براساس گزارش مرکز آمار؛ در آبان ماه ١٤٠٢ شاخص قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به عدد ٢٨٢،٥ رسیده است که نسبت به ماه قبل (٢٧٨.٣)، ١.٥ درصد افزایش داشته است.
افزایش تورم ماهانه
منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت ماه جاری، نسبت به ماه قبل میباشد. در آبان ماه ١٤٠٢ تورم ماهانه قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران ١،٥ درصد بوده است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (٠.٦- درصد)، ٢.١ واحد درصد افزایش داشته است.
کاهش تورم نقطه به نقطه
منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل میباشد. در آبان ماه ١٤٠٢ تورم نقطه به نقطه قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به عدد ٦٨،٧ درصد رسیده است. تورم نقطه به نقطه این ماه در مقایسه با ماه قبل (٧٤.٥ درصد) ٥.٨ واحد درصد کاهش داشته است.
افزایش تورم سالانه
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به شاخص دوره مشابه سال قبل میباشد. نرخ تورم سالانه آبان ماه ١٤٠٢ آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به عدد ٨٦،٣ درصد رسیده است که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل (٨٥.٦ درصد)، ٠.٧ واحد درصد افزایش داشته است.
متوسط قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به تفکیک منطقه
در آبان ماه ١٤٠٢ متوسط وزنی [١]و حسابی [٢]قیمت آپارتمانهای مسکونی فروش رفته در شهر تهران به ترتیب به ٨٠٦٨٠٥ و ٧٧٥٨٢٢ هزار ریال رسیده است. در این ماه منطقه ١ با متوسط وزنی قیمت ١٥٦٧٩٨٦ هزار ریال بیشترین و منطقه ٢٠ با متوسط وزنی قیمت ٤٠٧٨٤٩ هزار ریال کمترین قیمت را در بین مناطق ٢٢ گانه شهر تهران به خود اختصاص دادهاند.
[١]میانگین وزنی: در سطح منطقه برابر مجموع ارزش املاک فروش رفته به مجموع مساحت املاک فروش رفته میباشد و در سطح کل شهر تهران از وزن منطقهای (جهت از بین بردن اثر حجم معاملات) به عنوان وزن استفاده شده است.
[٢]میانگین حسابی: در سطح منطقه میانگین حسابی یک متر مربع زیر بنای آپارتمانهای مسکونی محاسبه و در سطح کل شهر تهران از وزن منطقهای (جهت از بین بردن اثر حجم معاملات) استفاده شده است.
برای مشاهده اطلاعات تفصیلی به این فایل مراجعه کنید.
توضیح: شاخص قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران با استفاده از اطلاعات ثبتی سامانه املاک و مستغلات کشور و به روش هدانیک محاسبه شده است. شاخص قیمت نسبت به متوسط قیمت، تغییرات قیمتها را بهتر نشان میدهد. زیرا مشخصات و کیفیت واحدهای فروش رفته در دورههای مختلف در محاسبه متوسط قیمت قابل شناسایی نمیباشد. به عنوان مثال، تعداد واحدهای فروش رفته نوساز در یک دوره امکان دارد بسیار بیشتر از دوره قبل باشد که در این حالت متوسط قیمت دو دوره متوالی با یکدیگر قابل مقایسه نخواهند بود. شاخص قیمت محاسبه شده به روش هدانیک این مشکل را برطرف میکند و اثر تغییرات کیفیت در طول دورههای مختلف را از بین میبرد، بنابراین با وجود اینکه متوسط قیمت آپارتمانهای مسکونی نسبت به شاخص قیمت برای عامه جامعه ملموستر است با این حال به دلیل حذف تغییرات کیفیت در محاسبه شاخص قیمت به روش هدانیک؛ تغییرات قیمت در این روش بسیار دقیقتر از تغییرات قیمت در روش متوسط قیمت است. در این گزارش در کنار شاخص قیمت، متوسط قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران نیز آورده شده است. پیشنهاد میشود برای آگاهی از درصد تغییرات قیمت آپارتمانهای مسکونی، از شاخص قیمت و برای آگاهی از سطح قیمتها از میانگین قیمت استفاده شود.