یکی از شایعترین مشکلات افراد در همه سنین درد معده است که به دلایل مختلفی رخ میدهد. طب سنتی و داروهای خوراکی و دمنوشهای گیاهی کمک فراوانی به درمان درد معده میکند، شما میتوانید با استفاده از این مواد گیاهی از اثرات تلخ و عوارض استفاده از داروهای شیمیایی خودداری کنید واز روشهای درمان درد معده گیاهی بهره ببرید. کاشت مو
در این بخش به بررسی علتهای شایع معده درد و درمانهای گیاهی موثر آن میپردازیم.
زخم معده یکی از علتهای درد معده
یکی از دردناکترین دردهای شکمی درد معده یا اثنی عشر است که یک درد در وسط شکم بوجود میآورد. عفونت باکتریایی، مصرف برخی از داروها (ناپروکسن و آسپرین)، نوشیدنیهای گازدار و کشیدن سیگار از علل شایع ایجاد زخم معده است.
سنگ صفرا از علل درد معده
سنگ صفرا یک التهاب شکمی دردناک را به وجود میآورد که مصرف غذاهای چرب، چاقی، دیابت، کاهش وزن سریع و ژنتیک از فاکتورهای خطر این عارضه تلقی میشود.
درد معده به علت ریفلاکس معده
از نشانههای ریفلاکس معده، سوزش معده، سوزش قفسه سینه، ناراحتیهای بالای شکم است که علت این عارضه انتقال محتویات ترشح معده در پشت گلو است.
عدم تحمل گلوتن از شایعترین علل درد معده
یکی دیگر از شایعترین مشکلات معده حساسیت و عدم تحمل گلوتن به پروتئین موجود در جو، گندم است. این عارضه به بیماری سلیاک (حساسیت به گلوتن) شهرت دارد که سبب آسیب به روده کوچک میشود و از جذب مواد مغذی جلوگیری میکند. نفخ، دفع گاز، اسهال، یبوست، خستگی مفرط و درد شکم از علائم مصرف مواد گلوتن دار است.
عدم تحمل لاکتوزیکی از علتهای درد معده
عدم تحمل لاکتوزنیز ازعلل شایع درد معده است که علائمی، چون گاز، نفخ، آروغ، سوء هاضمه، تهوع، اسهال، یبوست و درد گرفتگی عضلات شکم را داراست.
سوءهاضمه و ارتباط آن با معده درد
معده درد در ۴۰ درصد موارد به دلیل سوءهاضمه است که سوءهاضمه اختلالی در عملکرد سیستم گوارشی است که به واسطه هضم نادرست و سخت مواد غذایی بروز کرده و باعث ایجاد درد معده میشود. سوءهاضمه معمولا خود را با احساس سنگینی بعد از مصرف غذای نامناسب، احساس سیری زودهنگام، درد و سوزش معده نشان میدهد.
تاثیر فوق العاده نعناع بر درمان درد معده
نعناع درمانی است برای معده درد و دل پیچه است که اثر کلیدی آن بر درمان معده درد تایید شده است. نعناع با داشتن اثر ضد اسپاسم در دستگاه گوارشی، میتواند تاثیر سریع و محسوسی داشته باشد. بهترین پیشنهاد برای استفاده خانگی از نعناع برای کسانی که از معده درد رنج میبرند، نوشیدن چای نعناع است. همچنین روغن نعناع هم عصارهای از نعناع است که در درمان دردهای معده استفاده میشود.
گشنیزگیاهی مفید برای درمان درد معده
گشنیز از خانواده جعفری دارای رایحه خوش بواست که مقوی معده، ضداسپاسم، ضددرد (دل درد)، ضدمیکروب، ضدقارچ، تقویت کننده قوای جنسی، هضم کننده غذا، صفراآور، آرام بخش، کاهش دهنده قندخون، کاهش دهنده چربی خون و کاهش دهنده فشارخون میباشد.
درمان زخم معده با چای بابونه
رایجترین چای آرامبخش شناخته شده که میتواند به سهولت دستگاه گوارشی را تحت فشار قرار دهد، چای بابونه است. چای بابونه دارای اثرات ضد اسپاسم و ضد التهاب است و کمک فراوانی به درمان حالت تهوع و سوزشهای سرِ دل میکند. همچنین بابونه معده دردهای عصبی را نیز تسکین میدهد.
زیره سبزمفیدترین گیاه برای درمان درد معده
خواص زیره سبز: بادشکن، مقوی معده، ضد اسپاسم، افزایش دهنده شیر مادران شیرده، ضد تشنج، ضد صرع، مقوی معده، عرق آور، ضد سم، ضد صفرا، تقویت کننده قوای جنسی، قابض، ضد نفخ، ضد احتقان، هضم کننده غذا و ادرار آور و دارای خواص آنتی اکسیدانی فراوان میباشد.
تاثیر مثبت هل در گوارش بهتر غذا و درمان دردمعده
هل دارای طبع گرم و خشک است که جویدن دانههای آن پس ازغذا به هضم و گوارش بهتر غذا کمک میکند و میتواند بوی نامطبوع دهان را از بین ببرد.
خواص هل: پایین آورنده تب، تسکین دهنده درد رماتیسم، برطرف کننده ترشی معده، تقویت کننده معده و روده، بهبود دهنده هضم غذا، تقویت کننده قلب، بادشکن، تقویت کننده بدن است.
دارچین یکی دیگر از داروهای پرطرفدار معده درد
دارچین ادویهای گرم و خوش طعم است که موجب تسکین معده درد و حالت تهوع میشود. بهترین حالت خوردن دارچین بدین گونه است که باید یک قاشق مرباخوری دارچین را به مدت ۱۰ دقیقه در آب به حجم یک لیوان جوشاند و بعد نوشید.
زنجبیل و درمان درد معده
زنجبیل راه حل مطمئنی برای رفع حالت تهوع و درمان مشکلات صبحگاهی است. بهترین حالت زنجبیل، استفاده از زنجبیل طبیعی است که میتوان آن را به نوشیدنی خود اضافه کرده و با چای نوشید.
درمان درد معده با عسل
ترکیب عسل و مواد دیگر بهترین درمان برای درد معده است که در ادامه درباره نحوه استفاده از آن توضیح میدهیم.
با آرد گندم و عسل و زعفران حلوا درست نموده و میل نمایید.
ریشه و برگ تازه کرفس را کوبیده و با مقدار کافی عسل مخلوط نموده و روزی سه بار هر وعده یک قاشق مربا خوری بعد از غذا میل نمایید. شیر و عسل برای معده بسیار نافع است و رودهها را نرم میکند. به سالمندان توصیه میشود اگر میخواهند شیر در معده آنها سریعتر هضم شود با عسل میل نمایند.
امام صادق (ع) فرموده است” خوردن عسل با آب گرم درد معده را برطرف میکند. ”
پیشگیری از مشکلات معده با مصرف موز
پودر موز میتواند ۷۵ درصد دردهای معده را آرام کند. در طب سنتی، استفاده از موز برای کسانی که رژیمهای غذایی خاص دارند تجویز میشود تا بتوانند از مشکلات احتمالی معده، پیشگیری نمایند.
بادرنجبویه و تاثیر فوق العاده آن بر کاهش درد معده
بادرنجوبه گیاهی از خانواده نعناع است که شباهت زیادی به نعناع دارد، ولی دارای بوی متفاوت است. این گیاه پر مصرف دارویی که از گیاهان مشهور به نام ملیسا از زمانهای قدیم در بسیاری از نقاط دنیا به عنوان ضدنفخ، ضدتب، ضددرد، ضدباکتری، ضدویروس تبخال، ضدهیستامین، ضدتب، ضدنفخ، آرام بخش، خواب آور، مقوی قلب، مقوی معده و ضداسپاسم است.
گلاب درمان سریع معده درد
برای رهایی از حالت تهوع و شکم درد گلاب بنوشید.
درمان درد معده با جوش شیرین
جوش شیرین برای معده دردهای شدید خوب است. یک قاشق چایخوری جوش شیرین را به یک فنجان آب گرم اضافه کنید و آن را بنوشید.
شیرین بیان و کاهش درد معده
مبتلایان به رفلاکس برای رفع مشکلشان باید ۱۵ دقیقه قبل از غذا عصاره شیرین بیان به همراه مقداری آب جوش و پس از غذا یک استکان عرق بومادران بنوشند. مصرف عصاره شیرین بیان ۱۵ دقیقه قبل از غذا با مقداری آب جوش ولرم برای تقویت معده، کاهش اسید معده و رفع دل درد و دل پیچه موثر است.
درمان درد معده با عرق زنیان
عرق زنیان برای افرادی که پس از مصرف غذاهای سنگین و گوشتی دچار احساس سنگینی معده میشوند، تجویز میشود.
بومادران بهترین درمان کننده معده درد
بو مادران برای درمان ناراحتی شکم، اسهال، دل درد، خونریزی معده، تنظیم قاعدگی زنان، اشتها آور، نیرو بخش و مسکن و سوزش ادراراستفاده میشود.
سرکه سیب درمان خانگی خوب برای معده درد
سرکه سیب یک درمان خانگی خوب برای معده درد است، چون به بهبود هضم، و از آن طریق به تسکین درد معده کمک میکند. چند قاشق چای خوری سرکه سیب را در یک لیوان آب بریزید و آن را بنوشید توصیه میشود این مخلوط را قبل از صرف وعده غذایی اصلی بخورید تا مواد مغذی را جذب کند.
اقدامان پیشگیرانه برای جلوگیری از درد معده
داشتن یک رژیم غذایی سالم
پرخوری نکردن در یک وعده غذایی و افزایش تعداد وعدهها و کم کردن حجم غذا
جویدن مواد غذایی به درستی
پرهیز از مصرف الکل و نوشیدنیهای کافئین دار
پرهیز از مصرف بیش از حد غذاهای ادویه دار و سرخ شده
نوشیدن مقدار زیادی آب
انجام ورزش تنفسی و یوگا
راه رفتن به مدت ۲۰ تا ۳۰دقیقه بعد از خوردن غذا
نخوابیدن پس از صرف وعدهی غذایی