نشریه "اوراسیا ریویو" در گزارشی درباره چشمانداز روابط ایران و جمهوری آذربایجان پس از تنش اخیر رخ داده میان دو کشور مینویسد: "روابط جمهوری آذربایجان با ایران همسایه بزرگتر آن کشور در جنوب از زمان پایان جنگ سال گذشته باکو با ارمنستان در حال تغییر و نوسان بوده است.
به گزارش آفتابنیوز؛ تازهترین تحول در این رابطه از زمانی آغاز شد که باکو در جادهای در جنوب ارمنستان که اکنون توسط نیروهای آذربایجانی تحت تصرف درآمده از رانندگان ایرانی پولی تحت عنوان عوارض از مسافران خارجی را دریافت میکند.
در ابتدا، دولت ایران حتی پس از تایید این اقدام از سوی پلیس و گمرگ جمهوری آذربایجان سکوت کرد. رسانههای ارمنستان گزارش دادهاند برخی از کامیونهای حامل سیمان از ایران به ایروان و استپاناکرت (پایتخت جمهوری خودخوانده آرتساخ در قره باغ) هدف اصلی نیروهای آذربایجانی برای اخذ عوارض بودهاند.
این منطقه از نظر بین المللی به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان برسمیت شناخته شده است، اما از زمان اولین جنگ بین دو طرف ارمنستانی و آذربایجانی در دهه ۹۰ میلادی تحت کنترل نیروهای ارمنی درآمده بود.
سخنگوی وزارت کشور آذربایجان اخیرا تایید کرده که رانندگان ایرانی به دلیل ورود غیرقانونی به خاک جمهوری آذربایجان از طریق ارمنستان بازداشت شدهاند. جمهوری آذربایجان مدتهاست این موضوع را مطرح میکند که ورود به قره باغ از طریق ارمنستان به معنای عبور غیرقانونی از مرز است.
هنوز سرنوشت رانندگان ایرانی مشخص نیست. "حسین امیرعبداللهیان" وزیر خارجه ایران در اظهاراتی معنادار از ورود "طرف ثالث" به رابطه ایران و جمهوری آذربایجان سخن گفته که اشارهاش به اسرائیل، دشمن ایران است که رابطه گرمی با باکو دارد.
تنش میان باکو و تهران با مانور نظامی دریایی که به طور مشترک توسط ترکیه و جمهوری آذربایجان در دریای خزر صورت گرفته، تشدید شده است. وزارت خارجه ایران این رزمایش را نقض کنوانسیون بین المللی ممنوعیت ورود نیروهای خارجی به دریاها تعبیر کرده است.
تحلیلگران آذربایجانی اما میگویند که ایران تنها کشور ساحل دریای خزر است که این کنوانسیون را تصویب نکرده است. پس از آن، ایران مانور نظامیای را در نزدیکی مرز خود با جمهوری آذربایجان برگزار کرد.
نمایندگان مجلس ایران با اشاره به حمایت ترکیه از جمهوری آذربایجان در جنگ اخیر آن کشور علیه ارمنستان گفتهاند که جمهوری آذربایجان با "دوپینگ ترکیه" بر ارمنستان پیروز شد و با اظهاراتی، چون "حرفهای مقامهای جمهوری آذربایجان بزرگتر از اندازه و ظرفیت آنان است" و یا آنکه "سن کشور شما کمتر از جوانترین نماینده مجلس ماست" سعی در کوچک نشان دادن ظرفیتها و توان باکو داشتهاند.
در باکو، دولت جمهوری آذربایجان تلاش دارد از موضوع ورود کامیونهای ایرانی به قره باغ برای تحریک افکار عمومی استفاده کند. جنگ اخیر قرهباغ و دست بالا پیدا کردن باکو سبب شد تا جمهوری آذربایجان به کریدور لاچین، راهی که ارمنستان را به قره باغ متصل میکند دسترسی پیدا کند و جادهای را که از دید باکو باعث عبور غیرقانونی از مرزها میشود را تحت کنترل داشته باشد. باکو مدعی است برخی از کامیونهای ایرانی با استفاده از پلاکهای ارمنی سعی در پنهانسازی هویت خود داشتهاند.
"الدار ممدوف" تحلیلگر مسائل سیاسی میگوید علیرغم آنکه در پوشش رسانههای آذربایجانی اینگونه القا میشود که ایران در جنگ جانب طرف ارمنستانی را گرفته است، این موضوع واقعیت ندارد و یک سوءتفاهم است. ممدوف در مصاحبه با "اوراسیا ریویو" میگوید: ایران از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان در سطح رهبری سیاسی و مذهبی حمایت کرده است. زمانی که آذربایجانیها ایران را متهم به طرفداری از ارمنستان میکنند باید این موضوع را در نظر داشته باشد که باکو با اسرائیل رابطهای نزدیک دارد. در باکو ایده "آذربایجان جنوبی" تبلیغ میشود که خود تهدیدی برای امنیت و تمامیت ارضی ایران است. در جمهوری آذربایجان این ایده جداییطلبانه تبلیغ میشود که آذریهای ایران باید از دست ایران "آزاد" شوند".
"ممدوف" میافزاید: تنشهای اخیر روی داده بین دو کشور، روابط آن دو کشور را به طور اساسی تغییر نخواهد داد. ایران در حوزه قفقاز با دقت و احتیاط گام بر میدارد. نیازی به بیثباتسازی مرزهای شمالی نیست. علاوه بر تمام چالشهایی که در حال حاضر در خلیج فارس، عراق و افغانستان وجود دارند ایران علاقهای به درگیر تنش شدن در حوزه قفقاز ندارد.
لازم به ذکره من خودم آذری هستم ولی منافع ملی رو به حمایت کور کورانه از قومیت ترجیح میدم.
حالا خوبه جواب بدهند ؟؟؟
خدا کنه باز یک شیعه کشی جدید تحمیل نشود
مردم آذری احتمالاً از قبایل باستان ایرانی، مانند مادها هستند.[۴۷] برای بررسی تنوع ملکولی mtDNA در جمعیت آذریهای ایران، ۱۳۳ نمونه فرد آذری که در نقاط مختلف منطقه آذربایجان (ایران) ساکن بودند انتخاب گردیدند. خون این افراد برای تخلیص mtDNA جمعآوری گردید و mtDNA تخلیص شده با استفاده از روش PCR-RFLP مورد مطالعه قرار گرفت. ۱۴ هاپلوگروپ مورد شناسائی قرار گرفت که ۸۲٪ آنها از هاپلوگروپهای اختصاصی اروپائی بودند. هاپلوگروپ H شایعترین هاپلوگروپ بود و ۷۹ هاپلوتیپ نیز مشخص شدند. در این مطالعه جمعیت آذریهای ایران یک جمعیت نامتجانس مشاهده گردیدند که تمامی هاپلوگروپهای آسیائی، اروپائی و آفریقائی در آنها مشاهده گردید. مقایسه هاپلوگروپهای مطالعه حاضر با جمعیتهای دیگر نشان دهنده تشابه بسیار جمعیت آذری ایران با سایر جمعیتهای ایرانی بود[۴۸] تحقیقات ژنتیکی نشان میدهند که عموم اقوام و گروههای جمعیتی ایرانی که در ایران امروزی (و حتی فراتر از مرزهای سیاسی فعلی ایران) ساکن هستند، علیرغم اینکه دارای تفاوتهای جزئی فرهنگی هستند و حتی گاه به زبانهای مختلف هم تکلم میکنند، دارای ریشه ژنتیکی مشترکی هستند و این ریشه مشترک به جمعیتی اولیه که در حدود ده تا یازده هزار سال پیش در قسمتهای جنوب غربی فلات ایران ساکن بوده بر میگردد.[۴۹] ارتباط ژنتیکی قوی بین کردها و آذریهای ایران وجود دارد، آزمایشهای ژنتیکی صورت گرفته تفاوت معنی داری بین این جمعیتها و سایر اقوام عمده ایران نشان نداد. با توجه به نتایج فعلی، به نظر میرسد کردهای امروزی و آذریهای ایران متعلق به یک ریشه ژنتیکی مشترک هستند
چطور اون ها اینقدر روی کشور کوچیک و ....تعصب دارن و ما این همه بیقیرت؟
پس باید همدان و قزوین و زنجان و خیلی جاهای دیگه هم به آقایون تقدیم کنیم. منم ترک قزوینم تا تاریخ چند هزار ساله ایران بوده این شهرها از قسمت های مهم ایران بوده. البته آدربایجان بخشی از ایرانه که حتما به خاک وطن الحاقش میکنیم. انشاالله
اولا جمهوری آذربایجان، به غلط اسمش را آذربایجان گذاشته و این از ضعف دولت مردان ما هست، لااقل از یونان در رابطه بت مقدونیه یاد بگیرید.
دوما ما بخاطر آذری های که داریم نباید به این جمهوری کاذب باج بدهیم، اگر اینطور باشد در تمام مناطق مرزی با مشکل بر می خوریم.
سوما کسی که در ایران زندگی می کند ، حالا هر قومیتی که باشد باید منافع ایران و خودمان برایش مهم باشد و نه قوم و قبیله.
بنظرم منافع ملی مان حکم می کند که با ارمنستان متحد بشیم.
بعدش پان ترک های داخلی هم یک چیز یادشون باشد، جمهوری کاذب ازربایجان، نوکر ترکیه است و عثمانی ها ، فقط به خاطر منافع با اینها پان تشکیل داده اند، مطمعن باشید ترکیه دوست آذری ها نیست، . ارزش نفت که پایین آمد ، آذری ها ول می کند و به آنها می گوید که شما تورک نیستید و آذری هستید و فقط زبانتون ترکی است. این زمان دیر نیست. تاریخ عقمانی را بخوانید
آذربایجان مراقب باشه کشیده نشه داخل ، چون ایران سرزمین رستم هاست.
خواهر الهام بخواد کوچکترین غلطی بکنه ما ایرانی ها حاضریم علی رغم تمام مشکلات برا کشورمون جانمان رو فدا کنیم
خودشون می نویسند الهام!
شما می تونی از اونها علط املایی بگیری ،البته اگه تعصبات پان اجازه بده
تو فارسی کلمه الحام نداریم ،که معنیش حامی باشه یا نه
همون الهام درسته ، که یه اسم دخترونه اس
درستش همون الهام خانم است
باکو متعلق به ایرانه و به ایران هم باید برگرده ولو با کشته شدن دولت اسرائیلی باکو
به همه اقوام کشورم افتخار می کنم
ولی با وطن فروشی مشکل دارم
منم شیرازیم و به هموطنان آذری افتخار می کنم
مطمئین باشید همه میدونن که با ایرونی جماعت نمیشه دربیفتی .