در بعضی کشورها مثل ایران از انگور هم به شکل رسیده و هم به شکل نارس استفاده میشود. به انگور نارس و ترش مزه، غوره گفته میشود. معمولا در ایران غوره را آبگیری کرده و از آن به عنوان چاشنی برای تهیه انواع سالادها و غذاها استفاده میشود. درباره خواص آبغوره، کالری آبغوره و اینکه آیا آبغوره قند دارد یا خیر، سوالات زیادی مطرح میشود؛ به همین دلیل، تصمیم گرفتیم این مقاله را به آبغوره اختصاص دهیم. اگر میخواهید درباره تاثیر این ماده غذایی روی سلامتی اطلاعات بیشتری کسب کنید، با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
آیا آبغوره قند دارد؟
معمولا بیماران دیابتی سوالات زیادی را پیرامون میزان قند آبغوره مطرح کرده و میخواهند بدانند که آیا آبغوره قند دارد یا خیر. بررسیهای انجام شده درباره ارتباط آبغوره و کاهش قند خون نشان میدهد که این ماده غذایی قند و کالری بسیار کمی دارد، بطوری که هر قاشق غذاخوری آبغوره (معادل ۱۵ میلی لیتر آبغوره) حاوی ۳ کیلوکالری انرژی و ۰/۶۲ گرم قند بوده و فاقد چربی و اسید چرب ترنس است و برای بدن مناسب است. از طرف دیگر، شاخص گلایسمی (GI) آن پایین است و به همین دلیل باعث افزایش سریع قند خون نمیشود.
تمام این ویژگیها نشان میدهد که بیماران دیابتی میتوانند بدون نگرانی از آبغوره استفاده کنند؛ با این حال، توصیه میشود که این بیماران در هنگام مصرف این چاشنی نکات زیر را مد نظر قرار دهند:
بیماران دیابتی در معرض ابتلا به پرفشاری خون و بیماری قلبی قرار دارند؛ به همین دلیل، باید از مصرف آبغورههای پرنمک خودداری کنند.
آبغوره میتواند در بعضی افراد باعث افزایش اشتها و پرخوری شود. با توجه به اینکه چاقی قند خون را بالا میبرد، این بیماران باید مراقب تاثیر آبغوره روی اشتهای خود باشند.
مصرف آبغوره برای چه افرادی مضر است؟
از نظر طب سنتی طبع آبغوره سرد بوده و به همین دلیل بهتر است افراد سرد مزاج از آن استفاده نکنند. علاوه بر این، با توجه به اینکه آبغوره طعم ترشی دارد، مصرف آن به افرادی که مشکلات گوارشی مثل رفلاکس معده، التهاب مری یا زخم معده دارند، توصیه نمیشود.
آبغوره میتواند به کاهش فشارخون کمک کند؛ اما گاهی اوقات برای نگهداری آبغوره و جلوگیری از کپک زدن آن، به آن نمک اضافه میکنند. مصرف زیاد نمک فشارخون را بالا برده و به همین دلیل برای افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و مشکلات کلیوی مضر است. به این بیماران توصیه میشود که حتما به میزان نمک آبغوره توجه کرده و از انواع بدون نمک آن استفاده نمایند.
مهمترین خواص آبغوره کدامند؟
آبغوره فواید زیادی برای سلامتی دارد که شامل موارد زیر میشود:
۱. تامین آنتی اکسیدانهای مورد نیاز بدن
مصرف آبغوره میتواند بخش مهمی از آنتی اکسیدانهای مورد نیاز بدن را تامین کند. آنتی اکسیدانها ترکیباتی هستند که با از بین بردن رادیکالهای آزاد از سلولها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت میکنند. رادیکالهای آزاد در ابتلا به بسیاری از بیماریها از جمله سرطان نقش دارند.
ویتامین C، یکی از مهمترین آنتی اکسیدانهای غوره است که سیستم ایمنی را تقویت کرده و جذب آهن را در روده افزایش میدهد. متاسفانه هر چقدر از زمان درست کردن آبغوره زمان بیشتری بگذرد، میزان ویتامین C آن کمتر میشود؛ به همین دلیل، بهتر است تا حد امکان از آبغورههای تازه استفاده کنید.
۲. کاهش وزن
بسیاری از ما عادت داریم که برای تهیه سالاد از سس استفاده میکنیم. هرچند سسها بسیار خوش طعم هستند، اما زیادهروی در مصرف آنها میتواند دردسرساز باشد؛ چون این محصولات مقدار زیادی چربی و کالری دارند؛ بنابراین، به تدریج مصرف آنها هم وزن را بالا میبرد و هم باعث انسداد عروق خونی میشود.
اگر به دنبال راهی برای درمان یا پیشگیری از چاقی میگردید، بهتر است به جای سسهای پرچرب از چاشنیهای کم کالری برای طعمدهی سالاد استفاده کنید. آبغوره، یکی از این چاشنیها است که استفاده از آن به جای سس میتواند کالری دریافتی شما را به طور قابل توجهی کاهش داده و به حفظ تناسب اندامتان کمک کند.
۳. پیشگیری از ایجاد تومورهای سرطانی
فیتواسترولها (استرولهای گیاهی) که شباهت زیادی به کلسترول دارند، فقط در غذاهای گیاهی یافت میشوند. این ترکیبات گیاهی خاصیت ضد سرطانی داشته و مانع تشکیل تومور در بدن میشوند. در یک مطالعه میزان فیتواسترول در انگورهای نارس و رسیده اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که انگورهای نارس در مقایسه با انگورهای رسیده فیتواسترول بیشتری دارند؛ بنابراین، اگر میخواهید از شکلگیری تومورهای سرطانی در بدن جلوگیری کنید، توصیه میشود که آبغوره را به برنامه غذایی خود اضافه نمایید.
۴. افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد
نتایج یک تحقیق که روی افراد ۳۰-۲۰ ساله سالم، ۶۰-۳۰ ساله مبتلا به چربی خون بالا و ۶۰-۳۰ ساله مبتلا به چربی خون بالا و پرفشاری خون انجام شد نشان داد که مصرف آبغوره میتواند تاثیر مثبتی روی چربی خون داشته باشد. در این مطالعه که ۳۰ روز به طول انجامید، شرکت کنندگان روزی ۲ بار ۲۰۰ میلیلیتر آبغوره مصرف میکردند. در انتها مشخص شد که مصرف آبغوره در افراد سالم باعث افزایش نسبت کلسترول خوب (HDL) به کلسترول بد (LDL) میشود. در افراد مبتلا به چربی خون بالا نیز مصرف آبغوره با کاهش کلسترول و تریگلیسیرید همراه بود.
۵. کاهش فشارخون
تحقیقات انجام شده پیرامون ارتباط آبغوره و فشارخون نشان میدهد که این چاشنی فشارخون را کاهش میدهد. با این حال، ذکر این نکته ضروری است که شما نباید آبغوره را جایگزین داروهای کاهنده فشارخون کنید؛ چون تاثیر آن به اندازهای نیست که بتواند فشارخون را کاملا به حد نرمال برساند.
۶. پیشگیری از بیماری قلبی
آبغوره اثرات مضر ناشی از مصرف یک رژیم غذایی پرچرب را کاهش میدهد. آبغوره از رسوب چربی در عروق خونی جلوگیری کرده و احتمال ابتلا به آترواسکلروز (تصلب شرایین) را کاهش میدهد.
کلام پایانی
مصرف آبغوره احتمال ابتلا به سرطان را کاهش داده و از ابتلا به چاقی و بیماری قلبی جلوگیری میکند. در پاسخ به این سوال که آیا آبغوره قند دارد یا خیر باید گفت که میزان قند آن به قدری کم است که نمیتواند تاثیر زیادی روی قند خون داشته باشد؛ به همین دلیل، مبتلایان به دیابت میتوانند از آن استفاده کنند. تنها نکته مهم پرهیز از مصرف آبغورههای پرنمک است که میتواند باعث افزایش فشارخون و بیماری قلبی شده و به کلیهها آسیب وارد کند.