محققان دانشکده پزشکی دانشگاه مریلند دریافته اند که مکمل ویتامین D ممکن است به جبران آسیب استخوانی ناشی از کاناگلیفلوزین، دارویی که معمولا برای دیابت تجویز میشود، کمک کند.
در تحقیقات نشان داده شده است که دستهای از داروهای دیابت به نام مهارکنندههای SGLT۲ پیشرفت بیماری کلیوی مرتبط با دیابت را کند میکنند و به عنوان یک گزینه درمانی برای افراد مبتلا به دیابت که در معرض خطر بالای ابتلا به بیماریهای کلیوی و قلبی هستند در نظر گرفته میشوند.
با این حال، برخی از مطالعات نیز حاکی از آن هستند که مهارکنندههای SGLT با ممانعت از فعال سازی ویتامین D توسط بدن، بر سلامت استخوان تأثیر منفی میگذارند. این مسئله میتواند خطر شکستگی استخوان را افزایش دهد. به گزارش سیناپرس، در این رابطه، محققان این فرضیه را مطرح کرده اند که افراد با سطح ویتامین D کمتر از حد طبیعی در هنگام مصرف مهارکنندههای SGLT۲، با خطر بالاتر شکستگی استخوان مواجه میشوند.
آنها دادههای یک جامعه قدیمی در لنکستر واقع در ایالت پنسیلوانیای آمریکا را که برخی از آنها از قبل سطوح پایین ویتامین D داشتند مورد بررسی قرار دادند. به گزارش سیناپرس، شرکت کنندگان این مطالعه، کاناگلیفلوزین، یک مهارکننده SGLT۲ را به مدت پنج روز قبل و بعد از دریافت مکملهای ویتامین D مصرف کردند.
محققان دریافتند در افرادی که کمبود ویتامین D داشتند، کاناگلیفلوزین منجر به کاهش قابل توجه و ۳۱ درصدی در سطح متابولیت مورد استفاده برای اندازه گیری سطح ویتامین D شد. این میزان کاهش در افراد با سطح طبیعی ویتامین D، ۷ درصد بود.
بر اساس یافته ها، مکملهای فوق سطح هورمون پاراتیروئید را افزایش دادند. این هورمون سطح کلسیم را در خون و سطح ویتامین D را در استخوانها تنظیم میکند.
دکتر ژینوس یزدی، نویسنده اول این مقاله پژوهشی از دانشگاه مریلند آمریکا اظهار داشته است، که مطالعه کوتاه مدت بر روی مکملهای ویتامین D به منظور مقابله با اثرات نامطلوب مهارکنندههای SGLT۲ بر سلامت استخوان نتایج امیدوارکنندهای را نشان میدهد، اما تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
پژوهشگران، یافتههای تحقیقاتی خود را در کنفرانس انجمن فیزیولوژیک آمریکا (APS) و انجمن آمریکایی کنترل نفرولوژی، کنفرانس کنترل عملکرد کلیه در سلامت و بیماری در شارلوتسویل، ویرجینیا ارائه کرده اند.