کد خبر: ۸۴۴
تاریخ انتشار : ۰۵ بهمن ۱۳۸۳ - ۱۵:۰۱
جلایی پور

حضوردرانتخابات باعث تقویت دموکراسی می‌شود

آفتاب‌‌نیوز :
او پس از آن به ذكر دلايل كساني كه در نهمين دوره انتخابات رياست جمهوري به دنبال مشاركت مؤثر نيستند پرداخت.

جلايي پور به سه دليل عمده مخالفان مشاركت مؤثر اشاره كرد و در توضيح دليل اول گفت: مشاركت ميليون‌ها نفر از ايرانيان در دو انتخابات قبلي رياست جمهوري بي‌فايده بود و منجر به قانوني شدن شعارها و برنامه‌هاي توسعه سياسي خاتمي نشد.

او سپس به ذكر دليل هم پرداخت: انتخابات در صورتي دموكراتيك است كه امكان شركت در آن براي همه نيروهاي سياسي آزاد باشد.

در صورتي كه در ايران آزادي در انتخابات بيشتر نصيب اقتدارگرايان مي‌شود. به‌عنوان نمونه كانديداهاي آنها به راحتي تأييد صلاحيت مي‌شوند، حق تشكيل اجتماع دارند، روزنامه و رسانه دراختيار دارند، امكانات مادي و معنوي دارند و نهادهاي مذهبي و انقلابي هم تحت نفوذ آنهاست.

جلايي‌پور دليل سوم را تشريح كرد و گفت: در شرايطي كه اكثر مراكز قدرت سياسي تحت نفوذ و تأثير اقتدارگرايان است، اگر قوه اجرايي هم زير نفوذ آنها برود، اتفاق مهمي نمي‌افتد.

لذا تنها كاركرد شركت در انتخابات مشروعيت بخشيدن به قدرت سياسي اقتدارگرايان خواهد بود.

اما اين استاد دانشگاه با طرح فرازهايي، با استدلال مخالفان حضور در انتخابات مخالفت كرد. او گفت: شركت در انتخابات براي مردم آگاهي‌ساز است و اين به نفع دموكراسي است.

دفاع مجدد از برنامه‌هاي اصلاحي و كانديداي اصلاح‌طلبان و تشويق مردم به شركت در انتخابات به گسترش ادبيات و آگاهي‌هاي اصلاحي و دموكراتيك كمك مي‌كند و نكته ظريف اينكه اقتدارگرايان در هيچ صورتي نمي‌توانند در برابر اين موج آگاهي‌سازي بايستند.

جلايي‌پور حتي ردصلاحيت دكتر معين از سوي شوراي نگهبان را نيز نوعي آگاهي‌سازي كه به روند دموكراسي‌خواهي در ايران كمك خواهد كرد، دانست.

او گفت: اگر دكتر معين را ردصلاحيت كنند اصلاح‌طلبان در اجراي مسؤوليت مدني خود و در برابر شهروندان ايراني مسؤول نيستند و همه مسؤوليت‌ها متوجه اقتدارگرايان است. اقتدارگرايان در صورت حذف شخصيت‌هاي اصيلي همچون معين، چهره واقعي انحصارطلبي خود را به مردم نشان مي‌دهند و اين آگاهي نيز براي روند دموكراسي‌خواهي ايران مفيد است.

جلايي‌پور شعارهاي سياسي را از عواملي دانست كه مي‌تواند براي روند دموكراسي‌خواهي مفيد باشد: شعار شركت فعال و مشروط اصلاح‌طلبان (در دفاع از دكتر معين) از گونه شعارهاي عملي و سازنده است اين در حالي است كه مخالفان انتخابات در شرايط فعلي قادر به طرح شعاري عملي و در عين مؤثر بودن كمك به روند دموكراسي در ايران نيستند.

اين جامعه شناس سياسي معتقد است كه بيشتر كساني كه ازموضع دموكراسي با مشاركت در انتخابات آتي مخالفند، تصور عميقي از روند دموكراسي‌خواهي ندارند.

جلايي‌پور توضيح داد كه اين دسته مهمترين شرط رسيدن به دموكراسي را در تحقق حوادث تعيين‌كننده‌اي مثل تغيير قانون اساسي و يا تغيير نظام سياسي مي‌دانند.

اما او اين نظريه را رد كرد و گفت: مطالعات اخير درخصوص روند دموكراسي‌خواهي نشان مي‌دهد كه گذار به دموكراسي لزوماً مشروط به رخ دادن «حوادث تعيين‌كننده» نيست. به‌عنوان نمونه در دو دهه اخير اغلب كشورهاي آمريكاي لاتين، غير از كوبا بدون حوادث تعيين‌كننده‌اي مثل تغيير رژيم از مرحله تمهيد و گذار دموكراسي عبور كرده وارد مرحله تحكيم دموكراسي شده‌اند.

او در بخش ديگري، يگانگي اقتدارگرايان را به ضرر دموكراسي خواهي در ايران دانست و با تأكيد بر اين كه شركت فعال در انتخابات امكان شكل‌گيري و يكدست شدن اقتدارگرايي در حكومت ايران را تضعيف مي‌كند، يگانگي حاكميت و يكدستي در آن را براي حكومت‌هايي مفيد دانست كه مرحله گذار و تحكيم دموكراسي را طي كرده‌اند.

حميدرضا جلايي‌پور حضور فعال در انتخابات را تنها خنثي‌كننده طرح اقتدارگرايان ندانست بلكه آن را دفاع از امنيت و تماميت ارزي ايران اعلام كرد.

او باتوجه دادن به شرايط ويژه كشورمان و حضور آمريكا در غرب و شرق ايران، به تهديد به دموكراسي تحميلي آمريكا آن هم با تانك را كه تجربه آن در عراق قابل مشاهده است اشاره كرد و گفت: دموكراسي تحميلي آمريكا كه قرار است با تانك برقرار شود چيزي بهتر از وضعيت كنوني عراق نخواهد بود.

در صورتي كه تقويت دموكراسي، روندي دروني و نيازمند امنيت است و حضور فعال و انتخابات دفاع از تماميت ارضي ايران نيز خواهد بود.

جلايي‌پور در پايان سخنانش از فعالان دانشجويي خواست كه به دنبال شعارهاي سياسي با هزينه سنگين نباشند و از ارزيابي تجربه سه‌سال گذشته بخشي از فعالان دانشجويي غافل نشوند: آنها در سه سال گذشته به جاي تأكيد بر شعار مؤثر و كم‌هزينه «دفاع از عرصه عمومي نقد و بررسي» در محيط‌هاي دانشگاهي به‌دنبال شعارهاي راديكال سياسي رفتند و در عمل كاري براي پيشبرد دموكراسي انجام ندادند در عين حال عرصه عمومي نقد و بررسي را هم كم رونق كردند. به نظر من دفاع از معين، دفاع از شخصيتي معتقد به آزادي و امنيت عرصه عمومي نقد و بررسي است و دفاع از آزادي «عرصه عمومي» ركن ركين دموكراسي است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین