آفتابنیوز : آفتاب: غلامعلی حدادعادل به دليل انجام مطالعات و پژوهشهای مفيد در عرصه اسلامی از سوی موسسه تحقيقات تاريخ ، هنر و فرهنگ (ايرسيكو) سازمان كنفرانس اسلامی به عنوان شخصيت فرهنگی جهان اسلام انتخاب و معرفی شد.
به گزارش سرویس فرهنگ واندیشه آفتاب به نقل از فارس، اين اولين بار است كه يک ايرانی در ميان شخصيتهای فرهنگی 57 كشور اسلامی به عنوان شخصيت فرهنگی برجسته جهان اسلام انتخاب میشود.
به همين مناسبت، سازمان كنفرانس اسلامی طی مراسمی در استانبول تركيه ضمن تجليل و قدردانی از حدادعادل جايزه ويژه مطالعات و پژوهشهای اسلامی را به وی اعطا كرد.
سازمان كنفرانس اسلامی هر پنج سال يكبار شخصيتهای فرهنگی جهان اسلام را انتخاب و معرفی میكند.
غلامعلی حداد عادل چندی پيش از سوی رئيس شورای عالی انقلاب فرهنگی، برای يک دوره چهارساله به سمت رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسی منصوب شد.
همزمان، پنج تن از نخبگان جهان اسلام هم در استانبول ترکيه ، جوايز خود را از دبير کل سازمان کنفرانس اسلامی دريافت کردند.
رييس کميسيون فرهنگی مجلس شورای اسلامی پس از دريافت جايزه ايرسيکو، درسخنانی اسلام را صاحب يکی از مهمترين تمدنهای تاريخ بشريت خواند و مسئوليت علمای اسلامی را در حاکم کردن گفتمان علم و فرهنگ بسيار خطير دانست.
حدادعادل گفت: «در جهانی زندگی میکنيم که بيش از هر زمان ديگر به ايمان واخلاق نياز دارد و مسلمانان بايد بارديگر هويت جمعی و معنوی خود را احراز و با همت و تلاش، عقب ماندگی های گذشته را جبران کنند».
رييس فرهنگستان زبان و ادبيات فارسی پيشنهاد کرد گروهی از دانشمندان آگاه به اقتضائات کنونی جهان اسلام، شرايط رشد و گسترش علم را در جوامع اسلامی بررسی کنند تا بذر علم و دانش ، در اذهان کودکان و نوجوانان افشانده شود.
مراسم تجليل از نخبگان جهان اسلام در حاشيه کنفرانس بين المللی «جايگاه بغداد در تمدن اسلامی» برگزار شد.
يكی از دلايل اين انتخاب تلاش ها و خدمات غلامعلی حداد عادل درباره دانشنامه جهان اسلام است كه از سوی بنياد دائرة المعارف اسلامی منتشر میشود.
بنياد دائرة المعارف اسلامی، نهادی است غير انتفاعی كه هدف اصلی آن تدوين و نشر دانشنامه جهان اسلام است. اين بنياد در سال 1362 در تهران تاسيس شد و در حوزه مطالعات جهان اسلام و ايران فعاليت خود را آغاز كرد و به تدريج به يكی از كانونهای اصلی و معتبر دانشنامه نگاری در قلمرو جهان اسلام تبديل شد. غلامعلی حداد عادل از 1374 تاكنون مدير عاملی اين بنياد را بر عهده دارد.
بنياد از همان سالهای آغازين به كوشش جمعی از زبده ترين استادان و پژوهشگران آئين نامهها و ضوابط تاليف، ترجمه، ويرايش، كتابشناسی و آماده سازی مقالات تدوين شد تا زمينه دستيابی به دائرة المعارفی مرجع و معيار فراهم آيد.بنياد در كارنامه فعاليتهای خود علاوه بر انتشار ده جلد از دانشنامه جهان اسلام، تا كنون آثار ديگری هم داشته است.
رياست عالی بنياد بر عهده مقام معظم رهبری حضرت آيت الله سيد علی خامنه ای است. اين بنياد بنا به تصميم ايشان در هنگام عهده داری نخستين دوره رياست جمهوری (1360-1364) تاسيس شد و هم چنان از حمايت ايشان برخوردار است.
سازمان علمی بنياد مركب از ده گروه علمی . شش واحد علمی پشتيبانی و دو بخش دفتر آموزش حين خدمت و دفتر سفارش و دريافت مقالات است. هر يک از گروههای علمی از چند شاخه اصلی تشكيل شده و هر شاخه عهده دار تاليف تعداد معينی مقاله تا پايان كار تدوين دانشنامه جهان اسلام است. در هر گروه مسئول شاخه وظيفه سفارش، تاليف، ارزيابی و ويرايش استنادی مقالات شاخه ی خود را بر عهده دارد. بنابر اين، در گروههای علمی هر فرد دارای تخصص ويژه ای در قلمرو كار خود است. مولفان همكار خارج از بنياد كه اينك به حدود چهار صد نفر می رسند، تاليف مقالات را بر اساس نظر مسئول شاخه به انجام میرسانند.
پس از اين مرحله، كار واحدهای علمی (كتابشناسی، مدخل، ويرايش و ترجمه، تصوير، اعلام) بر اساس گردش كار تعريف شده در بنياد به آماده سازی مقالات و نشر دانشنامه میپردازند. مسئوليت نظارت بر حسن انجام كار سازمان علمی بنياد بر عهده معاون علمی است. پيش بينی میشود دانشنامه جهان اسلام در چهل جلد تا سال 1400 شمسی پايان يابد.