کاروتنوئیدها رنگدانههای زرد، قرمز، نارنجی در گیاهان، سبزیجات و میوهها هستند. بیش از ۶۰۰ نوع از کاروتنوئیدها وجود دارد. برخی از آنها میتوانند با وارد شدن به بدن تبدیل به ویتامین آ شوند.
رایجترین انواع کاروتنوئیدها عبارتند از آلفا کاروتن، بتاکاروتن، لوتئین، زیگزانتین، و لیکوپن. کاروتنوئیدها باید از طریق رژیم غذایی مصرف شوند.
آنها از طریق چربیها جذب میشوند. غذاهای غنی از کاروتنوئیدها عبارتند از: کلم بروکلی، اسفناج، هندوانه، طالبی، فلفل دلمه ای، گوجه فرنگی ها، هویج، انبه، پرتقال و ...
کاروتنوئیدها چگونه کار میکنند؟
کاروتنوئیدها ترکیبات محلول در چربی هستند. غذاهای غنی از کاروتنوئید هنگامی که وارد جریان خون میشوند، جذب مواد مغذی را در بدن بالا میبرند.
کاروتنوئیدها به دو گروه اصلی تقسیم میشوند: زانتوفیلها و کاروتن ها. هر دو نوع کاروتنوئید دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند. کاروتنوئید زانتوفیل که دارای رنگدانه زرد است، حاوی اکسیژن بوده و با حفظ سلامتی چشم در ارتباط است.
فواید سلامتی
کاروتنوئیدها آنتی اکسیدانهای مفیدی هستند که میتوانند از شما در برابر بیماریها محافظت کنند و سیستم ایمنی بدن شما را افزایش دهند. برخی از رایجترین فواید کاروتنوئیدها از این قرار است:
سلامت چشم: مصرف غذاهای غنی از کاروتنوئید میتواند از سلولهای چشم محافظت کند و از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری نماید.
یکی از علل اصلی نابینایی، دژنراسیون ماکولا یا انحطاط مرکز شبکیه است. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور آبی میتواند یکی از دلایل ابتلا به این عارضه باشد.
با این حال مطالعات نشان داده که مصرف حداقل ۶ میلی گرم از لوتئین از طریق رژیم غذایی میتواند خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا را تا ۴۳ درصد کاهش دهد.
سلامت قلبی عروقی: خواص آنتی اکسیدانی کاروتنوئیدها منجر به کاهش التهاب در بدن میشود. خواص ضد التهابی کاروتنوئیدها در واقع با بهبود سلامت قلب و عروق همراه است. کاهش التهاب مانع مسدود شدن دیواره شریانی میشود.
کاهش خطر ابتلا به سرطان: آنتی اکسیدانها از سلولهای شما در برابر اثرات مضر رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. مصرف کاروتنوئیدها با کاهش خطر ابتلا به سرطانهایی از جمله سرطان ریه ارتباط دارد و اثرات مخرب ناشی از استعمال سیگار را نیز خنثی میکند.
خطر ابتلا به سرطان پوست نیز با مصرف این رنگدانهها کاهش مییابد. در واقع تبدیل کاروتنوئیدها به ویتامین آ منجر به جلوگیری از آسیبهای پوستی ناشی از نور خورشید میشود.