کد خبر: ۸۰۴۹۳
تاریخ انتشار : ۲۰ مهر ۱۳۸۷ - ۱۳:۲۹
جنجال‌افرینی جدید غرب در یادداشت «نیویورک تایمز» علیه فعالیت‌های هسته‌ای ایران:

کمک دانشمند روسی به ایران در ساخت بمب اتم!

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب- سرویس بین‌الملل: مقامات اروپایی و آمریکایی در یک فضاسازی جدید علیه برنامه‌ صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان مدعی‌شده‌اند بازرسان آژانس بین‏المللی انرژی اتمی در حال بررسی و جستار درباره یک «دانشمند روسی» تبارند که مظنون به کمک علمی به ایران در انجام آزمایش‏های پیچیده برای منفجر‏کردن یک سلاح اتمی است!

نیویورک تایمز در تازه‌ترین یادداشت خود با طرح این ادعا درباره فعالیت‌‌های صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان آورده است: 

«بخشی از این جستار اختصاص دارد به بدست آوردن اطلاعات از این دانشمند؛ که مستقلاً به عنوان مشاور در آزمایش‏های ذکر‏شده به ایرانیان کمک و راهنمایی علمی داده است. این ادعای مقامات یاد‏شده بر اساس مدرک بسیار طولانی و قطور است که آژانس به دست آورده است».

نیویورک تایمز می‌افزاید: «این مقامات که با توجه به در جریان بودن این تحقیقات نخواستند نام‏شان فاش شود، -بدون ذکر دلیلی- گفته‌اند مدرک بدست آمده موثق است ولی تاکید کرده‌اند که دانشمند ذکرشده از طرف دولت روسیه این کار را نمی کرده و مستقلاً این کار را انجام داده است».

این نشریه آمریکایی در ادامه آورده‌ است: «این اولین بار است که آژانس بین‏المللی انرژی اتمی کمک یک دانشمند تسلیحات هسته‏ای از یک کشور خارجی را در ساخت سلاح هسته‏ای در ایران محتمل دانسته است». 

این یادداشت می‌افزاید: «مقامات اروپایی و امریکایی مدعی‌شده‌اند که این مدرک مستند جدید که به زبان فارسی نوشته شده است، بخشی از مدارکی است که نشان می‌دهد ایران در راه تولید یک سلاح هسته‏ای فعالیت داشته است! در حالی که ایران می گوید پروژه‏های اتمی‏اش در طول دو دهه گذشته با هدف تولید برق انجام شده است».

نیویورک تایمز ادامه داده است: «در ماه فوریه امسال، در یک جلسه محرمانه در ساختمان آژانس در شهر وین اتریش، بازرس ارشد هسته‌ای آژانس، مدارکی – شامل مستندات، طرح‏ها، و یک کلیپ ویدئویی - را برای دیپلمات‌های حاضر در جلسه از ده‌ها کشور جهان به نمایش گذاشت که این سؤال را به ذهن مخطور می‌کرد که آیا ایران در تلاش برای طراحی و ساخت یک سلاح بوده است»؟

در این یادداشت با بیان این‌که در میان داده‏های ارائه شده در آن جلسه توسط «اُلی های‏نو‏نن»- بازرس ارشد- اشاره‏هایی بود مبنی بر اینکه ایرانیان در پروژه‏های‏شان روی انفجار چاشنی‏های خاصی که برای منفجر کردن اکثر سلاح‌های هسته‌ای بکار می‏رود کار کرده‏اند، آمده است: «در آن میان نماینده ایران که در جلسه مذکور حضور داشته، اتهامات بالا را «بی‏اساس» می خواند و اعتراض می‏کند که چاشنی‌ها برای سلاح‌های متعارف بوده‌اند؛ نه سلاحی اتمی. «اُلی های‏نو‏نن» جواب می‏دهد آزمایش‏های انجام شده، برای سلاحی دیگر مورد استفاده نداشته و ناسازگار است؛ و تنها برای ساخت سلاح اتمی سازگاری دارد، و اینکه شکل و زمان‏بندی مورد استفاده در سیستم منفجر‏کننده و چاشنی آن «اجزای کلیدی سلاح‏های هسته‏ای» است. در‏عین‏حال آقای «های‏نو‏نن» اظهار و تصدیق می‏کند که آژانس «اطلاعات کافی برای نتیجه‏گیری اینکه این اتهامات بی‏اساس‌اند و یا داده‏ها جعلی و قلابی باشند در دست ندارد».

نیویورک تایمز همچنین با طرح این موضوع که مقامات غربی می‏گویند این مدرک جدید که در دست بررسی است گواهی بر چنین آزمایش‏هایی است، اضافه کرده‌است: «مقامات ایرانی مکرراً اعلام کرده‌اند که مدارکی که آژانس برای بررسی فعالیت‏های هسته‏ای پیشین ایران استفاده می‏کند، ساختگی و جعل‏شده هستند و هیچ‌یک از آزمایش‏های انجام داده‏شان برای سلاح اتمی نبوده است».

در ادامه این یادداشت آمده‌است: «ایران این مستند جدید را نیز مثل قبلی‏ها جعلی و ساختگی اعلام کرده است. این در حالی‏ست که مدرک یادشده به ایران نشان داده نشده است، بجز 5 صفحه ترجمه انگلیسی(از فارسی) خلاصه آن».

این نشریه آمریکایی با بیان این‌که غربی‏ها گفته‌اند که نشان دادن اصل مدرک به ایران باعث می‌شده منبعی که آژانس از آن طریق مدرک یاد‏شده را بدست‏آورده است برای ایران فاش شود و به‏این‏دلیل است که مستند اصلی را به ایرانیان نشان نمی‏دهند، ادامه می‌دهد: «این محدودیت اجباری، پیش روی «محمد البرادعی»، مدیر آژانس، که ایران را برای آشکار‏سازی فعالیت‏های هسته‏ای پیشین‏اش تحت فشار می‏گذارد، مشکل ایجاد کرده است. او پارسال گفته بود «نمی‏توانم کسی را بدون ارائه مدرک به او متهم کنم».

همچنین در این یادداشت آمده‌است: «با این که مقامات مدعی مستند جدید نخواهند گفت این مستند را چگونه به‏دست آورده‏اند، در گزارش ماه می آژانس از آن به عنوان یکی از 18 مستند ارائه‏شده به ایران در رابطه با تحقیقات مورد‏ظن تسلیحات هسته‏ای‏اش یاد شده بود».

در ادامه این مطلب آمده است: «در آن زمان فقط اشاره شده بود که آن، مستندی 5 صفحه‏ای به زبان انگلیسی است درباره آزمایش‏های مربوط به سیستم راه‏اندازی پیچیده‏ای برای منفجر کردن مقادیر زیادی مواد منفجره و زیر‏نظر‏گرفتن این روند توسط ابزار‏های مرتبط با آن. و اعلام نشده بود که آن 5 صفحه خلاصه مستندی بس طولانی‏تر و مشروح‏تر به زبان فارسی است».

نویسنده یادداشت با اشاره به‌این‌که حال اعلام شده که این مستند شرح آزمایش‏هایی است که با هدف ایجاد انفجاری دقیقاً زمان‏بندی‏شده با مواد هسته‏ای انجام شده است، اظهار داشته‌است: «متخصصان می‏گویند سخت‏ترین چالش پیش رو در ساخت تسلیحات اتمی تولید سوخت بمب و یافتن راهی برای متراکم‏کردن و منفجر‏کردن آن است».

نیویورک تایمز با بیان این‌که در گزارش ماه گذشته آژانس آمده بود ایران ممکن است از «تخصص خارجی» در روند آزمایش‏های تولید انفجار‏ش بهره برده باشد، ادامه داده‌است: «یک مقام بلند‏پایه در آن زمان اعلام کرد که پای یک دولت در میان نبوده است. او دخیل بودن کشور لیبی و دار‏و‏دسته «عبدالقدیر خان» متالورژیست پاکستانی که بزرگ‏ترین بازار سیاه فناوری هسته‏ای دنیا را به‏راه‏انداخت، را رد کرد. اما بیش از این به نکته‏ای اشاره نکرده بود».

این نشریه افزوده‌است: «حال مقامات اروپایی و امریکایی می‏گویند که مقصود از «تخصص خارجی» یک دانشمند روسی بوده، اما اطلاعات بیشتری در این زمینه ندادند. و اینکه این دانشمند در انجام این آزمایش‏ها ایرانیان را راهنمایی کرده، اما مستند یادشده را او ننوشته است».

این روزنامه آمریکایی سپس این مساله را طرح می‌کند که آن‏ها همچنین گفته‏اند که او از دست‏اندرکاران روسی ساخت نیروگاه تولید برق بوشهر نیست. نیروگاه تولید برق ذکر‏شده توسط روس‏ها در حال دوباره‏سازی است و روسیه موافقت کرده است که سوخت هسته‏ای آن را تأمین کند.

یادداشت نویس این روزنامه افزوده‌است: «روسیه می‏گوید با هرگونه تلاش ایران در راه دستیابی به سلاح مخالفت می‏کند، اما همکاری افراد و شرکت‏های روسی با برخی جنبه‏های برنامه هسته‏ای ایران سال‏ها‏ست که در جریان بوده است».

این روزنامه ادامه داده‌است: «در اواخر دهه 1990 دانشمندان و نخبگان علوم فنی روسیه همکاری قوی‏ای را با ایران که برای کمک در پروژه‏های فنی و تسلیحاتی‏اش به دلار و پوند، و به‏خوبی پول خرج می‏کرد، شروع کردند. کارشناسان غربی بر این باورند که این کمک‏ها نهایتاً به تلاش‏های اتمی تهران گسترش یافت، اما در آن سال‏ها هرگز نشانه و گواهی بر ارتباط روس‏ها با تولید تسلیحات هسته‏ای وجود نداشت».

در قسمت پایانی این یادداشت با اشاره به‌ این‌که «گری اس. سامور» یکی از مقامات «شورای امنیت ملی» امریکا در زمان دولت «کلینتون»، که هم‏اکنون مدیر مطالعات «شورای روابط خارجی» امریکا‏ست، در‏این‏رابطه گفت: «ایرانی‏ها در استخدام و تأمین مالی دانشمندان روسی برای کمک و یاری در برنامه هسته‏ای‏شان بسیار جدی و پرتکاپو بودند»، این تحلیل را مطرح کرده‌است که: «او گفت چیزی در مورد دخیل بودن کمک روس‏ها در طراحی سلاح هسته‏ای ایران به‏خاطر ندارد اما گفت که این نکته غیرممکن هم نبوده است» و سپس یادآور شده‌است که او در گفتگویی گفت: «اینکه آنها در مرحله‌ای به یک متخصص روسی پول داده باشند تا به آنها یاری برساند برای من قابل‏باور است».

در پایان این یادداشت آمده‌است: «یک مقام بلند‏پایه روسیه که مدت‏ها در جریان برنامه هسته‏ای ایران بوده است، در جواب اینکه یک دانشمند روسی در آزمایشات طراحی انفجار تا چه حد می‏توانسته به ایران کمک کند، گفت: «برای من کار سختی است چیزی اضافه‏ کنم». 

گفتنی‌است علی‌رغم تلاش فراوان جمهوری اسلامی برای شفاف‌سازی در فعالیت‌های هسته‌ای خود و حتی اجازه دادن برای بازرسی‌های فراتر از تعهدات ایران به آژانس، این اتهامات کراراً برای فضاسازی علیه کشورمان صورت می‌گیرد که لازم است مقامات دستگاه سیاست‌خارجی کشورمان با تدبیر مناسب به طور ریشه‌ای زمینه فراهم شدن چنین گزارشات مجعولی را برطرف نمایند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین