بیماریهای کبدی میتوانند ارثی و ژنتیکی باشند، به این معنا که فرد با آنها متولد شده است. البته عوامل مختلف دیگری هم مثل ویروس، مصرف الکل و چاقی میتوانند در بروز انواع بیماریهای کبدی و آسیب کبدی نقش داشته باشند.
بعد از ابتلا به بیماری بهمرور زمان، شرایطی که به کبد آسیب میزنند وخیمتر شده و موجب زخم کبد و سیروز کبدی میگردند. در نتیجه کبد از کار میافتد و ممکن است خطر مرگ را برای بیمار بهدنبال داشته باشد. اما با تشخیص و درمان زودهنگام میتوان روند از کار افتادن کبد را متوقف نمود.
در صورت داشتن مشکل و بروز بیماری در ناحیه کبد خود، میتوانید از لیست دکتر متخصص گوارش و کبد در دکتر تو در لینک زیر مراجعه کنید و از متخصصان مربوطه اینترنتی نوبت بگیرید و یا مشاوره آنلاین در یافت کنید.
https://doctoreto.com/doctors/speciality/gastroenterologist
بیماری کبد چرب
کبد به عنوان بزرگترین اندام جامد در بدن محسوب میشود، کبد در واقع یک غده است، چرا که در تولید و ترشح صفرا نقش زیادی دارد. جایگاه کبد در قسمت بالایی حفره شکمی و در سمت راست واقع شده و قفسه سینه از کبد محافظت میکند.
بیماری کبد به هرگونه اختلال در عملکرد کبد گفته میشود که اختلالات کبد ممکن است آسیبهای چشمگیری به کلیه عملکردهای حیاتی بدن برساند، چرا که کبد در بدن مسئولیتهای زیادی دارد.
بیماریهای کبد میتوانند در بافت کبد تأثیر گذاشته و در صورت رفع نکردن این مشکلات میتوانند به طور کامل بافت را از بین ببرند.
بیماری کبد چرب در چند دسته و گروه قرار میگیرند که در ادامه بیشتر به آنها میپردازیم:
بیماری کبد چرب غیر الکلی
بیماری کبد چرب غیر الکلی زمانی رخ میدهد که چربی در کبد افراد جمع شده و الکل زیادی نمینوشند و این چربیها التهاب یا عوارض دیگر به وجود نمیآورند و فقط زمانی که تجمع چربی خیلی زیاد باشد برخی از نشانهها و علائم را بروز میدهند.
در صورتی که کبد چرب خیلی شدید باشد ممکن است به سیروز و نارسایی کبدی دچار شود، مراحل کبد چرب غیر الکلی به چهار گروه تقسیم بندی میگردد:
گرید ۱ کبد چرب ساده
در مرحله اولیه که تجمع چربی بی ضرر است و علائمی از خود نشان نمیدهد.
گرید ۲
شکل جدی تری از چربی کبد است که ممکن است باعث التهاب شود و در افراد دارای اضافه وزن و دیابتی رخ میدهد.
گرید ۳ یا فیبروز
زمانی رخ میدهد که التهاب مداوم موجب اسکار در اطراف کبد و رگهای خونی مجاور آن میشود.
گرید ۴ یا سیروز
شدیدترین نوع کبد چرب غیر الکلی بوده و زمانی بروز میکند که بافتهای طبیعی کبد با فیبروز جایگزین میشود، تا جایی که ساختار و عملکرد کبد تحت تأثیر قرار گرفته و نارسایی کبد و در نهایت سرطان ایجاد میگردد.
کبد چرب الکلی
مصرف زیاد الکل مستقیماً به کبد آسیب میرساند و موجب شده تا التهاب و تجمع چربی در اطراف کبد زیاد شده و در این مرحله فرد به هپاتیت الکلی دچار میشود. در صورتی که در این مرحله کبد درمان نشود سیروز کبد رخ میدهد و این گرید غیر قابل برگشت است.
کبد چرب حاد بارداری
کبد چرب حاد بارداری یک عارضه ناشناخته است که در دوره بارداری به دلیل تجمع چربی در اطراف کبد به وجود میآید. این نوع از مشکل در سه ماهه سوم بارداری خود را نشان میدهد که در صورت درمان نکردن خطرات جدی برای سلامت مادر و نوزاد به دنبال دارد.
در مشکلات کبد چرب در صورتی که با بروز اولین علائم پیگیر مشکل شده و در صدد رفع آن برایید می توانید با کمک متخصص کبد از جدیتر شدن مشکل و تبدیل آن به سرطان جلوگیری کنید.
دلایل داشتن کبد چرب
همه ما ممکن است در خانواده یا نزدیکان خود افرادی را با مشکلات کبدی ببینیم، از آنجا که طیف بیماری کبد گسترده بوده، برای برخی از افراد بیماری کبدی مشکل خاصی ایجاد نمیکند؛ اما برخی از افراد دیگر را به شدت درگیر مینماید.
از آنجایی که بیماری کبدی میتواند عملکرد کل بدن را تحت تأثیر قرار دهد، خوب است که به برخی از دلایل داشتن کبد چرب نیز آشنا باشید، تا در صورت امکان بتوانید اقدام به رفع آنها نمایید.
از مهمترین دلایل داشتن کبد چرب میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
داشتن اضافه وزن و کمبود تحرک موجب تجمع چربی در کلیه ارگانهای بدن و به خصوص کبد میشود. مصرف الکل و مشروبات الکلی به طور مشخص بر روی کبد اثرات زیانباری میگذارد، چرا که سلولهای کبد را دچار اختلال میکند.
مصرف مواد غذایی چرب و داشتن رژیم غذایی ناسالم تأثیر زیادی در چرب شدن کبد دارد.
سوء تغذیه به معنای استفاده نادرست از مواد غذایی و استفاده نکردن از ویتامینها و مواد مورد نیاز بدن است. کم کاری تیروئید مشکلات زیادی در بدن به وجود میآورد که یکی از آنها تجمع چربی در کبد بوده؛ چرا که سوخت و ساز بدن را به شدت کاهش میدهد.
دیابت نوع ۲ به دلیل بالا بردن سطح گلوکز در خون و نبود انسولین برای تنظیم قند خون آسیبهای جدی به بخشهای مختلف بدن میرساند که یکی از این بخشها کبد است.
مصرف برخی از داروها مانند آسپرین و تتراسایکلین خودسرانه و بدون تجویز پزشک باعث به وجود آمدن مشکلات کبدی میشود.
درمان کبد چرب
برای درمان کبد چرب راه حلهای زیادی وجود دارد که استفاده از رژیمها و مکملهای غذایی میتوانند یکی از این راه حلها باشند. اما برای انتخاب هر کدام از این راه حلها نیاز است که حتماً با متخصص کبد و همچنین دکتر گوارش که سلامت شما را تحت نظر دارد مشورت کنید.
در این بخش به برخی از راه حلهای مؤثر در درمان کبد چرب اشاره میکنیم:
کاهش وزن اضافی
کاهش وزن نه تنها بر مشکلات کبدی، بلکه بر سایر ارگانهای حیاتی بدن نیز تأثیر مثبت دارد.
نوشیدن قهوه
نوشیدن بین ۲ تا ۳ فنجان کوچک قهوه در طول روز تأثیر زیادی در بیماریهای کبدی و خطرات آن میگذارد.
خودداری از غذاهای حاوی قند اضافه
داشتن یک رژیم غذایی به دور از قندهای ساده مانند فروکتوز و ساکاروز تأثیر زیادی در کاهش تجمع چربی کبد دارد. به همین جهت لازم است تا خوردن محصولاتی مانند انواع کیک، کلوچه آبنبات و بستنی را از برنامه غذایی خود حذف کنید.
خودداری از محرکهای شناخته شده کبد
برخی از عوامل مانند استرس بیش از حد بر کبد تأثیر میگذارد، دوری کردن از استرس و اضطراب و داروهای مختلفی که ممکن است بر عملکرد کبد تأثیر بد داشته باشد میتواند در این زمینه کمک کند.
استفاده از میوه
قند موجود در میوهها توسط بدن تجزیه شده و برای کارکردهای لازم و ضروری مورد استفاده قرار میگیرد. پس استفاده از میوه تأثیر منفی بر روی کبد ندارد؛ چرا که آنتی اکسیدانها و فیبر رژیمی درون میوهها نیز بر عملکرد بهتر سیستم گوارش و کبد مؤثر است.
درمان کبد چرب با گیاهان دارویی
استفاده کردن از گیاهان دارویی از دیرباز مرسوم بوده و برخی داروها مانند خارمریم، جنسینگ، چای سبز، ریشه شیرین بیان، زردچوبه، سیر و زنجبیل میتوانند در رفع مشکلات کبدی تأثیر زیادی داشته باشند.
استفاده از داروهای مختلف
در درمان بیماری کبد چرب برای استفاده از دارو لازم است که حتما از نظر متخصص کبد مطلع شده و پس از دریافت مشاوره اقدام به مصرف دارو نمایید، به هیچ عنوان مصرف خودسرانه داروها در درمان بیماری کبد چرب توصیه نمیشود.
آشنایی با دکتر متخصص گوارش و کبد برای درمان کبد چرب
اگر برای شما سوال پیش آمده که دکتر گوارش و کبد کیست؟ باید بگوئیم به کسی است که بیماریهای مرتبط با دستگاه گوارش بدن، شامل حلق، مری، معده، رودهها و بخشهای دیگری از بدن را درمان میکند دکتر گوارش و کبد میگویند.
دستگاه گوارش وظایف مختلفی دارد که خوردن غذا، حرکت دادن آن در مسیر گوارش، جذب مواد مورد نیاز و در نهایت دفع مواد زاید از مهمترین بخشهای آن هستند.
در نتیجه متخصص گوارش باید در تمام این بخشها تخصص و سررشته داشته باشد.
البته بهتر است که دکتر گوارش را فوق تخصص گوارش و کبد (Gastroenterologist) صدا بزنیم؛ چرا که بخش مهمی از سیستم گوارشی بدن توسط کبد اداره میشود و دکترهای این رشته دربارهی کبد هم تخصص دارند. بیماریهای مرتبط با کبد شامل بیماریهای کیسه صفرا و مجاری صفراوی و البته لوزالمعده میشوند.
دکتر گوارش با استفاده از روشهای تصویربرداری و با تکیه بر توان تشخیص خودشان، میتوانند بیماریهای دستگاه گوارش را در زنان و مردان تشخیص دهند.
دقت داشته باشید که بین دکتر متخصص گوارش آقا و خانم تفاوتی وجود ندارد. البته برخی از افراد ترجیح میدهند برای آزمایشهای مربوط به روده، از جمله درباره بیماریهای مقعدی و آزمایشهایی نظیر کولونوسکوپی پیش دکتر گوارش و کبد هم جنس خودشان بروند.
چگونه از بهترین پزشکان متخصص گوارش و کبد آنلاین نوبت بگیریم؟
سادهترین راه برای نوبت گیری از بهترین متخصص گوارش و کبد سامانه نوبت دهی اینترنتی پزشکان دکترتو (doctoreto.com) میباشد.
دسته دکتر متخصص گوارش و کبد در دکترتو متشکل از بهترین متخصصان گوارش در شهرهای مختلف است.
شما میتوانید با مراجعه به لیست پزشکان، یک دکتر فوق تخصص گوارش و کبد خوب بیابید و علاوه بر مشاوره آنلاین و نوبت گیری اینترنتی، آدرس و تلفن مطب دکتر خود را مشاهده کنید.