کد خبر: ۷۹۸۳۲
تاریخ انتشار : ۳۰ شهريور ۱۳۸۷ - ۱۴:۰۳
نقدی بر اظهارات وزیر ارتباطات در باره آمار اینترنت در ایران

آقای وزیر ارتباطات، اطلاعاتتان را به‌روز کنید!

آفتاب‌‌نیوز :  آفتاب- حمید ضیایی پرور*: دکتر محمد سلیمانی وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات گفته ‌است: «بر اساس اعلام مرکز آمار جهانی اینترنت (internet world stats)، ایران در میان ‌٢٠ کشور دارای بالاترین تعداد کاربران اینترنتی، رتبه ‌١٧ را به خود اختصاص داده است». 

این مرکز در آخرین گزارش خود، تعداد کاربران اینترنتی در ایران را ‌٢٣ میلیون نفر اعلام کرده است. وی افزوده: «بر اساس اعلام کارشناسان این مرکز، ضریب نفوذ اینترنت در ایران به ‌٩/٣٤ درصد رسیده و متوسط این شاخص در جهان ‌٩/٢١ درصد است. وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات تصریح کرد: مرکز آمار اینترنت جهانی، ضریب نفوذ اینترنت در خاورمیانه را ‌٣/٢١ درصد اعلام کرده که بر اساس آن، سه درصد از کل کاربران اینترنتی دنیا در خاورمیانه حضور دارند».

وی با بیان این مطلب که بر اساس جداول موجود، ‌٦/١ درصد از کل کاربران جهانی اینترنت، ایرانی هستند، ادامه داد: «ایران توانسته است، بیش از ‌٥٠ درصد از کاربران اینترنتی در خاورمیانه را به خود اختصاص دهد».

او با اشاره به برنامه چهارم توسعه کشور نیز گفت: «بر اساس اهداف این برنامه می‌بایست تا پایان سال ‌٨٨، ضریب نفوذ ‌٣٠ درصدی در حوزه اینترنت محقق شود. سلیمانی تاکید کرد: با تلاش‌های صورت گرفته طی سه سال گذشته، این هدف برنامه چهارم، یک سال زودتر از موعد مقرر، محقق شده است».
 
در خصوص این اظهارات وزیر ارتباطات چند نکته مطرح است:
 
١- باعث خوشحالی است که بالاخره پس از چند ماه مسئولان وزارت ارتباطات متوجه وب سایت internet world stats شده و آمارهای خود را به نقل از این وب سایت اعلام می کنند. البته در عصر اینترنت باید توجه داشت که سواد دیجیتالی مخاطب بالا است و او خود می‌تواند با یک جستجوی ساده به سراغ منبع اصلی رفته و آمارهای کامل را مشاهده کند.

 وقتی به سراغ این وب سایت رفت می‌بیند که اولا آمار مقایسه‌ای ایران در جدول خاورمیانه مربوط به سال 2007 است که بر آن اساس ایران دارای ضریب نفوذ ٢٧.٥ درصد و 18 میلیون نفر کاربر می‌باشد. اما وقتی وارد جزییات آمار مروبط به ایران می شویم متوجه می‌شویم که آمار مارس ٢٠٠٨ ایران نیز استخراج شده اما چون هنوز آمار سایر کشورهای خاورمیانه قدیمی است جدول تغییر نکرده است. 

٢- استناد به آمار تعداد کاربران اینترنت و افتخار به رتبه جهانی تعداد کاربر یک نوع ساده انگاری فهم مخاطب است چرا که امروزه ٢ فاکتور اساسی‌تر در زمینه اینترنت ملاک مقایسه کشورها است یکی ضریب نفوذ اینترنت و دیگری اینترنت پر سرعت. با مراجعه به همان منبع اعلامی وزیر ارتباطات می‌توان فهمید که ایران در بین ١٤ کشور خاورمیانه (منهای ترکیه) از نظر ضریب نفوذ اینترنت رتبه پنجم را دارد. و با مراجعه به همان منبع می‌توان دریافت که مثلا کشور هند با ٦٠ میلیون کاربر در حالی در رتبه چهارم جهانی قرار گرفته است که ضریب نفوذ اینترنت در این کشور ٥.٢ درصد یعنی یک چهارم متوسط ضریب نفوذ جهانی است. یا مثلا چین که در رتبه اول تعداد کاربر اینترنت در جهان قرار گرفته هنوز از نظر ضریب نفوذ اینترنت در عدد ١٩ درصد متوقف شده و از این نظر حتی از متوسط جهانی نیز پایین تر است. به عبارت بهتر قرار گرفتن در جدول رنکینگ تعداد کاربران اینترنت تنها با توجه به شاخص تعداد جمعیت می‌تواند معنا دار باشد در غیر صورت یک مغلطه ساده بیش نخواهد بود. به همین جهت است که در لیست جدول مورد استناد آقای وزیر در مورد ٢٠ کشور اول جهان نام های کشورهای پر جمعیتی همچون برزیل، هند، اندونزی، پاکستان، به چشم می‌خورد در حالی که ضریب نفوذ اینترنت در این کشورها در حد ١٠ درصد است و آنها در رتبه بندی جهانی ضریب نفوذ اینترنت جایی ندارند.
 
٣- و اما در خصوص وضعیت اینترنت پر سرعت که اتفاقا یکی از شاخص‌های رتبه‌بندی کشورها در همان منبع جهانی است وضعیت ایران به کلی متفاوت است شاید به همین دلیل آقای وزیر نخواسته‌اند از این شاخص نامی ببرند. 

بر این اساس ایران تنها ٤٦٥ هزار کاربر متصل به اینترنت پر‌سرعت دارد که معادل ٦٦ صدم درصد ضریب نفوذ خواهد شد که جایی در رنکینگ جهانی ندارد. 

٤- اما آخرین نکته اینکه کیفیت اتصال به اینترنت نیز ملاک مهم دیگری است که در خبر اعلامی آقای وزیر به آن اشاره نشده است. امروزه در دنیا شیوه اتصال «دایل آپ» به اینترنت تقریبا منسوخ شده است همچنین محدودیت سرعت اینترنت به ١٢٨ کیلو بیت در ثانیه در هیچ جای دنیا سابقه ندارد. 

به این دو موضوع باید مساله «نابسامانی فیلترینگ» و «کمبود محتوای فارسی» و «کیفیت استفاده از محتوای اینترنت» و دست آخر «مصرف پهنای باند کل کشور» را نیز اضافه کرد.

شاخص‌های برنامه چهارم توسعه نیز فقط شامل تعداد کاربر و ضریب نفوذ اینترنت نمی‌شود بلکه ضریب نفوذ اینترنت پر سرعت را نیز شامل می‌شود همچنین نگاهی به اصول «سند چشم انداز» مبنی بر کسب رتبه اول ٢٥ کشور منطقه نشان می‌دهد که ایران با رتبه ٧ ضریب نفوذ اینترنت در منطقه، تا رسیدن به آن جایگاه فاصله زیادی دارد. 

*دانشجوی دكترای تخصصی رشته ارتباطات
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
-
|
۲۰:۰۴ - ۱۳۸۷/۰۶/۳۰
0
0
با سلام
من منزلم در شهرك غرب است و 4 سال است مي خواهم اينتر نت اي دي اس ال بگيرم مخابرات مي گويد امكان فني نداريم خدا به ما رحم كند از دروغگويي مسپولين من در گوگل سرچ كردم اقاي وزير گفته بود هيچ سرويسي نيست كه مشتري داشته باشد و ما نتوانيم بر اورده نماييم
ناشناس
|
-
|
۲۱:۱۳ - ۱۳۸۷/۰۶/۳۰
0
0
آقايان آرزو مي كردند كه اي كاش اين اينترنت اصلا وجود نمي داشت.زيرا كساني كه برروي حقيقت پرده پوشي مي كنند چگونه دوست دارند ابزاري وجود داشته باشد كه از حيطه قدرت بازرسي هاي انها خارج باشد.با نگاهي به اينهمه فيلتر شكن شايد خنده دار باشد كه اين يعني فيلتر كردن را جزء توانمنديهاي خويش به حساب آوريم.امروزه هر كودكي مي تواند يك نرم افزار فيلتر شكن را داونلود كند و از سد هر آنچه او را از شنيدن و خواندن منع مي كند عبور كند.آقايان سياستمدار هر چند كه مي دانم خداوند بر دلهاي شما مهر نهاده و اندرزها را در نميابيد اما باور كنيد كه اين ره كه شما مي رويد به تركستان است
ناشناس
|
-
|
۱۰:۳۵ - ۱۳۸۷/۰۶/۳۱
0
0
لطفا اول سرچ (جست....) كنيد مدرك اقاي وزير چيست؟ ثانيا نفهميديم اقاي وزير از افزايش تعداد كاربران خوشحالند يا ناراحت چرا كه از ديد ايشان اكثر كاربران از اينترنت براي چت كه كار خيلي بدي است استفاده مي كنند.
ناشناس
|
-
|
۱۱:۳۰ - ۱۳۸۷/۰۶/۳۱
0
0
کدام آمار دولت نهم صحیح است که این یکی باشد.چگونه دولت نهم اجازه می دهد اینترنت پرسرعت بیاید تا دروغهایش افشا شود
ناشناس
|
-
|
۱۴:۰۲ - ۱۳۸۷/۰۶/۳۱
0
0
بايد عرض كنم صرف اتصال به اينترنت مهم نيست بلكه سرعت دسترسي به صفحات وب يكي ازپارامترهاي مهم استفاده از اينترنت بايد به حساب آورد.
ناشناس
|
-
|
۱۵:۲۸ - ۱۳۸۷/۰۶/۳۱
0
0
سرعت ايترنت پر سرعت هم (لااقل اين شركتي كه من اشتراك آن را دارم) بهتر از دايال آپ نيست يا كار نميكند يا قطع است)
ناشناس
|
-
|
۱۶:۴۵ - ۱۳۸۷/۰۶/۳۱
0
0
خيلي جالب و البته مضحك است كه در شيراز كه بالاخره سرويس اي دي اس ال راه اندازه شد اكنون به خاطر تبديل خطوط به فيبر نوري اين سرويس قطع ميشود و مي گويند فيبر نوري با اي دي اس ال سازگار نيست.
اگر فيبر نوري قرار نيست كمكي به ديتا بكند پس اينهمه هزينه براي چيست؟
ناشناس
|
-
|
۰۴:۱۰ - ۱۳۸۷/۰۷/۰۱
0
0
قربان
شما كه فقط 4 سال است منتظر هستيد. من كه از روز اول در انتظار بودم و تا وقتي از ايران خارج شدم بالاخره اي دي اس ال به منطقه ما نيامد!
جالب است كه جنوب شهر تهران كه از نظر فرهنگي فاصله بيشتري با اينترنت دارند همه جا اي دي اس ال هست ولي شمال شهر نه!
شايد اگر تهران سر و ته بود ضريب نفوذ بيشتر ميشد!
كلام آخر: فكر كنم فقط در ايران اينترنت با سرعت 64 كيلوبيت پرسرعت ناميده ميشود. بنده الان در قبرس 1 مگابيت پهناي باند دارم. برادرم در آمريكا 6 مگابيت در منزل و 25 مگابيت در دانشگاه
ناشناس
|
-
|
۱۶:۳۵ - ۱۳۸۷/۰۷/۰۱
0
0
چه خوب است آمار ها را با چهار سال پیش مقایسه کنیم.

از طرف یک شرکت ارائه دهنده اینترنت پرسرعت.
ناشناس
|
-
|
۱۰:۱۱ - ۱۳۸۷/۰۷/۰۲
0
0
به نام خدا
واقعا خجالت آوره، در عصر ارتباطات که همه دنیا بر پایه اینترنت است هنوز بعضی از مسئولین می گویند که اینترنت پر سرعت می خواهیم چکار! و از آن بدتر معتقدند که اگر اینترنت پر سرعت داشته باشیم جوانان همش به دنبال دانلود از اینترنت هستند.
خدا ان شاءا... همه ما را هدایت کند.
ناشناس
|
-
|
۱۱:۰۸ - ۱۳۸۷/۰۷/۰۲
0
0
به نظر من اين چيزي كه الان آقاي سليماني اراپه داه است فيلترنت است نه اينترنت!!!
ناشناس
|
-
|
۱۹:۵۷ - ۱۳۸۷/۰۷/۰۲
0
0
مهم‌تر از همه فیلترینگ درست است. با این وضع نمی‌توان بدون ابزار‌های فیلترشکن دوام آورد!
به عنوان مثال به کلمه latex نگاه کنید که نمی‌دانم چرا فیلتر شده. این کلمه نام یک برنامه معروف نوشتن مقالات است. حالا شما قضاوت کنید که شخص فیلترکننده چه فکری می‌کرده!
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین