مطالعات اخیر حاکی از آنند آنچه که شما میخورید، به طور شگفت انگیزی با سلامت روان تان در ارتباط است. به عنوان مثال محققان بریتانیایی ثابت کرده اند افرادی که غذاهای ناسالم بیشتری میخورند، دارای سطوح بالای اضطراب هستند. به طور کلی مصرف غذاهای فراوری شده، دانههای تصفیه شده و محصولات شیرین، شما را در معرض ابتلا به افسردگی نیز قرار میدهند.
با این حال ارزش هفت ماده غذایی در بهبود وضعیت سلامت روان ثابت شده است:
اسیدهای چرب امگا ۳: این نوع چربیها در فرایند ساخت سلولهای جدید مغز و اتصالات سیناپسها بسیار موثرند. اسیدهای چرب امگا ۳ همچنین نقش مهمی در کاهش التهاب مغز دارند و مصرف منظم آنها خطر ابتلا به اختلالات اضطرابی را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد. ماهیهای چرب از جمله ماهی قزل آلا سرشار از این نوع اسیدها هستند. منابع غیر حیوانی مانند گردو و آووکادو نیز حاوی این چربیها هستند.
آمینو اسیدها: پروتئینهای غذایی هستند که به طور پیچیده در تولید انتقال دهندههای عصبی نقش دارند و اجازه میدهند که سلولهای مغز به درستی با هم ارتباط برقرار کنند. آمینو اسیدهای ضروری برای بدن شما در گوشت، لبنیات و تخم مرغ به وفور یافت میشود. کینوا و سویا نیز حاوی پروتئین و آمینو اسیدهای ضروری هستند.
ویتامینهای گروه ب: این نوع ویتامینها از جمله ویتامین ب۶، تیامین، ریبوفلاوین، فولات، ویتامین ب ۱۲، به بدن برای تبدیل مواد غذایی به انرژی کمک میکنند و به شدت با عملکرد مغز ارتباط دارند. این نکته ثابت شده که کمبود ویتامین ب ۱ با افرایش خطر ابتلا به افسردگی در افراد مسن در ارتباط است. سطح پایین فولات یا همان ویتامین ب ۹ نیز در افراد افسرده بسیار پایینتر از سایر افراد است. منابع عالی ویتامین ب شامل دانههای کامل، تخم مرغ، ماهی، گوشت، لبنیات، حبوبات، سبزیجات تیره رنگ و آجیل است.
کربوهیدرات: کربوهیدراتها منجر به تولید سروتونین میشوند. سروتونین هورمون مرتبط با احساس شادی است. این یعنی رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات مانند رژیم غذایی کتوژنیک میتوانند سطح خلق و خوی و انرژی را کاهش دهند. شما باید در انتخاب کربوهیدراتها دقت کنید. میوه ها، سبزیجات، دانههای کامل وحبوبات سرشار از کربوهیدارت هستند. قندهای تصفیه شده، غذاهای فراوری شده و ... اگرچه کربوهیدرات دارند، اما منجر به تغییرات خلقی و افزایش اضطراب و افسردگی در شما میشوند.
پروبیوتیک ها: ارتباط بین سلامت روده و عملکرد مغز یک ارتباط قوی است. در واقع عدم سلامت رودهها و دستگاه گوارش منجر به اختلالات خواب، افسردگی و اضطراب میشود. با این حال غذاهای حاوی پروبیوتیک به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. ماست یونانی، کفیر، ترشی کلم سرشار از پروبیوتیکها هستند.
ویتامین دی: مطاعات ثابت کرده که سطح پایین ویتامین دی با خطر ابتلا به اضطراب همراه است. نور خورشید بهترین منبع ویتامین دی محسوب میشود. با این حال منابع غذایی مانند ماهیهای چرب، زرده تخم مرغ، شیر از این ویتامین بی بهره نیستند.
آهن: وجود آهن در رساندن اکسیژن به سلولهای بدن موثر است. کمبود این ماده معدنی منجر به کمو خونی شده و علائمی از جمله خستگی، افسردگی، بی تفاوتی، و تحریک پذیری را به همراه دارد. تقریبا ۱۰ میلیون نفر در ایالات متحده دچار کم خونی فقر آهن هستند. بهتر است بدانید ثروتمندترین منابع آهن عبارتند از: گوشت قرمز، لوبیا، غلات غنی شده با آهن، زرده تخم مرغ، بادام زمینی.