سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بود که آمار پایه اولیهایی که از ثبت نام منصرف شده بودند، ناگهان دو برابر شد؛ دانشآموزانی که بهدلیل ترس والدین شان از شیوع کرونا قید نشستن به موقع در پشت نیمکتهای مدرسه را زده بودند. این آمار در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰همچنان عدد بالایی است و ترس از کرونا در آن به چشم میخورد. تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا و وزارت آموزش و پرورش برای برگزاری امتحانات بهصورت حضوری، محصلان و والدین آنها را دچار نگرانیهای تازهای کرده است. بهنظر میرسد پاشنه آشیل سویه جدید کرونا که تاختوتاز در برخی کشورها را شروع کرده، مدارس و دانشگاهها خواهد بود.
«قابل اتکا و اعتماد نبودن امتحانات مجازی» و «اهمیت ارزشیابیهای حضوری برای تعیین سطح یادگیری دانشآموزان» موضوعاتی است که سخنگوی وزارت آموزش و پرورش آن را دلیلی برای تأکید بر امتحانات حضوری و برگزاری کلاسهای درس حضوری در مدارس میشمارد.
بهگفته علیرضا کمرهای، افت تحصیلی پنهان، نتیجه آموزش مجازی در دو سال گذشته در کشور است. این روزها با واکسیناسیون عمومی در کشور و آغاز تزریق دوز یادآور، همچنان ۸میلیون نفر از گروه هدف، واکسن نزدهاند. کافی است این جمعیت را به آمار افراد زیر ۱۲سال که هنوز پروتکلی برای واکسیناسیون آنها درنظر گرفته نشده، اضافه کنید تا میزان آسیب پذیری کشور در مقابل پیک جدید کرونا را ببینید؛ گروه سنیای که اغلب آنها قرار است این روزها در امتحانات حضوری مدارس حضور داشته باشند.
رضوان حکیمزاده، معاون ابتدایی وزارت آموزش و پرورش از آمار ۶۰هزار نفری دانشآموزان پایه اولی سخن میگوید که امسال ثبت نام نکرده و به تصمیم والدین خود، به مدرسه نمیروند. این آمار گرچه ۲۰هزار نفر کمتر از سال گذشته است، اما همچنان عددی بالاتر از جمعیت ۳۹هزار نفری است که سال قبل از کرونا از تحصیل در پایه اول منصرف شده بودند. این روزها دانشآموزان مقطع ابتدایی بهدلیل تزریق نکردن واکسن و همچنین جهشهای متعدد ویروس کرونا، بیش از گذشته در معرض ابتلا به کرونا و ناقل بودن این ویروس هستند.
مصوبات آرامبخش
مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا در ۲ سال اخیر همواره در محافل تخصصی مورد بحث و انتقاد بوده؛ تصمیماتی که گاهی راهحلی برای برطرف کردن نگرانیهای گروههای آسیبپذیر نداشت و گاهی برخلاف از دست دادن توجهات خود، مثل محدودیتهای تردد شبانه، همچنان برقرار بود. وزیر آموزش و پرورش، توپ تصمیمگیری درباره برگزاری امتحانات مدارس و دانشگاهها را در زمین این ستاد انداخته و اعلام کرده است که تابع نظر و تصمیم ستاد ملی مقابله با کروناست.
بهنظر میرسد یکی از مهمترین دلایلی که دانشآموزان زیادی را امسال هم از چرخه تحصیل دور نگه داشته، دوگانگی است که در تصمیمات و صحبتهای این ستاد و دیگر مجموعهها برای تأکید بر «حفظ فاصله اجتماعی» و «رعایت پروتکلها» و سیاستگذاریهای دیگر به چشم میخورد. ششمین پیک کرونا با سویه جدیدی در راه است که سرعت انتقال بسیار بالایی دارد و اگرچه آمار مرگومیر در دیگر کشورها کمتر از سویههای دیگر گزارش شده، اما هنوز اطلاعات درستی از رفتار این سویه در دست نیست. از طرفی آمار بالای ابتلا و بستری در این سویه هم میتواند فشار مضاعفی را دوباره بر دوش کادر درمان بیفکند.