آفتابنیوز : آفتاب-سرویس اقتصاد و صنعت: وزیر نفت از افزایش 3 برابری مصرف گاز در کشور خبر داد و اعلام کرد که با این میزان مصرف ناچار به قطع گاز صنایع در کشور خواهیم شد.
غلامحسین نوذری که در حاشیه نشست جامعه اسلامی مهندسین با خبرنگار اقتصادی آفتاب گفت و گو میکرد در پاسخ به این سوال که آیا در سرمای امسال میتوانید اطمینان دهید که گاز مشترکان خانگی قطع نمیشود تصریح کرد: «تنها در صورتی که مردم در مصرف گاز صرفهجویی کنند امسال گاز قطع نخواهد شد».
وی در مورد قطع گاز صنایع نیز گفت: «در این مورد نیز تنها با صرفهجویی امکان جلوگیری از قطع گاز در مصارف غیرخانگی و صنعتی وجود دارد».
نوذری همچنین راه دیگر کاهش مصرف را اصلاح قیمتها دانست و ادامه داد: «اصلاح قیمت انرژی و واقعی کردن آن و همچنین صرفهجویی یک ضرورت برای کشور محسوب میشود. برنامهریزی برای صرفهجویی به تنهایی مشکلات را حل نمیکند و قیمتها برای مصرکنندگان باید به قیمتها واقعی نزدیک شود».
وی در این مورد به نتایج سهمیهبندی بنزین اشاره کرد و اظهار داشت: «مصرف بنزین با اجرای سهمیهبندی به نصف رسیده است و اکنون تغریبا تمامی مصرفکنندگان گازوئیل از کارت سوخت استفاده میکنند. با اینحال اصلاح قیمت بنزین در راه رسیدن به مصرف بهینه لازم است».
وزیر نفت با اشاره به طرح تحول اقتصادی افزود: «با اصلاح قیمت انرژی که تاکید بیشتر در آن نیز بر بنزین است تا 20 میلیون لیتر در روز در مصرف بنزین صرفه جویی میشود».
نوذری که به دعوت جامعه اسلامی مهندسین در جمع اعضای این تشکل سخن میگفت درباره قیمت نفت در بوجه 88 با اشاره به روند افزایش قیمت نفت طی 2 سال گذشته گفت: «نفت به عنوان کالایی استراتژیک در معاملات بینالمللی نقش مهمی داشته است به خصوص در 2 سال گذشته که قیمت آن از 35 دلار به 147 دلار رسید و بعد در فاصله زمانی کوتاهی در یک شیب تند نزولی به 38 تا 33 دلار کاهش یافت».
وی با اشاره به رابطه کاهش قیمت نفت و بحران مالی جهانی تصریح کرد: «اگر ریشهیابی شود درخواهیم یافت که این بحران ریشه در کاهش بهرههای بانکی از 6 به یک درصد در آمریکا در سال 2001 و حرکت به سمت پرداخت وام خرید مسکن دارد».
نوذری توضیح داد: «پرداخت این واها زمینه را برای ساخت و سازها ایجاد کرد و باعث شد تا تولید مسکن از تقاضا در این بخش پیشی گیرد که در نهایت رکود این بازار و بازپرداخت نشدن پول بانکها را در پی داشت».
وزیر نفت با بیان اینکه متعاقب بحران مالی آمریکا، بازارهای مالی اروپا و چین نیز درگیر این بحران شدند گفت: «بر اثر گسترش این بحران و کاهش تقاضای صنایع، معاملات نفت نیز تحت تاثیر قرار گرفت و تقاضای برای نفت نیز دربازارهای بینالملی به طور جدی کاهش یافت».
نوذری با اشاره به پایان فصل ذخیره سازی نفت گفت: «به دلیل کاهش 350 میلیون بشکه نفت مازاد بر آنچه در این فصل باید موجود باشد ذخیره شده است، با اینحال هنوز برخی تولید کنندگان به ذخیرهسازی ادامه میهند».
وی به چند نشست اوپک و ناکافی بودن کاهش سطح تولید حاصل از این نشستها اشاره کرد و افزود: «اوضاع اقتصادی جهان و کاهش نرخ رشد اقتصادی تا متوسط 5/1 درصد به معنای کاهش بیشتر تقضا برای نفت است و تصمیمات اخیر اوپک در این سیر نزولی تقاضا تاثیر گذار نیست. همچنین همکاری روسها به عنوان بزرگترین تولیدکننده با وجود قول آنها درباره کاهش تولید نیز اثری بر قیمتها نداشت چراکه روسیه کاهش 320 هزار بشکه از تولید خود را مطرح کرد که دراین بازار راه به جایی نخواهد برد».
به گفته نوذری در اجلاس پیشروی سازمان تولیدکنندگان نفت (اوپک) تصمیم جدیتری مبنی بر کاهش سطح تولید کشورهای عضو اتخاذ خواهد شد.
به اعتقاد او اگر کشورهای تولیدکننده غیر اوپک به کاهش 2/4 میلیون بشکه عمل کنند، دسترسی به نفت 40 تا 42 دلاری ممکن است در غیر اینصورت قیمت نفت 30 تا 35 دلار در هر بشکه خواهد بود.
نوذری در عین حال تاکید کرد: «اگر این وضع ادامه یابد روند کاهش قیمت نفت بهدلایل مختلف ادامه نمییابد چراکه دنیا با کاهش عرضه و متعاقب آن افزایش قیمت مواجه خواهد شد».
وی قیمت نفت در بودجه 88 را 30 تا 35 دلار پیشبینی کرد و گفت: «معتقدم که این قیمت در سال آينده قابل دسترسی است».
وزیر نفت همچنین از به امضا رسیدن اساسنامه سازمان تولیدکنندگان گاز (اوپک گازی) که از سوی ایران تنظیم شده خبر داد و افزود: «اختلافاتی میان روسیه و قطر درمورد سازمان یا غیر سازمان بودن اوپک گازی و همچنین تعیین قیمت در آن وجود داشت که با دعوت ایران از وزیر نفت قطر درباره این مسائل سخن گفته و مقرر شد که به جای اختلافات به تشکیل اوپک گازی اهمیت داده شود. در نهایت اساسنامه این سازمان هفته گذشته به امضا 11 کشور عضو رسید.
نوذری تاکید کرد: «قرار است عملکرد اوپک گازی که بنیانگذار آن ایران شناخته میشود همچون سازمان تولید کنندگان نفت (اوپک) باشد».