آفتابنیوز : رسیدن به ثبات یکی از اهداف دولت عراق و نیز آمریکاست اما سران عراقی آشکارا بر این باورند که اوضاع مساعد بلندمدت در عراق به ایجاد روابط قوی با ایران و حفظ ارتباطات خود با آمریکا بستگی دارد.
حاکمان کنونی شیعه عراق تصور می کنند که حمایت ایرانی هم مذهب با آنها مانع از ناآرامی های آینده خواهد شد اما این آن ثباتی نیست که رامسفلد از آن صحبت می کرد.
سران شیعه عراق تاکنون از حمایت های ایران و نیز آمریکا در مقابله با مخالفت های شدید عرب های سنی مذهب و ناآرامی های آنها بهره مند شده اند. احزاب سیاسی آنها در طول تاریخ همواره روابط نزدیک تری با ایران داشته اند تا آمریکا؛ کشوری که عراقی ها خوب به خاطر دارند در قتل عام 150 هزار نفر از شیعیان به دست صدام حسین در سال 1991 و پس از جنگ خلیج فارس، هیچ کاری انجام نداد.
احزاب شیعه هم چنین فکر می کنند که حضور آمریکا مانند قرن های گذشته در این گوشه از دنیا پایان خواهد یافت و این دولت از منطقه خارج شده و به امور خود خواهد پرداخت.
پیش از حمله آمریکا برخی از تحلیلگران واشنگتن پیش بینی می کردند که ایران گیرایی انداکی برای 17 میلیون شیعه عراق خواهد داشت چرا که آنها عرب بودند و اکثریت شیعیان ایران پارسی هستند و در طول تاریخ همواره با عرب ها دشمن بوده اند.
این دیدگاه نتوانسته بود عمق تنش ها و خشونتی که عرب های عراق را جدا می کرد پیش بینی کند زیرا دو خط فکری اصلی شیعه و سنی در میان آنها وجود داشتند. با این حال مقامات آمریکا هنوز معتقدند که در نهایت ناسیونالیسم عراق که شامل شیعیان این کشور هم می شود، مانع از این خواهد شد که عراق جذب فضای ایرانی شود.
واقعیت این است که سران عراق با تشویق های همتایان ایرانی خود، سعی دارند روابط خود را با ایران در زمینه های مختلف تقویت کنند. عبدالعزیز حکیم در کنفرانس خبری خود در بصره اعلام کرده که آنها بیش از دو دهه با این جمهوری بزرگ اسلامی روابط خوب داشته اند. ایران همواره درهای خود را به روی عراقی ها بازگذاشته است و هم اکنون تعداد بسیاری از مردمان عراق در ایران هستند.
ابراهیم جعفری نیز از زمان سفر خود به ایران مرتبا از منافع تقویت روابط با این کشور سخن می گوید و این در حالی است که آمریکایی ها و عرب های سنی که آمریکا خواستار حضور آنها در عرصه سیاسی است، با آن مخالفند.
تمامی اقدامات ایران حاکی از تلاش این دولت برای تقویت نیروهای شیعه در عراق است. با اینکه بسیار از عراقی ها به سبب جنگ ایران و عراق نظر خوبی نسبت به ایران ندارند، ولی می دانند که ایران در گذشته همواره مدافع اقلیت های شیعه در برابر اکثریت عرب های سنی بوده است.
البته هیچ مدرکی مبنی بر اینکه ایران مستقیما بر تنظیم قانون اساسی عراق تأثیر دارد، وجود نداشته است ولی سایه ای از حکومت مذهبی در نوشتار مذهبی سران شیعه دیده می شود. سیاستمداران سنی شدیدا از برخی از بخش ها انتقاد کرده اند و زلمای خلیلزاد، سفیر جدید آمریکا در عراق نیز هفته گذشته اعلام کرده است که آمریکا کاملا بر تنظیم قانون اساسی عراق نظارت خواهد داشت.
هشدار اخیر رامسفلد نیز آگاهی وی از امکان غلبه جریان قوی شیعه و تشکیل دولتی مذهبی را نشان می دهد که می تواند مانند نماینده ایران عمل کند. با این حال این بدان معنا نیست که عراق تصویر دیگری از ایران خواهد بود زیرا مکتب شیعه آیت الله سیستانی مرجع تقلید بزرگ شیعیان با آیت الله خمینی متفاوت است. پس به نظر نمی رسد که عراق بخواهد مانند ایران رهبری و یا شورای نگهبان داشته باشد.