طبق تحقیقات انجام شده توسط دانشمندان دانشگاه ملبورن استرالیا و موسسه چشم گوانگ دونگ چین، بیماری آب مروارید چشم که از عوامل اصلی نابینایی یا نقص بینایی است، از نظر بالینی با افزایش خطر مرگ ناشی از علل عروقی مانند سکته مغزی و حمله قلبی مرتبط است.
بررسیهای این محققان نشان داده است که جراحی آب مروارید که تنها درمان موثر برای آن بوده و متداولترین عمل جراحی چشم نیز به حساب میآید، مرگهای ناشی از بیماریهای قلبی عروقی و سکته مغزی را افزایش میدهد.
آنها برای انجام این مطالعه پژوهشی، از دادههای نزدیک به ۱۵ هزار نفر از افراد ۴۰ ساله یا بالاتر که در چرخههای بررسی سلامت ملی و تغذیه در ایالات متحده در سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۸ شرکت کرده بودند، استفاده کردند.
بررسی نتایج نشان داد که به طور کلی، تعداد مرگ در افرادی که جراحی آب مروارید انجام داده بودند، بیشتر بود. اما پس از در نظر گرفتن طیف وسیعی از عوامل اجتماعی و اقتصادی و سلامت، نشان داده شد که ارتباط بین عمل جراحی فوق و مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی و سکته مغزی بسیار قابل توجه بوده است.
بنا بر نظر مجریان این پژوهش، احتمالا استرس اکسیداتیو، زوال دانههای کریستالین و یا افسردگی میتوانند عامل مشترک آب مروارید و خطر مرگ بر اثر بیماریهای قلبی عروقی و سکته مغزی باشند. همچنین مطالعات نشان داده اند که آسیبهای رسیده به DNA بر اثر استرسهای اکسیداتیو باعث ایجاد آب مروارید و بروز رگ زایی میشوند.
کریستالینها اجزای اصلی عدسی به حساب میآیند که به علاوه، در تنظیم پاسخ به عوامل استرس زا مانند التهاب و نارسایی خونی نقش دارند. طی بیماری آب مروارید، کریستالینها دچار زوال میشوند و همین اتفاق میتواند به افزایش مرگ و میر به دنبال بیماری قلبی عروقی کمک کند.
همچنین نشان داده شده که بیماران مبتلا به آب مروارید، بیشتر از کسانی که این عارضه را ندارند، حتی پس از عمل جراحی آن، دچار افسردگی میشوند و این مشکل روان شناختی نیز افراد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی قرار میدهد.
این یافتهها که با بررسیهای بیشتر در آینده میتوانند به محافظت بیشتر از افرادی که در معرض خطر بیماریهای قلبی عروقی دارند منجر شوند در نشریه the British Journal of Ophthalmology منتشر شده اند.