آفتابنیوز : آفتاب: در حالی که اعتبارات پژوهشی موسسات تحت پوشش جهاد کشاورزی با وجود افزایش بودجه دولت به شکل چشمگیری کاهش پیدا کرده و به دلیل کمبود اعتبارات بخش تحقیقات بسیاری از پروژهها نیمهکاره رها شده یا پروژههای جدید به تصویب نمیرسد و یا تصویب آن برای پژوهشگران سهمیهبندی شده، وزیر کشاورزی در اقدامی سوال برانگیز حدود 5 میلیارد تومان از اعتبارات پژوهشی این وزارتخانه را در اختیار دانشگاه تهران قرار داده است.
این بخشی از سخنان دکتر بهزاد قرهیاضی، معاون آموزش و تحقیقات وزارت کشاورزی دولت خاتمی در واکنش به عقد یک تفاهمنامه 5 میلیارد تومانی با یک دانشگاه از سوی وزارت کشاورزی است.
کارشناسان معتقدند که این تفاهمنامه یا نشاندهنده عدم اعتماد وزیر کشاورزی به بخشهای تحقیقاتی است که تمام مدیران ارشد آن با شروع به کار دولت نهم تغییر کردند و یا اینکه وزیر کشاورزی با وجود اعتماد و در اوج احتیاج، بودجه تحقیقاتی آنان را به دانشگاه تهران واگذار کرده است.
درصورتی که وزارت جهاد کشاورزی به موسسات تحقیقاتی خود اعتماد نداشته باشد نیز این سوال مطرح میشود که چرا این مسئله پس از گذشت سه سال بروز مییابد.
بنيانگذار و رئیس سابق پژوهشكده بيوتكنولوژی كشاورزی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی آفتاب تصریح کرد: «این تصمیم وزیر جهاد کشاورزی در حالی صورت میگیرد که وی پیش از این در پاسخ به انتقاد 54 نفر از برجسته ترین استادان کشاورزی از عملکرد او، آنها را اخراجی وزارتخانه خواند و مدعی شد که این کارشناسان برجسته با وجودی دریافت پول کاری در زمینه کشاورزی انجام ندادهاند».
قرهیاضی اظهار داشت: «به نظر میرسد پرداخت این وجه به دانشگاه تهران در واکنش به شایعه فناوری ستیزی وزیر و تالیف قلوب دانشگاهیانی است که با سیاستهای اجرایی وزیر مخالفند».
وی ادامه داد: «پرداخت حدود 5 میلیارد تومان از اعتبارات یک مجموعه پژوهشی به دستگاه دیگر مبنای قانونی مشخصی هم ندارد، چراکه قانونگذار بر اساس حجم عملیات و میزان تحقق درآمدها به هر دستگاهی بودجه اختصاص میدهد».
قرهیاضی توضیح داد: «قانونگذار هرگز بودجهای را در اختیار دستگاهی قرار نمیدهد تا در میان سال در مورد نحوه مصرف آن تصمیم بگیرد. تنها در حوادث غیرمترقبه این امکان وجود خواهد داشت که البته این بودجه را نیز نمیتوان در موارد دیگر و حتی ساخت مسجد، مدرسه و یا بیمارستان به مصرف رساند».
معاون وزیر کشاورزی در دولت هشتم تاکید کرد: «وظیفه دیوان محاسبات انطباق نحوه هزینهکرد دستگاهها با هزینه مصوبات قانونگذار است. اکنون باید مشخص شود که مبنای قانونی انتقال حدود 50 میلیارد از بودجه وزارت کشاورزی به دانشگاه تهران چه بوده است. آیا قانونگذار چنین اختیاری را به وزارت کشاورزی داده اگر چنین است چرا از ابتدا در اختیار دانشگاه قرار نگرفته است».
این کارشناس وزارت کشاورزی تصریح کرد: «اگر چه دانشگاهها نیز به سهم خود از کمبود اعتبارات پژوهشی رنج میبرند اما به هر حال این مجلس شورای اسلامی و نهاد قانونگذار است که با توجه به مجموعه بررسیها اعتبارات هر دستگاه را تعیین میکند. چنانچه ضرورت افزایش بودجه دانشگاهها احساس میشد که قطعا احساس میشود دولت باید در قالب لایحه بودجه این اعتبار را مستقیما برای دانشگاهها درنظر میگرفت. اما اعطای اعتبار و بودجه به وزارت جهاد کشاورزی و واگذاری مجدد آن از سوی وزارت جهاد کشاورزی به دانشگاهها جز خاموش کردن صدای مخالفان چه توجیه یا دلیل دیگری میتواند داشته باشد».
قرهیاضی با بیان اینکه این عمل هر منتقدی را به یاد سکههایی میاندازد که وزیر جهاد کشاوریز چند ماه قبل از طرح استیضاح خود به نمایندگان سابق عضو کمیسیون کشاورزی داده بود، گفت: «البته در آن زمان نمایندگان این سکهها را عودت دادند؛ اما آقای اسکندری باید بداند که با پرداخت سکه یا با کسر اعتبارات پژوهشی موسسات پژوهشی که قدمت قریب به 100 ساله دارند نمیتواند سرپوشی بر ضعف وزارتخانه خود در تولیدات محصولات کشاورزی و نابسامانی این بخش بگذارد. البته دانشگاهیان و دانشمندان کشور قطعا با استفاده از همین اعتبار و با تحقیق در زمینه کشاورزی به نحو بهتری پی به عملکرد، نابسامانیها و کیفیت اظهارات این وزیر محترم در خودکفا کردن کشور در تولید گندم در مدت یکسال و برنج و جو در مدت سه سال خواهند برد».
معاون آموزش و تحقیقات وزارت کشاورزی دولت خاتمی افزود: «وزیر محترم کشاورزی که هراز چند گاهی با وعدههایی امیدهای نابجایی را ایجاد میکند باید بداند که حافظه تاریخی دانشمندان و دانشپژوهان کشور با بخششهای هدف دار پاک نخواهد شد».
وی با بیان اینکه وعده وزیر کشاورزی در مورد
احداث 300 سد زیرزمینی و نظایر آن در حالی که به اواسط ماه هشتم سال 87 میرسیم فراموش نشده است تاکید کرد: «اکنون زمان آن رسیده که او توضیح دهد که این 300 سد زیرزمینی در کجای کشور احداث شده و چرا حتی محصولات آبی که تحت تاثیر خشکسالی قرار نمیگیرند کاهش سطح زیرکشت چشمگیری داشتهاند. برای مثال سطح زیرکشت چغندرقند که کشت آن به صورت تمام آبیاری است و نباید از کاهش باران آسیب ببیند چرا به یک سوم و تا یک چهارم سال 83 کاهش یافته است».
قرهیاضی اظهارداشت: «اسکندری بهتر است به جای اخراج مخالفان و منتقدان خود و به جای مواجهه با استادان منتقد و
پرداختهای میلیاردی، با اتکا به نیروهای پژوهشگر دانشگاهی و موسسات تحت پوشش جهاد کشاورزی و توجه به هشدارهای کارشناسانه آنان به فکر افزایش تولیات کشاورزی باشد تا در دنیایی که با بحران بی سابقه مالی مواجه و شاهد افزایش روزافزون نرخ غذا است، ناگزیر از واردات بیشتر مواد غذایی و محصولات کشاورزی نشود».
قرهیاضی در پایان تاکید کرد: «واقعیت این است که موثرترین راهبرد مقابله با کاهش قیمت نفت و رکود اقتصادی جهانی، افزایش تولیدات داخلی به ویژه محصولات کشاورزی، افزایش بهرهوری و کاهش بهای تمام شده تولیدات و رونق بخش کشاورزی است».
در فراهان ما ضرب المثل هاي فراواني است كه عمدتا ريشه در فرهنگ كشاورزي و دامداري دارد، از جمله اين خرده فرهنگ ها " سال گند او يار" ( /بخوانيد گند + او + يار ) است. يعني سالي كه به بركت باران و شرايط جوي محصول خوب عمل مي آيد و تدبير و تدبر در مديريت كشت و داشت و برداشت زياد در حصول نتيجه تاثيري ندارد. به عبارتي آفتاب و مه و خورشيد و فلك در كارند.
دست بر قضاء دوستان در سالهاي ماضي كار آفتاب و مه و خورشيد و فلك را به حساب درايت و مديريت خود گذاشتند و از برنامه ريزي و مديريت آب و غيره چه فخر ها كه نفروختند و جشن هاي كذايي خود كفايي و غيره بر پا نداشتند و همه را به حساب حسن تدبير خود گذاشتند.
اما سال گذشته معلوم شد كه نه تنها مديريت آب در كشور نداريم بلكه اين همه آلاف و اولوف از قبل سال گند اويار بوده است و بس.
اگر ايشان يا ساير كساني كه در راس كار نظام قرار دارند قابليت هدايت و راهبري سازمان تحت نظارت خود را ندارند بايستي كنار گذاشته شوند تا از ضرر بيشتر به نظام جمهوري اسلامي جلوگيري شود .
جناب آقاي بهزاد قره ياضي ُ ضمن تاييد فرمايشات جنابعالي و درست بودن همه آنها بنده كه از اعضاء هيات علمي وزارت مذكور هستم دوران مديريت حضرتعالي را نيز به خوبي به ياد دارم كه همكارانتان را به هيات علمي خود خوانده ملقب فرموديد و عملا هيچ اعتمادي به آنها نداشتيد. و در واقع شما زمينه ساز اين بي احترامي هاي بعدي شديد. شما كاري كرديد كه همه همكاران راضي به آمدن آهون منش از دانشگاه به جاي شما شدند و بلايي كه ايشان به سر مجموعه با بي اعتمادي و بي سواد خواندن آنها در آورد. خوب ًُاز دولت نهم هم توقعي بيشتر از آوردن آقاي خلقاني نيست و ايشان هم اعتقاد دارند وقتي بي پول كار كردي ارزش دارد و جهت انجام كار با ارزش رييس نوراني او هم پول را مي دهد به دانشگاهي هاي با سواد تا كار كنند .انصافا شما كه بعد دوران رياست هم در مجموعه بودي سخنان بنده را تاييد نمي فرماييد.