الناز بهروز، در هفته پیشگیری از مسمومیت ها، گیاهانی که مسمومیت آنها کُشنده هستند را برشمرد و اظهار داشت:مسمومیت با گیاهان در بسیاری از موارد از نظر شدت نوع خفیف یا متوسط بوده و دارای ماهیت محدود شونده میباشند بطوری که تنها در صورت درمانهای اولیه و علایم و نشانههای مسمومیت کاهش یافته و برطرف میشوند. با این وجود برخی از گیاهان مانند شوکران، خرزهره، تاتوره، گل انگشتانه و کرچک قادر به ایجاد مسمومیتهای شدید و حتی کُشنده در انسان میباشند.
دکتر الناز بهروز تشریح کرد:گیاهان در بسیاری از کشورهای جهان به عنوان یکی از علل مهم بروز مسمومیتها بویژه در کودکان زیر ۵ سال محسوب میشوند. کنجکاوی ذاتی کودکان در این محدوده سنی و وجود جذابیت در شکل و رنگ بخشهای مختلف یک گیاه سمی مانند میوه، دانه و برگ آن سبب میشود تا کودک به صورت اتفاقی و از روی کنجکاوی اقدام به بلع قسمتهای مختلف یک گیاه سمی نماید.
وی افزود:از نظر شغلی، بروز مسمومیتهای گیاهی در کشاورزان، باغداران، شکارچیان و کارگران مزارع و گلخانهها به علت تماس بیشتر با انواع گیاهان سمی شیوع بیشتری دارد.
وی اضافه کرد:در سالیان اخیر، افزایش گرایش مردم به مصرف داروهای گیاهی و گیاهان دارویی، سبب مصرف گیاهان به صورت ناآگاهانه و خودسرانه شده است. قابل ذکر است بسیاری از گیاهان دارویی در صورتی که به صورت خودسرانه و با مقادیر بیش از حد مصرف شوند میتوانند سبب بروز مسمومیت در انسان شوند. علاوه بر آن برخی از انواع گیاهان تزئینی مانند دیفن باخیا و خرزهره که در باغچههای منازل و آپارتمانهای مسکونی کاشته و نگهداری میشوند نیز میتوانند در صورت مصرف اتفاقی، موجب بروز مسمومیت در انسان شوند.
وی در پایان در خصوص اقدامات اولیه برای فرد مسموم بیان کرد:در صورت بروز این نوع مسمومیت باید با مرکز اورژانس ۱۱۵ تماس حاصل شده و یا بدون أتلاف وقت به بیمارستان منتقل شود.