بررسیهای انجام شده در ایران نشان داده است که مردم نان سبوس دار را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف میکنند.
این در حالی است که نان سبوس دار (مانند سنگک) نسبت به نانهای تهیه شده با آرد سفید (مانند لواش) از ارزش تغذیهای بالاتری برخوردار است.
طی سالیان گذشته، دانشگاه علوم پزشکی شیراز اقدامات بسیاری برای افزایش میزان سبوس نان و فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در بین مردم، با هدف افزایش مصرف نان سبوس دار در سطح استان فارس انجام داده است.
نانهایی که با آرد سبوس دار تهیه شده است، رنگ تیره تری دارد و مردم باید بدانند که تغییر رنگ در این نوع نان، به دلیل افت کیفیت آن نیست؛ بلکه به دلیل بالا رفتن درصد سبوس موجود در آن اتفاق میافتد. سبوس گندم سرشار از فیبر و ویتامینهای گروه B، منیزیم، سلنیوم و روی است. تحقیقات بسیاری نشان داده است مصرف نان سبوس دار به پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها از جمله چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی عروقی، کمک میکند.
برخی از مهمترین فواید مصرف نان سبوس دار:
· غلات سبوسدار بیشتر از غـلات سبوسگیری شده، در دسـتگاه گوارش میماند و احساس سیری بیشتری به فرد میدهـد که میتواند در کنترل وزن و پیشگیری از چاقی موثر باشد.
· سبوس گندم جزو فیبرهای غذایی نامحلول است که در جلوگیری از یبوست و سایر بیماریهای روده بزرگ تاثیر زیادی دارد.
· فیبر موجود در سبوس با اتصال به اسیدهای صفراوی یا چربیها از جذب کلسترول و چربی مواد غذایی جلوگیری میکند که این امر باعث کاهش چربی خون شده و به طور غیر مستقیم از بروز بیماریهای قلبی و عروقی پیشگیری میکند.
· مصرف نانهای سبوس دار در مقایسه با نانهای سفید به آهستگی قند خون را بالا میبرد و در نتیجه میتواند به کنترل قند خون و پیشگیری از ابتلا به دیابت کمک کند.
· سبوس جزو مواد غذایی مطلوب برای باکتری های مفید روده است که علیه امراض میکروبی روده اقدام می کند و سیستم ایمنی بدن را فعال می کند.
· نان سبوس دار سرشار از منیزیم است که برای عملکرد ماهیچهها و سیستم عصبی اهمیت دارد و موجب تقویت استخوانها و سیستم ایمنی بدن میشود.
· آهن، اسید فولیک و سایر مواد مغذی موجود در نان سبوس دار به بهبود رشد جسمی و ذهنی کودکان کمک میکند. /ا. کشاورزی