پرخوری عصبی جمعیت زیادی از سالمندان را تحت تاثیر قرار میدهد که انزوا و افسردگی مهمترین عوامل بروز آن میباشند. سالانه تعداد زیادی از افراد سالمند قربانی عوارض ناشی از افسردگی و تنهایی هستند. به عبارت دیگر، از دست دادن ناگهانی استقلال در اثر بیماری یا انزوا و بروز نا امیدی همگی میتوانند منجر به پرخوری عصبی در سنین بالا شوند.
پرخوری عصبی در سالمندان چیست؟
معمولا وقتی سالمند از غذا خوردن به عنوان وسیلهای برای دور کردن احساس کسالت و غلبه بر تنهایی و غم استفاده میکند دچار پرخوری عصبی شده است. افراد سالمندی که در خانه سالمندان زندگی میکنند بیشتر از سایرین مستعد ابتلا به اختلال پرخوری عصبی هستند. بیشتر سالمندانی که به این مشکل مبتلا هستند به این دلیل که نمیتوانند زندگی را مطابق میل و خواسته خود کنترل کنند، احساس عصبانیت و ناامیدی دارند.
طبق تحقیقات دانشمندان، سیستم پاسخ به استرس در بدن نقشی حیاتی در چگونگی تمایل به غذا دارد. هنگامی که فرد استرسی را تجربه میکند، روند عملکرد طبیعی بدن برای ترشح هورمونهای عصبی دچار اختلال میگردد. مصرف غذاهای سرشار از چربی و کربوهیدرات در شرایط استرس زا، بسیار تسکین دهنده است، اما عادت کردن به خوردن غذاهای غنی از کربوهیدرات و چربی میتواند برای افراد سالمند بسیار خطرناک و مضر باشد. به همین دلیل، اطرافیان و پرستاران سالمند باید همواره مراقب الگوی تغذیهای سالمند باشند یا در صورت ممکن از یک موسسه پرستاری کمک بگیرند تا یک پرستار شبانه روزی پیدا کنند.
علل بروز پرخوری عصبی در سالمندان
سالمندان به دلایل مختلفی دچار پرخوری عصبی میشوند و برای کسب آرامش به غذا خوردن روی میآورند. نکته کلیدی این است که تغییر ناگهانی در زندگی سالمند به دلیل بیماری، تصادف، تغییر مکان و ... ممکن است سالمند را به پرخوری ترغیب کند. پرخوری عصبی هر چند وقت یکبار مشکل جدی برای سالمند ایجاد نمیکند، اما اعتیاد به آن مطمئناً میتواند سلامتی سالمند را به خطر بیاندازد.
مهمترین دلایلی که باعث بروز پرخوری عصبی در سالمندان میگردد به شرح زیر میباشد:
تضعیف سلامتی با افزایش سن
با بالا رفتن سن، وضعیت سلامت جسمی و ذهنی سالمند نیز تغییر مینماید. عوارض بالا رفتن سن بر تحرک سالمند تأثیر میگذارد و پذیرش چنین تغییری برای او دشوار است و ممکن است دچار نوعی آشفتگی عصبی شود. برای مقابله با چنین وضعیتی، ممکن است سالمند برای یافتن آرامش به غذا خوردن پناه ببرد.
افسردگی
عواملی مانند تغییر ناگهانی وضعیت سلامتی، از دست دادن شریک زندگی یا اعضای خانواده و دوستان، مشکلات مالی و انزوا همگی از دلایل احتمالی افسردگی در سالمندان است. معمولا تجربه افسردگی اغلب به یکی از محرکهای اصلی پرخوری عصبی در سالمندان تبدیل میشود.
احساس تنهایی
افراد سالمند معمولا پس از یک سن خاص بیشتر احساس تنهایی میکنند. بدتر شدن وضعیت سلامتی، بی تحرکی و از دست دادن استقلال بیش از سایر عوامل منجر به بروز احساس تنهایی و انزوای سالمندان میگردد.
شناخت علائم پرخوری در سالمندان برای تشخیص و درمان به موقع این مشکل بسیار ضروری است:
نشانههای مهم پرخوری عصبی سالمندان
روشهای غلبه بر پرخوری عصبی در سالمندان
اعتیاد سالمندان به پرخوری عصبی یک مشکل شایع است، اما میتوان با انجام چند اقدام ساده از آن جلوگیری نمود:
استفاده از تکنیکهای کاهش استرس
از آنجایی که استرس عاطفی پایه و اساس پرخوری عصبی است کنترل و تعدیل این استرسها امری ضروری است. استفاده از تکنیکهای کاهش استرس میتواند نقش موثری در بهبود کیفیت زندگی سالمند داشته باشد. لازم است سالمند مدیتیشن را به طور منظم انجام دهد و حرکات یوگا را در برنامه روزانه خود بگنجاند و همچنین روزانه به ورزش بپردازد. تحقیقات دانشمندان نشان داده است که پیاده روی روزانه به مدت حداقل ۳۰ دقیقه نه تنها بدن را سالم نگه میدارد همچنین استرس سالمند را نیز به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
شناسایی محرکهای پرخوری عصبی سالمندان
شناسایی محرکهایی که از نظر عصبی افراد سالمند را ناراحت میکنند، ضروری است. برخی از نظرات، موقعیتها یا شرایط میتوانند سالمند را تحت استرس قرار دهند و به روحیه آنها آسیب میرساند. شناخت این گونه محرکها و یافتن راههای مقابله با آنها یک گام مهم برای جلوگیری از پرخوری عصبی است.
دسترسی سالمند به غذای سالم
استفاده از تغذیه سالم به بدن سالمند کمک میکند تا بر اثرات استرس غلبه کند و همچنین رژیم غذایی سالم میل به خوردن قند و غذاهای غنی از کربوهیدرات را کاهش میدهد. لازم است پرستار و مراقبین سالمند به این موضوع توجه کنند که میوهها را در مکانی در دسترس سالمند قرار دهند. بهتر است میوهها و سبزیجات شسته شده، دانهها و مغزها در یخچال نگهداری شوند تا به راحتی مورد استفاده سالمند قرار گیرد.
آهسته غذا خوردن
سریع غذا خوردن یا بلعیدن غذا بدون جویدن کافی، یکی از علائم اصلی پرخوری عصبی است. سریع غذا خوردن میتواند مغز را فریب دهد تا به بدن سیگنال دهد که برای رفع گرسنگی غذای بیشتری بخورد. بنابراین، لازم است از سالمند بخواهید که آهسته غذا بخورد و قبل از قورت دادن غذا، آن را به درستی بجود.
ممکن است رسیدگی به سالمندی که دچار پرخوری عصبی است دشوار باشد، اما غیرممکن نیست. با کسب اطلاعات و دانش کافی برای مقاله با این مشکل میتوان بر آن غلبه نمود. اما راه آسانتری نیز وجود دارد و آن استفاده از خدمات نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل است. با استفاده از پرستاران سالمند و مراقبین حرفهای در موسسه پرستاری سلامت اول، میتوانید با خیالی آسوده مراقبت از سالمند عزیزتان را به گروهی از افراد متخصص و با تجربه بسپارید.
موسسه پرستاری سلامت اول با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سالها تجربه در امر ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانهروزی در خدمت همشهریان باشد. هزینههای اعزام پرستار اعم از هزینه پرستار کودک، پرستار سالمند یا بیمار براساس نوع خدمات درخواستی (پرستار شبانه روزی – پرستار روزانه – پرستار شبانه) متغیر میباشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر تنها کافی است که با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نموده و مشاوره رایگان دریافت نمایید.
لینک ورود به سایت سلامت اول: https://salamateaval.com