۱- اضطراب خیلی زیادی دارید
اضطراب روی تمام سیستمهای بدن از جمله سیستم غدد درون ریز تأثیر میگذارد. وقتی دائما تحت فشار باشید، غده تیروئید دیگر درست کار نمیکند و هورمونهای خیلی زیاد یا خیلی کمی تولید میکند. اگر پیش از این هم مشکلات تیروئیدی داشته باشید، اضطراب میتواند منجر به حملههای عصبی یا ضعف حافظهی بلند مدت در شما شود. کمبود خواب و داشتن شغل پر استرس هم از ریسک فاکتورهای اختلال در تیروئید هستند.
سبک زندگی پر شتاب دنیای مدرن باعث شده دائما در اضطراب باشیم. برای کم کردن خطرات این مسأله، خواب کافی داشته باشید، زیاد پیاده روی کنید و ورزش کنید. در بعضی موارد، مراجعه به روانشناس گزینهی بهتری است. او میتواند به شما کمک کند از عهدهی موقعیتهای اضطراب آور زندگی خود بربیایید.
۲- به اندازهی کافی چربی مصرف نمیکنید
رژیمهای غذایی کم چربی به کاهش وزن کمک میکنند، اما بسیاری از افراد نه تنها مصرف چربیهای مضر را کنار میگذارند، بلکه چربیهای مفید را هم از رژیم غذایی خود حذف میکنند، در حالی که این چربیها برای مغز و غده تیروئید به شدت ضروری هستند.
چربیهای مفید در روغن زیتون و تخم کتان، لبنیات، گوشت قرمز، ماهی و جوانهی گندم یافت میشود. بهتر است مصرف این مواد غذایی را کنار نگذارید. در این صورت، رژیم غذایی تان نتایج خوبی برایتان خواهد داشت و سلامتی بدن تان حفظ خواهد شد.
۳- غذاهای سویا دار زیاد مصرف میکنید
دانهی سویا سرشار از انواع ریز مغذیها و ویتامینها است و حتی میتواند جایگزین محصولاتی شود که منبع حیوانی دارند. اما مصرف بیش از اندازهی محصولات سویا توصیه نمیشود، چون این مواد غذایی تأثیری منفی بر غده تیروئید دارند و باعث کند شدن عملکرد آن میشوند. با مصرف بیش از اندازهی سویا، غده تیروئید ید کمتری جذب میکند، در حالی که این ماده نقش زیادی در عملکرد مناسب تیروئید دارد.
اما چطور میتوان از این مشکل جلوگیری کرد؟ محصولات سویا دار را کمتر و مواد غذایی ید دار مثل سبزیجات، میوههای توت مانند (مثل گیلاس، توت فرنگی و غیره) و غذاهای دریایی را بیشتر مصرف کنید. میگو، صدفهای خوراکی و ماهیها بهترین دوستان غده تیروئید هستند.
۴- سبزیجات چلیپایی زیاد مصرف میکنید
دانشمندان پی برده اند سبزیجات خام چلیپایی (گل کلم، کلم پیچ، شاهی، کلم بروکلی، کلم بروکسل و دیگر سبزیجات برگ دار مشابه) روی عملکرد غده تیروئید اثر میگذارند. توصیه میشود کلم پیچ، کلم قمری و تربچه را زیاد مصرف نکنید، به ویژه اگر از کمبود ید رنج میبرید.
این سبزیجات حاوی مادهی گلوکوزینولات هستند، مادهای که در ترکیب آن نیتروژن و سولفور وجود دارد (مزهی نسبتا تند این سبزیجات به همین دلیل است). این عناصر در بدن، روی تیروئید تأثیر میگذارند و حتی میتوانند باعث بروز بیماری گواتر (بزرگ شدگی غیر طبیعی غده تیروئید) شوند. سبزیجاتی مثل چغندر قرمز (لبو)، گوجه و کرفس گزینههای بهتری هستند.
۵- سیگاری کشید
مصرف سیگار فقط روی ریهها تأثیر نمیگذارد. تحقیقات مختلف نشان داده است مصرف سیگار برای غده تیروئید هم مضر است. توتون سیگار به تدریج باعث میشود تیروئید هورمونهای بیشتر و بیشتری تولید کند که نتیجهی آن پرکاری تیروئید خواهد بود.
علاوه بر این، سیگار حاوی سمهایی است که دفع آنها از بدن ۶ روز طول میکشد. در این مدت، از میزان ید موجود در غده تیروئید کم میشود. سطح هورمونهای تیروئید در خون بالا میرود و عملکرد غده تیروئید مختل میشود.
۶- مواد غذایی کافئین دار زیاد مصرف میکنید
خوردن قهوه فواید زیادی دارد، اما مصرف بیش از اندازهی آن مضر است. قهوه و چای حاوی مادهی کافئین هستند که تولید کورتیزول یا همان هورمون اضطراب در بدن را افزایش میدهد. این هورمون روی تیروئید اثر میگذارد و سوخت و ساز بدن را مختل میکند.
اینکه مصرف چه مقدار قهوه روی سلامتی اثر نمیگذارد هنوز مورد بحث است و مقدار اعلام شده از ۲ تا ۶ فنجان در روز متغیر است.
به خاطر داشته باشید که محصولاتی مانند کاکائو، نوشابه و نوشیدنیهای انرژی زا هم حاوی کافئین هستند.
۷- غذاهایتان شاخص گلیسمی بالایی دارند
شاخص گلیسمی نشان میدهد کربوهیدراتهای درون غذا با چه سرعتی به گلوکز تبدیل میشوند، به این معنی که بعد از خوردن یک مادهی غذایی چقدر طول میکشد تا قند خون بالا برود. بالا بودن شاخص گلیسمی حاکی از آن است که فرآیند تجزیهی کربوهیدراتها خیلی سریع رخ میدهد. برای حفظ سلامت غده تیروئید، توجه به مواد غذاییای که مصرف میکنید اهمیت زیادی دارد.
مواد غذاییای که شاخص گلیسمی بالایی دارند عبارتند از شیرینی جات، پاستا و برنج سفید. این مواد غذایی کربوهیدرات زیادی دارند و روی فرآیند جذب ید در بدن تأثیر میگذارند. کمبود ید منجر به مشکلات تیروئیدی خواهد شد. البته نمیتوان مصرف مواد غذاییای که شاخص گلیسمی بالایی دارند را به طور کامل کنار گذاشت، اما میتوانید از مقدار آنها را در رژیم غذایی تان کم کنید.
۸- کرههای حیوانی و گیاهی مصرف میکنید
اگر علاقهی زیادی به کرهی حیوانی دارید باید خیلی مراقب باشید، چون کلسترول بالایی دارد. کلسترول روی توازن چربیهای بدن و عملکرد تیروئید اثر میگذارد. علیرغم این مسأله، توصیه نمیشود مصرف مواد غذاییای که حاوی چربیهای حیوانی هستند را کنار بگذارید. برای مثال، کرهی حیوانی منبع سلنیوم و ویتامین دی است و شما میتوانید این مادهی غذایی را کنترل شده مصرف کنید.
اما در خصوص کرهی گیاهی یا همان مارگارین بهتر است از مصرف این مادهی غذایی خودداری کنید. مارگارین از چربیهای ترانس ساخته میشود که به سیستمهای غدد درون ریز و قلبی عروقی ما صدمه میزنند و منجر به چاقی میشوند.
۹- مشروبات الکلی مصرف میکنید
مصرف الکل میتواند ترشحات لوزالمعده را افزایش یا کاهش دهد. هر دو حالت تأثیراتی منفی بر بدن دارد. زنان دچار مشکلاتی در قاعدگی خود میشوند و میل جنسی مردان کاهش پیدا میکند. مشکلات تیروئیدی همچنین روی دستگاه عصبی خودکار بدن تأثیری منفی دارد و ممکن است منجر به بروز رعشه، تپش قلب، اختلالات روده ای، نوسانات خلقی و دیگر مشکلات شود.
وقتی غده تیروئید به درستی کار نکند و هورمون بیشتری تولید کند، از سرعت فرآیند تجزیهی الکل در بدن کم شده و در نتیجه تأثیر منفی الکل بر بدن بیشتر میشود.