آفتابنیوز : آفتاب: آیت الله هاشمی گفت: «اصلا چرا بیماری باید احساس کند پزشک او یا جراح او به او اجحاف میکند. ما به تامین اجتماعی در همه زندگی نیاز داریم و تعرفهها آن زمان که واقعی شوند نه بیمار گله میکند و نه پزشک».
به گزارش آفتاب، به نقل از ایسنا، آیتالله هاشمی رفسنجانی ـ رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام ـ عصر جمعه در "نوزدهمین کنگره جامعه پزشکان متخصص داخلی" افزود: «توفیق گرانبهایی است که امروز در جمع پزشکان متخصص حضور پیدا کنم. مسایلی هست که خوب است با شما در میان گذاشته شود تا شاید نتیجهای بگیریم. مسلما نیاز به علوم پزشکی امری واضح و روشن است و شاید هم قدمت این علم به اندازه قدمت تاریخ بشری باشد. در این زمینه هم همه متفق هستند، اما مساله مهم این است که ایرانیها به عنوان یک کشور مطرح در دانش پزشکی خود را نشان دادهاند. چه از پیش از اسلام و چه پس از اسلام و تاکنون».
وی در ادامه با اشاره به شهرت دانشگاه جندیشاپور در علوم پزشکی در پس از اسلام و نیز شکل گرفتن علوم پزشکی در دنیای اسلام ادامه داد: «دانشمندان ایرانی دانشگاه جندیشاپور به کشورهای اسلامی سفر کردند و سهم عظیمی را در این موفقیت به عهده دارند. البته تنها ایرانیها نبودند بلکه دانشمندان هندی، یونانی و غیره که در ایران سکونت داشتند نیز به این کشورها سفر کردند و کم کم در همه دنیای اسلام از شرق تا غرب و از شمال تا جنوب رشتههای علوم، پا گرفت و مرحله دیگری که همگان اعتراف دارند انتقال تجربیات تمدن اسلامی به غرب است که امروز کتابهای ابوعلیسینا و خوارزمشاهی در کشورهای پیشرفته دنیا مورد استفاده قرار میگیرد».
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با بیان اینکه اگر تمدن اسلامی را به سیستم گوارشی انسان که آن چیزیهایی را که میگیرد تقویت کرده و در اختیار بدن قرار میدهد تشبیه کنیم، گفت: «در غرب میگویند تمدن اسلامی شبیه آینه است که علوم را از نقاط مختلف گرفته و به همه دنیا منعکس کرده است. البته آنها به این نپرداختند که آنچه را که گرفته با مطالعه و تغییر به همه دنیا منعکس کرده. به نظر من آن چیزی که مسلمانان گرفتند و آنچه که تحویل دادهاند بسیار متفاوت است و این نتیجه مطالعات فراوان آنها، خصوصا ایرانیها بود».
آیتالله هاشمی رفسنجانی در ادامه خاطرنشان کرد: «امروز هم وقتی نگاه میکنیم سهم دانشمندان علوم پزشکی ایران برجسته و قابل افتخار است. چه در داخل و چه در خارج از کشور بهخصوص در کشورهای پیشرفته، دانشمندان ایرانی زیادی در مراکز تحقیقاتی، دانشگاهها، بیمارستانها در جایگاه بالایی قرار دارند، بنابراین ایرانیان در علوم استعداد بالایی دارند و امروز شرایط را در کشور مناسب میدانیم، که جهشی را در علوم و بیش از همه در علوم پزشکی ایجاد کنیم. در کشور فضاهای آموزشی خوب و وسیع است و نیروهای علاقه مند به پزشکی فراوان هستند. چنانچه نفر اول استعدادهای برتر در پزشکی هستند و این نیاز در جامعه وجود دارد. از پزشکی عمومی تا فوق تخصصها».
وی افزود: «از لحاظ امکانات و پشتیبانی خوشبختانه دستمان کوتاه نیست و ظرفیت اقتصادی کشور به گونهای هست که بتواند کمک کند. اما در اینکه واقعیت زندگی ما به بخش پزشکی و بهداشت و درمان نیازهای واقعی دارد و در عین حال تبعیضهایی هم وجود دارد تردیدی نیست. بسیاری از مردم امکان دسترسی به پزشکان عالی را ندارند، در عین حال پزشکان ما هم امکان دستیابی به کار ندارند. و نیز داروهایمان درست مصرف نمیشود که از استانداردهای دنیای امروز فاصله زیادی در این زمینه داریم و این اشکالاتی است که باید حقیقتا برطرف شود».
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه تاکید کرد: «ما باید برای این سرمایههایمان کاری بکنیم، چه فیزیکی و چه انسانی که به سرعت هم رو به رشد هستند و عدهای از آنها بسیار کار میکنند و تمام وقتشان پر است اما اکثریتی هم هستند که ظرفیت وقت خالی و استفاده از دانششان را دارند. در حالی که بسیاری از روستاهای ما نیاز به دکترهای متخصص دارند و این نشانه سوء مدیریت است و توقع بیشتر از خود شما پزشکان است که باید طرحهای روشنی را ارایه دهید و پیگیری کنید که مجلس، دولت و ما در مجمع تشخیص مصلحت نظام، این نواقص را برطرف کنیم».
هاشمی رفسنجانی تاکید کرد: «به نظر من یک مشکل واقعی در جامعه ما پوشش نادرست بیمههای درمانی است؛ به ادله زیادی. در حالی که یکی از کارهای بسیار خوب پوشش بیمه درمانی از لحظه تولد و یا حتی قبل از تولد توسط مادران است که بتوانند نوزاد و یا جنین خود را بیمه کنند. ما باید بیمه عام داشته باشیم و این سخت نیست».
وی ادامه داد: «اگر دولت هزینههایی را که برای پرتها میپردازد برای پوشش درمانی بیمه عام استفاده کند بسیار خوب است. نمیدانم چرا این کار انجام نمیشود؛ این چیزی نیست که منکر داشته باشد. من از دوران مسوولیتم این امر را پیگیری کردم که حتی در تخت بیمارستان، بیماران هم بتوانند بیمه شوند، البته این هزینه زیادی را برای دولت و بیمارستان به دنبال دارد؛ اما بعدا توسط بیمار جبران میشود».
رییس جمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه این نشست با اشاره به رابطه مالی بیمار و پزشک، اظهار کرد: «وقتی مساله بیمه مطرح باشد مریض با خیال راحت وارد مطب دکتر، بیمارستان و یا درمانگاه میشود؛ دکتر هم میداند که هزینه او تعریف شده است و این خیلی فضا را سالم میکند. در عین حال کم کم این موضوع عادی میشود و کار را بسیار آسان میکند. البته مقرراتی هم برای جلوگیری از افراط وجود دارد».
وی افزود: «اصلا چرا بیماری باید احساس کند پزشک او یا جراح او به او اجحاف میکند. ما به تامین اجتماعی در همه زندگی نیاز داریم و تعرفهها آن زمان که واقعی شوند نه بیمار گله میکند و نه پزشک».
هاشمی رفسجانی با تاکید بر اینکه میتوانیم درمان و بیمارستان شهروندان خود را با انصاف تامین کنیم، گفت: «الان کشورهایی هستند که از این جهت مشکلی ندارند؛ ما هم میتوانیم این مشکلات را برطرف کنیم. ما بیمه داریم، اما اطمینان لازم را نه به پزشک و نه به بیمار نمیدهد. اگر این جریان رعایت شود، خیلی چیزها حل میشود».
وی افزود: «وقتی جامعه حس کند، سوگند شما پزشکان عملیاتی میشود، اعتماد بیشتری پیدا میکند. در عین حال میتوانیم سیستم ارجاع را سامان دهیم، یعنی یک بیمار وقت یک متخصص را از ابتدا نگیرد بلکه کانونهای مشاوره پزشکی سامان دهیم».
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با بیان اینکه، یکی از مسایلی که جای آن خالی دیده میشود استفاده بیشتر از گیاهان دارویی است، تصریح کرد: «در کشور ما به این رشته (گیاهان دارویی) حقیقتا ستم میشود. 20 سال پیش جهادسازندگی گزارشی ارایه داد که ما در کشور 1000 نوع داروی گیاهی داریم که در کشورهای خارجی از آنها دارو میسازند اما ما هنوز پس از 20 سال در حال درجا زدن هستیم. اکنون چین در این زمینه پیشرفت کرده است و ایران از نظر منابع دارویی کمتر از چین نیست».
هاشمی رفسنجانی در ادامه با بیان اینکه، ما در مقطعی هستیم که اگر در پزشکی از نقطه آموزشی تا تحقیقات و عملیات برنامه جامعی داشته باشیم میتوانیم یکی از کشورهای مطرح دنیا شویم، تاکید کرد: «امیدوارم این اجلاس شما قدم مثبتی بردارد و جامعه از این همایش بهره بیشتری ببرد و سازمان پزشکی بتواند به راه بهتری برسد».
در پایان هاشمی رفسنجانی جای یک مجله خاص با تایید ISI را برای پزشکان ایران خالی دانست و اظهار کرد: «این یک امتیاز و موفقیت محسوب میشود که ما در دانشگاه آزاد در محیط زیست توانستیم نشریهای با تایید ISI تهیه کنیم. شما هم میتوانید و اگر ادامه دهیم حتی میتوانیم تبدیل به داور جهانی شویم، انشاا... شما پیشتازان دانش بشری موفقتر باشید».
پیش از سخنرانی آیتالله هاشمیرفسنجانی از برخی پزشکان متخصص تقدیر شد.