آفتابنیوز : در بهار سال جاری مقدار 5/4 میلیون تن انواع کالاهای غیرنفتی به ارزش 6/1750 میلیون دلار صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال 83 از نظر وزنی 25 درصد و از نظر ارزشی 5/17 درصد افزایش یافته است.
براین اساس متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی در سه ماهه اول امسال حدود 6/351 دلار بوده که نسبت به سال 83 حدود 3/8 درصد کاهش یافته است. قیمت صادرات هر تن کالای غیرنفتی در بهار سال گذشته حدود 4/383 دلار بوده است.
براین اساس کارشناسان پیش بینی می کنند با حصول هدف صادرات 7 میلیارد دلاری کالاهای غیرنفتی در دوازده ماهه سال جاری، ایران ناگزیر از ارایه 600 میلیون دلار تخفیف به طرف های تجاری خود است.
ارزان فروشی صادرات غیرنفتی در شرایطی است که کاهش ارزش ریال در برابر دلار ادامه دارد و پیش بینی نهادهای بین المللی مبنی بر افزایش بهای دلار تا پایان سال جاری به 940 تومان موید این امر است که طی سه فصل باقیمانده از سال نیز سیر نزولی بهای کالاهای صادراتی ایران در بازارهای جهانی ادامه خواهد داشت.
این در حالی است که کارشناسان معتقدند با افزایش هزینه انرژی در تولید جهانی، ادامه نزول ارزش ریال در برابر دلار به منزله ارزان فروشی مضاعف تولیدات غیرنفتی ایران است. با این وجود برخی تجار ایرانی بر این باورند که تا زمانی که ایران به سازمان تجارت جهانی نپیوسته و همچنان بر ورود کالاهای ایرانی به بازار کشورهای عضو W.T.O عوارض 10 درصدی اخذ می شود، الزام حضور در بازارهای بین المللی آنها را ناگزیر از تن دادن به کاهش قیمت محصولات صادراتی خواهد ساخت.
در همین حال طی بهار گذشته 6/7 میلیون تن انواع کالا به ارزش 8/8 میلیارد دلار وارد کشور شده که بهای هر تن این کالاها در مقایسه با مدت مشابه سال قبلی 1/16 درصد افزایش یافته است. این در حالی است که واردات کشور در این دوره تنها 1/13 درصد افزایش یافته است. بدین ترتیب ایران به ازاء صادرات ارزان تر، واردات گرانتری را نیز انجام می دهد.