دکتر علیرضا موسویان ضمن برشمردن بیماریهای پوکی استخوان، کمردرد، آرتروز و بیماریهای عضلانی به عنوان شایعترین مشکلات سلامتی در دنیا گفت: در حال حاضر حدود ۷۰ درصد زنان و ۵۰ درصد مردان بالای ۵۰ سال به نوعی دچار این بیماریها هستند و عواملی همچون تغییرات الگوهای تغذیهای، کمبود ویتامین D و کلسیم، کم تحرکی، شکستگیهای استخوان و کهولت سن از عوامل موثر در بروز این بیماریها است.
متخصص ارتوپدی و فلوشیپ جراحی پا، با اشاره به عوامل موثر در پیشگیری از بیماریهای شایع پوکی استخوان گفت: دریافت کلسیم و ویتامین D کافی، داشتن فعالیت فیزیکی مداوم و متعادل، ترک سیگار و حداقل ۳۰ دقیقه پیاده روی روزانه، مصرف لبنیات بطور منظم، عدم مصرف نوشابه ها، کاهش مصرف نمک، مصرف مکمل ها، کاهش مصرف غذاهای آماده و فست فودی میتواند در به تاخیر انداختن این بیماری موثر باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین با بیان اینکه حدود ۳۰ درصد جمعیت ایران در سن ۳۵ تا ۴۰ سال در معرض پوکی استخوان قرار دارند افزود: در حال حاضر بهترین روش برای تشخیص پوکی استخوان، سنجش تراکم استخوان است.
دکتر موسویان در ادامه به مشکلات پا و عوامل موثر در ایجاد این درد اشاره کرد و گفت: مشکلات پا معمولا در دو گروه از افراد بروز میکند؛ اول افرادی که مشکل در بُعد پا، پوشیدن کفش و راه رفتن با کفش همراه با درد و ناراحتی دارند و دوم افرادی که خود متوجه مشکل پا نیستند و اطرافیان به آنها میگویند که شما یک مشکلی دارید، بسیار مهم است که ما این دو را از هم افتراق بدهیم.
وی در این ارتباط افزود: شایعترین مشکلات پا، مربوط به کف پای صاف است که خیلی از خانوادهها را نگران میکند، البته کف پای صاف در بالغین با اطفال با هم متفاوت است. کف پای صافی که خود بچه میگوید من پایم اذیت است؛ خیلی مهم است. ولی کف پای صافی که اطرافیان و یا از مدرسه ارجاع میدهند معمولا چیز مهم و نگران کنندهای نیست و معمولا یک کف پای صافِ انعطاف پذیر، خوش خیم است و بیماری به حساب نمیآید، بالای ۹۰ درصد افراد هم خوشبختانه این گونه هستند و فقط بحث اطمینان بخشی به خانوادهها است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد این نکته مهم را نیز متذکر شد که تقریبا کف پای تمام بچههایی که متولد میشوند، صاف هست و با گذشت سن، قوس پا شکل میگیرد و هر فرد، قوس پای مخصوص به خودش را دارد، بنابراین همه مثل هم نیستند؛ در بعضی قوس بیشتر و در بعضی قوس کمتر است؛ ولی درجامعه ما، قوس کم در کف پا خیلی شایع است و این الزاما به معنی مشکل نیست.
وی خاطر نشان کرد؛ قوس پا تا سن ۵ الی ۶ سالگی کامل میشود و تا قبل از آن قوس پا قرار نیست زیاد باشد و کف پای صاف زمانی که بدون انعطاف است یا شدت آن زیاد است و یا ناراحتی و درد ایجاد کند نیاز به معاینه و بررسی دارد و یا در صورتی که پزشک اطفال به شما بگوید.
دکتر موسویان در خصوص بیماریهای شایع مرتبط با این موضوع هم گفت: بیماری هالکوس و الگوس یا بونیون (قوز شست یا بیرون زدگی یا انحراف مفصل شست پا یا برجستگی اضافه در شست پا) مشکل شایع پا، انگشت شست پا و پاشنه است و بیشتر در زنان و سنین سالمندی اتقاق میافتد که در اثر فشار بلند مدتِ نامتعارف به مفصل مثلا پوشیدن کفش تنگ و نامناسب یا ژنتیک (ارثی و خانوادگی) ایجاد میشود و در صورت درد شدید و ناراحتی در پوشیدن کفش و راه رفتن، نیاز به معاینه بیشتر و در صورت لزوم نیاز به جراحی دارد، یکی دیگر از بیماریهای پا، خار پاشنه است که یکی از علل شایع درد کف پا است که معمولا نیاز به درمان جراحی ندارد و با کارهای ورزشی، اصلاح و تغییر کفش و فیزیوتراپی بهبود پیدا میکند.
متخصص ارتوپدی و فوق فلوشیپ جراحی پا تاکید کرد: مراقبت از پا برای هر فرد بسیارحائز اهمیت است، چون اگر مشکلی در پا ایجاد شود؛ فرد در راه رفتن، انجام کارها و فعالیتهای شخصی و انجام فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی نیز دچار مشکلات زیادی میشود و کیفیت سطح زندگیش پایین میآید از اینرو پا را با قلب مقایسه میکنند و پا را قلب دوم میگویند؛ زیرا فردی که دچار بیماریهای قلبی شود، همانند فرد دچار مشکلات پا، کیفیت سطح زندگیش پایین میآید.
دکتر موسویان در خصوص آسیبهای ناشی از برخی حرکات ورزشی هم گفت: با توجه به استقبال و تمایل افراد جامعه به ورزش و ورزشهای حرفه ای، شاهد آسیبهای ورزشی بیشتر هستیم، یکی از قسمتهایی که مچ پا دچار آسیب ورزشی میشود، شامل آسیب استخوان لیگمانی یا رباط (دو استخوان دو طرف مفصل را به هم متصل میکنند) و تاندون آشیل یا زردپی (بافتی است که عضله را به استخوان متصل میکنند) هست. تقریبا در دونده ها، ۵۰ درصد مشکلهای تاندون آشیل ایجاد میشود و حتی تا حدود ۵۰ درصد پارگی آشیل نیز پیدا میکنند و این بسیار مهم است، زیرا وقتی به پزشک مراجعه میکنند، به عنوان یک پیچ خوردگی مچ پا تشخیص داده میشود؛ گفته میشود در همه جای دنیا ۲۰ درصد پارگیهای تاندون آشیل در زمان حادثه به پزشک مراجعه میکنند، ولی تشخیص داده نمیشود و عوارض بدی به همراه دارد و معمولا نیاز به درمان جراحی دارد.
نکته حائز اهمیت در جراحیهای پا، مراقبتهای بعد ازعمل است، معمولا باید ۱ ماه تا ۳ ماه فرد پا را روی زمین قرار ندهد و بعد از سپری کردن طول مدت درمان، جهت بازگشت به کارها و فعالیتهای گذشته، نیاز به فیزیوتراپی دارد؛ فیزیوتراپی به ایجاد حس در اندام پا، رفع عدم تعادل، کمک به گردش خون بهتر پا و قدرت گرفتن دوباره عضلات پا کمک میکند.