بر اساس برنامه تنظیم شده قرار بود که مریخنورد اروپا با نام «روزالیند فرانکلین» در ماه سپتامبر توسط موشک روسی پروتون-ام از ایستگاه فضایی بایکونور در قزاقستان پرتاب شود تا حدود ۹ ماه بعد روی مریخ فرود بیاید.
آژانس فضایی اروپا روز پنجشنبه ۱۷ مارس اعلام کرد که اگر همکاری با سازمان فضایی فدرال روسیه، «روسکوسموس» از سر گرفته نشود، احتمال انجام مأموریت اگزومارس برای پرتاب مریخنورد اروپا به مریخ در سال ۲۰۲۶ یا ۲۰۲۸ خواهد بود.
جوزف اشباخر، مدیر آژانس فضایی اروپا گفت که طرحهای پیشین برای پرتاب کاوشگر اروپا در سپتامبر ۲۰۲۲ «عملاً ناممکن و از نظر سیاسی هم غیرممکن» است. از همین رو مدیر آژانس فضایی اروپا تأکید کرد که شانس پرتاب مریخنورد اروپا در سال جاری میلادی از بین رفته است.
این آژانس پیشتر اعلام کرده بود که انجام این مأموریت به دلیل حمله نظامی روسیه به اوکراین «بسیار نامحتمل» است.
تصمیم برای تعلیق همکاری آژانس فضایی اروپا با سازمان فضایی فدرال روسیه در جلسه این نهاد اروپایی در پاریس گرفته شده است.
در بیانیه آژانس فضایی اروپا آمده است: «ما عمیقاً از تلفات انسانی و عواقب غمانگیز تجاوز به اوکراین ابراز تاسف میکنیم.»
در ادامه این بیانیه آمده است که آژانس فضایی اروپا در حالی که متوجه تأثیر تعلیق همکاری فضایی با روسیه بر اکتشافات علمی است اما خود را کاملاً با تحریمهای اعمال شده علیه روسیه توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا هماهنگ میکند.
از همین رو آژانس فضایی اروپا در پی تصمیمش برای لغو اعزام مریخنورد اروپا به فضا، از مدیر این نهاد اروپایی خواست تا راههای جدید برای پیشبرد مأموریت کاوشگر اگزومارس را شروع کند.
روسیه ابراز تأسف کرد
دیمیتری روگوزین، رئیس آژانس فضایی روسیه در پی تصمیم آژانس فضایی اروپا برای قطع همکاری با آژانس فضایی روسیه، از تعلیق مأموریت اگزومارس ابراز تأسف کرد.
سفر مریخنوردها به فضا به دلیل شکل گردش مریخ به دور خورشید، تنها هر دو سال یک بار به راحتی امکانپذیر است. بنابراین نخستین فرصت بعدی برای پرتاب مریخنورد آژانس فضایی اروپا سال ۲۰۲۴ خواهد بود. البته اگر تحریمها علیه روسیه تا آن زمان لغو نشده باشند، این فرصت هم ممکن است از دست برود.
پرتاب مریخنورد اروپا به فضا ابتدا قرار بود در سال ۲۰۲۰ انجام شود اما با همهگیری کووید-۱۹ این مأموریت به تعویق افتاد.
کاوشگر «پشتکار» ناسا که در فوریه ۲۰۲۱ روی سطح مریخ فرود آمد و نخستین مریخنورد چین با نام «ژورانگ» (خدای آتش) در حال حاضر روی سیاره مستقر هستند.