کد خبر: ۷۵۳۹۳۵
تاریخ انتشار : ۲۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۷:۲۶

تصویب افتتاح حساب غیرحضوری در بانک‌ها

با مصوبه امروز شورای عالی مبارزه با پولشویی،عملا امکان افتتاح حساب غیرحضوری برای بانک‌ها فراهم شد.
تصویب افتتاح حساب غیرحضوری در بانک‌ها
آفتاب‌‌نیوز :

بنا بر اعلام روابط عمومی بانک مرکزی، نظام بانکی بعد از اقداماتی همچون افزایش سقف مجاز انتقال وجه کارت به کارت، تمدید تاریخ انقضا کارت‌های بانکی بدون حضور مشتری و عملیات احراز هویت غیرحضوری متقاضیان سجام، حالا موضوع افتتاح حساب و صدور کارت بدون حضور در شعبه های بانکی را عملیاتی خوهد کرد.

افتتاح حساب غیرحضوری در بانک‌ها چه مزایایی دارد؟

افتتاح حساب در حال حاضر در بیشتر بانک ها به شیوه سنتی و حضوری انجام می‌گیرد. در این شیوه مشتری با در دست داشتن مدارک سجلی و کپی آنها با مراجعه به شعب بانک‌ها در شرایط ویژه کرونایی، ضمن صرف وقت در تردد و متحمل شدن ریسک‌های ابتلا به بیماری کرونا درخواست افتتاح حساب را دارند. نظام بانکی به‌منظور گسترده کردن خدمات الکترونیکی و جامه عمل پوشاندن به بانک۷*۲۴ درصدد است افتتاح حساب غیرحضوری را عملیاتی کند. این موضوع در حوزه شمولیت و دسترسی بیشتر شهروندان به خدمات بانکی قرار می گیرد.

طبق تعریف بانک جهانی (۲۰۱۷) شمول مالی بدین معناست که شهروندان به انواع مختلف خدمات مالی مناسب دسترسی داشته باشند و بتواننـد به‌طور مؤثر از آنها اســتفاده کنند. چنین خدماتــی باید به صورت مسـوولانه و ایمن بــرای مصرف کننده ها ارائه شود. در پایین‌ترین ســطح خود، شــمول مالی بــرای ارائه‌دهندگان در یــک محیط به خوبی قاعده‌مند به صــورت پایــدار در بانک یا سایر مؤسسات مالی یا ارائه‌دهندگان خدمات پول موبایلی، داشتن حساب سپرده یا حساب معاملاتی (حساب جاری) آغــاز می‌شود که می‌تواند بــرای انجام و دریافت پرداخت ها و ذخیره یا پس‌انداز پول استفاده شود.

در روش غیرحضوری افتتاح حساب، امکان ثبت تقاضای احراز هویت برای متقاضیان بر اساس انطباق الکترونیک چهره متقاضی با تصویر ثبت احوال را به صورت جامع و کامل در بستر همراه بانک مهیا کرده است و دیگر نیازی به مراجعه حضوری برای احراز هویت نیست.

به عبارتی بانک ها در طراحی سامانه «احراز هویت غیرحضوری» تلاش خواهند کرد تا سه ضلع مثلث را فراهم کنند تا مشتری با خیال آسوده خدمات مورد نیاز را دریافت کند. امنیت، سهولت و غیرحضوری بودن به صورت توامان در این خدمت، زمینه آغاز سفر مشتری در اکوسیستم دیجیتال بانک ها را فراهم خواهد آورد.

در این روش کافی است مشتری نسخه جدید همراه بانک مدنظر خود را نصب کند و با ارسال تصاویر مدارک هویتی و همچنین ویدئو زنده، تقاضای افتتاح حساب خود را به بانک مدنظر ارسال کند و اگر مایل بود کارت نقدی خود را درب منزل یا محل کار از مامور پست تحویل بگیرد.

در روش غیرحضوری دریافت تسهیلات، وثایق بانکی نیز که شامل سفته و گواهی کسر از حقوق می شود کاملا به صورت الکترونکی و در بستر همراه بانک و اینترنت انجام می‌شود.

در ضمن، در مرحله بعدی اعتبارسنجی مشتری نیز توسط شرکت های مورد تایید بانک مرکزی انجام و نیازی به مراجعه حضوری نخواهد بود. مرحله نهایی افتتاح حساب غیرحضوری امضا الکترونیکی است که بانک ها در حال فراهم آوردن زیرساخت های لازم در این زمینه هستند.

ارائه کدام خدمات بانکی به صورت غیرحضوری مجاز شد؟

کارشناس حقوق بانکی گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی، ممنوعیت ارائه خدمات پایه بانکی به صورت غیرحضوری رفع شد و شبکه بانکی می تواند از این به بعد خدماتی مانند افتتاح حساب، اعطای برخی از انواع تسهیلات و .... را به صورت غیرحضوری و برخط انجام دهند.

یاسر مرادی به تصویب "دستورالعمل حدود و چگونگی ارائه غیرحضوری خدمت پایه به ارباب رجوع در موسسات اعتباری و موسسات پولی غیربانکی" در جلسه امروز شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی اشاره کرد و افزود: بر اساس تبصره ۳ ماده ۹۱ آیین نامه اجرایی ماده ۱۴ الحاقی قانون مبارزه با پولشویی، ارائه خدمات پایه بانکی به صورت غیرحضوری به مردم ممنوع بود تا اینکه بر اساس اصلاحیه هیات وزیران در این خصوص در بهمن ۹۹، اجرای این امر یعنی ارائه خدمات پایه به صورت غیرحضوری موکول به رعایت دستورالعمل ابلاغی از سوی شورای عالی مقابله و پیشگیری از جرایم پولشویی شد.

وی با اشاره به اینکه تصویب این دستورالعمل در شرایط خاص کرونا بیش از پیش ضرورت داشت، گفت: جلسه اخیر با پیگیری وزارت اقتصاد پس از یک سال معطل ماندن دستورالعمل یاد شده، تشکیل شد تا با حذف مانع قانونی موجود، گام مهمی در راستای گسترش خدمات الکترونیکی بانکی و کاهش شعب فیزیکی صورت بگیرد.

مرادی ادامه داد: بر اساس این دستوالعمل، از این به بعد در موسسات اعتباری، ارائه خدمات پایه مانند افتتاح انواع حساب های بانکی (غیر از حساب جاری)، اعطای هرگونه ابزار پذیرش، اعطای انواع ابزارهای پرداخت (مانند کارت بانکی و یا هر روش و ابزاری که امکان دریافت، پرداخت و انتقال وجه را به اشخاص می دهد)، اجاره صندوق امانات، اعطای تسهیلات قرض الحسنه و یا اعطای تسهیلات به اشخاص حقیقی با موضوعات غیرتجاری مانند ساخت، خرید، تعمیر مسکن یا خرید کالاهای ضروری مثل خودرو ، صدور ضمانتنامه برای اهداف غیرتجاری به صورت غیرحضوری و منوط به احراز هویت الکترونیکی به افراد بالای ۱۸ سال مجاز خواهد بود.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه بر اساس این دستورالعمل ، کماکان شرکت های صرافی مجاز به ارائه غیرحضوری خدمات پایه نمی باشند، تاکید کرد: موسسه اعتباری و موسسه پولی غیربانکی نیز مجاز به واگذاری تمام با بخشی از تکالیف موضوع این دستورالعمل به اشخاص ثالث و یا اتکاء به اقدامات سایر اشخاص، از جمله سایر موسسات اعتباری و موسسات پولی غیربانکی نمی باشند اما شرکت های واسپاری (لیزینگ) مجاز به اعطای تسهیلات با موضوعات غیرتجاری به اشخاص حقیقی به صورت غیرحضوری خواهند بود.

مرادی ابراز امیدواری کرد که با این گام بزرگ که تحول چشمگیر و بنیادین در ارائه خدمات بانکی محسوب می شود، شاهد مراجعه کمتر مردم به شعب بانکی، گسترش فرهنگ خدمات الکترونیک، کاهش قیمت تمام شده ارائه خدمات بانکی، آسایش بیشتر مردم، آغاز حرکت به سوی بانکداری روز دنیا و ایجاد نئوبانکها، کاهش ابتلا به بیماری کرونا در میان کارکنان خدوم شبکه بانکی و مشتریان بانکی باشیم.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین