای حداقل 1000 ژن ديگر را در داخل سلولهای سرطانی تغيير می دهد.

وقتی فعاليت اين ژن شروع می شود موجب تکثير سلولهای سرطانی می گردد و وقتی در حالت خنثی و غيرفعال است، سلولهای سرطانی از تقسيم شدن و حرکت باز می‌ایستند. بر این اساس در آينده SATB1 هدف قابل توجهی در درمان سرطان سينه خواهد بود.

اين يافته‌ها نه تنها در تشخيص احتمال ابتلای افراد به سرطان سينه مهم هستند، بلکه می توانند در تجويز داروهای پيشگيری و درمان سرطان سينه نيز اهميت زيادی داشته باشند.

تاکنون امکان پيش بينی اين که سلولهای سرطانی داخل يک تومور چگونه به بافتهای مجاور حمله می کنند و وارد سيستم گردش خون می شوند و تومور ديگری را در ساير بخشهای بدن تشکيل می‌دهند، وجود نداشت؛ اماSATB1 می‌تواند به عنوان يک نشانگر مورد استفاده قرارگيرد؛ چرا که توموری که SATB1 در آن شروع به فعاليت می کند قطعاً به ساير بخشها متاستاز می‌دهد.

نقش اصلیSATB1 در سازمان‌دهی ساير ژنها به ويزه ژن‌های مرتبط با لنفوسیت‌های نوع T است که نقش حياتی در سيستم ايمنی بدن دارند.

شایان ذکر است که SATB1 پیش از این در ژنوم انسان مورد شناسایی قرار گرفته و حتی نقش آن در سلولهای سرطانی سینه هم دیده شده‌بود اما تحقيق حاضر برای اولين بار ثابت کرده است که وجود این ژن برای اينکه سلولهای سرطانی پستان متاستاز داشته باشند، ضروری و حتمی است.

در آزمايشی که بر روی موشها صورت گرفت ، محققان ژنهای SATB1 را غيرفعال ساختند و اين کار را با ازبين بردن RNA های معينی در سلولهای تومور که ژنها برای تکثير به آن وابسته اند ، انجام دادند.

در موشهايی که عملکرد SATB1 در آنها متوقف شده بود، تعداد نودولهای متاستاز بين صفر تا 5 بود اما در ساير موشها بين 125 تا 160 نودول متاستاز در هر يک از ششهای آنها شکل گرفته بود.

فشار بيش از حد به اين ژن تأثيرات معکوسبی دارد و موجب می شود تا سلولهای سرطانی به سرعت تکثير شده و فرد را به سمت مرگ بکشاند.

استفاده از نتايج اين تحقيق به منظور درمان مؤثر سرطان، نياز به هدف‌گيری تومورهايی دارد که در آن SATB1 کاملا فعال است.

دارويی که فعاليت اين ژن را در تمام بدن متوقف کند بايد بتواند نقش حياتی و نقش معمول آن در فعال سازی سيستم ايمنی را از نقشی که این ژن در ایجاد متاستاز سرطان پستان به عهده دارد، تمایز دهد.

دانشمندان در حال حاضر بر روی ابزارهایی جهت وارد کردن بازدارنده‌های اين ژن به بدن از طريق نانوکپسولهای ميکروسکوپی کار می کنند و مطالعات بر روی انسان از حدود دو سال ديگر آغاز خواهد‌شد.
ابزارهای مربوط به تشخيص بيماری تا يک سال ديگر قابل بهره برداری خواهد بود.

سؤال اساسی که دانشمندان هنوز پاسخی برای آن نیافته‌اند این است که واقعا چه چيزی موجب فعال شدن پروتئين SATB1 در جريان رشد يک تومور سرطانی می شود؟
طبق آمارهای انجمن سرطان آمريکا، بيش از 3/1 ميليون زن در سراسر جهان هر سال به سرطان سينه مبتلا می شوند که حدود نيم ميليون تن از اين زنان جان خود را بر اثر آن از دست می‌دهند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین