آفتابنیوز :
آفتاب: همایش ملی دهمین انتخابات ریاست جمهوری با عنوان "مشارکت ملی، رفتار قانونی، رقابت اخلاقی" با حضور وزیر کشور، معاونین وی و جمعی از اساتید حوزه و دانشگاه و صاحبنظران و نخبگان سیاسی روز پنجشنبه برگزار و در آن از منشور اخلاق انتخاباتی رونمایی شد.
این همایش به همت مرکز مطالعات، تحقیقات و آموزش سیاسی وزارت کشور به مدت یک روز در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد.
وزیر کشور در این همایش در سخنانی گفت: «تخریب و سیاهنمایی نه تنها در انتخابات در وهله اول به ضرر تخریبکنندگان است، بلکه دلسردی مردم و پایین آوردن سطح مشارکت آنها را به دنبال خواهد داشت».
صادق محصولی گفت: «اگر گروهها و افراد ادعای مشارکت حداکثری و طلب آن را داشته باشند باید درعمل جوی ایجاد کنند که مردم در فضای نشاط آور و صمیمانه به دنبال پیدا کردن نامزد انتخاباتی خود باشند نه اینکه با تخریب درصدد ایجاد التهاب در فضای کنونی کشور باشند».
وی با اشاره به سخنی از حضرت امام خمینی(ره) گفت: «امام فرمودهاند که تخریب و حتی نقد اگر موجب هتک حرمت افراد در انتخابات شود ولو به قصد اسلامی حرام است و جایز نیست. آنها که مدعی راه امام(ره) هستند در عمل چقدر به این توصیهها توجه میکنند؟ مردم ما فهیم و مراقب رفتار و گفتار ما هستند و به آنها نمره میدهند».
وی با بیان اینکه " پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام امت در واقع مفاهیم خاصی را در کشور و دنیا به صورت تازه و نو پدیدار ساخت" خاطرنشان کرد: «این مفاهیم روز به روز در پهنه جهان گسترش یافت. اگر نگاه دقیقی داشته باشیم میبینیم که امام امت نگاه توامان عقل و وحی را در مقابل نگاه منفرد ماتریالیستی و یا لیبرالیستی مطرح کرد مقوله جمهوریت را با اسلامیت ممزوج ساخت و بعضی از تناقضهایی که در مورد جمهوریت و اسلامیت بود را رفع کرد».
محصولی ادامه داد: «امام امت با برپا کردن نظام مردمسالاری دینی همه این تناقضات را حل نمود و امروز شاهد برتری گفتمان انقلاب اسلامی هستیم».
وی با اشاره به تلاشهای دشمنان انقلاب در دهههای مختلف پس از پیروزی انقلاب افزود: «امروز دشمن متوجه شد که نه تنها به نظام ما نمیتواند آسیبی برساند بلکه در گوشههای جهان آنها که میخواهند گفتمان انقلاب را نیز خدشهدار کنند، نتوانستهاند، که شاهد مثال آن جنگ غزه و مقاومت شان بود که با مقاومت جانانه و با توکل به خدا باعث شد نه تنها دشمن پیروز نشود، بلکه تمامی جهان پس از 22 روز در شرم الشیخ جمع شدند تا اسرائیل غاصب را از این منجلاب بیرون کنند».
وی ادامه داد: «امروز شاهدیم تمامی آزدیخواهان جهان به دنبال شعار عدالتخواهی و مقاومت و آزادگی ایران اسلامی هستند. هرکجا که در این سیساله در صحنههای صعبالعبور مشکلی پیش آمد مردم با حضور خود آن را حل کردهاند، امسال سیامین انتخابات را برگزار میکنیم؛ حضور مردم موجب استحکام هرچه بیشتر نظام جمهوری اسلامی ما شده است، در دهه چهارم که با عنوان پیشرفت چشمگیر و عدالت محسوس نامگذاری شده است شاهدیم افق روشنی با تجربه سیساله مردمسالاری دینی روز به روز همبستگی بیشتری بین مسوولین و مردم ما ایجاد میکند».
وزیر کشور گفت: «انتخاباتی که در پیش داریم را باید بر اساس الگوی مردمسالاری دینی ـ که با انتخابات تحقق پیدا کرده و اهمیت فوقالعادهای دارد ـ در شان جمهوری اسلامی ایران برگزار کنیم. انتخاباتی باید باشد که با مشارکت حداکثری، رفتار قانونی و رقابت اخلاقی توام باشد».
وی گفت: «رفتار قانونی نامزدها، هواداران، افراد و گروهها و آحاد مردم به عنوان حفظ حریم و مرزهای حداقلی تلقی میشود و حفظ حریم حداکثری نیز یعنی رعایت اخلاقمداری یعنی آنجا که قانون نیز مواردی را ذکر نکرده است، اما اگر اخلاق اجازه نمیدهد آن را انجام ندهیم. مراتب حداکثری، رضای خدا را در نظر گرفتن و رعایت اصول اخلاقی است».
وی با بیان اینکه " اعتماد و رضایت عمومی مردم موجب مشارکت حداکثری میشود" تصریح کرد: «امیدواریم بتوانیم در سطح مردم و مسوولان با این دیدگاه عمل کنیم».
محصولی تاکید کرد: «باید انتخابات را به رویدادی دلنشین و آرامشبخش و نشاطآور تبدیل کنیم نه موجب دلهره و التهاب جامعه. در فضای رقابتی سالم قطعا میتوانیم آرامش داشته باشیم اما فضای رقابتی ناسالم به مشارکت ملی لطمه میزند و ترویج ناهنجاریها را به دنبال خواهد داشت».
وی ادامه داد: «اگر قرار باشد حاکمیت قانون و اخلاق بر انتخابات تحقق یابد، مسلما مردم از مسوولان و نخبگان جامعه و آنانی که خود را در معرض انتخاب قرار دادهاند، انتظار دارند. انتخابات هم موسمی است برای ارزیابی و امتحان کردن احزاب و گروهها در این صحنه بزرگ سیاسی انتخابات زمان و میدان خوبی برای مسابقهای است که افراد ادعاهای خود را در صحنه عمل نشان دهند و مردم متوجه شوند که صداقت این افراد و احزاب چقدر است».
وی با تاکید بر نقشآفرینی مردم در صحنههای اجرایی انتخابات گفت: «احزاب زمانی به جایگاه اصلی خود در کشورمان خواهند رسید که مردم به آنها اعتماد کنند که مستلزم امتحان دادن توام با صداقت احزاب در صحنههایی مثل انتخابات است».
وزیر کشور با اشاره به موقعیت ایران در عرصههای داخلی و خارجی گفت: «در شرایطی هستیم که ایران موقعیت طلایی به لحاظ کارآمدی و عملکرد ملی و اقتدار در عرصه داخلی و خارجی دارد و طبیعتا استمرار این روند با حضور حداکثری مردم تحقق پیدا خواهد کرد فضای کشور به گونهای است که گفتمان امام و رهبری بیش از هر زمان دیگری از سوی نخبگان سیاسی مطرح میشود و خدمترسانی به الگوی بیبدیل تبدیل شده است و شاهدیم اکثر فعالان در صحنههای انتخابات ارزشهای انقلاب را بیان میکنند و این مبارک است که ارزشهایی مثل سادهزیستی، مردمداری و اتصال به امام و رهبری مطرح میشود. همچنین به وضوح دیده میشود که قسمتهای عظیم انتخابات توسط جوانان و نسل جوان اداره میشود که این سهم عمیق و خالصانه جوانان از گفتمان انقلاب اسلامی را نشان میدهد».
وزیر کشور همچنین در جمع خبرنگاران با بیان اینکه " تغییرات انجام شده در فرمانداریها سیاسی نیست" گفت: «فرمانداریهایی که در آن تغییرات انجام شده؛ حکم سرپرستی داشتند و با حکم استانداریها طبق قانون نمیتوانستند انتخابات را برگزار کنند، باید وزیر حکم سرپرستی و یا فرمانداری آنها را مجددا یا برای خودشان و یا اشخاص دیگر صادر کند تا بتوانند انتخابات را برگزار کنند».
صادق محصولی در حاشیه همایش ملی دهمین انتخابات ریاست جمهوری با عنوان " مشارکت ملی، رفتار قانونی، رقابت اخلاقی" در جمع خبرنگاران اظهار کرد: «عدهای دیگر از تغییرات نیز به خاطر این بود که فرماندارانی حکم گرفتهاند، برای اینکه اولین بار فرمانداری در آنجا دایر شده و از بخشداری ارتقاء پیدا کرده است. طبق روال فرماندارانی که تغییر پیدا کردهاند، به خاطر اینکه نزدیک انتخابات بود، جلوی آن را گرفتهایم و این قسمت به حداقل رسیده است».
وی در مورد هدف برگزاری این همایش نیز گفت: «هدف برگزاری همایش بیان دیدگاههای مختلف نخبگان با گرایشهای مختلف سیاسی است که وزارت کشور و ستاد انتخابات آن را در نظر گرفته است و یکی از اهداف این همایش نهادینه کردن شعاری است که برای آن در نظر گرفته است».
وی افزود: «خوشبختانه در سخنرانیهایی که در این همایش داشتیم به نقش بیبدیل مردم در صحنههای کشور تاکید شد و با ارادهای که مردم خواهند داشت همچنان که در گذشته شاهد بودیم حاکمیت با اراده و آراء مردم عزیز ما خواهد بود».
وزیر کشور در مورد نقش مجریان در انتخابات، تصریح کرد: «اجرای انتخابات باید در وهله اول با تکیه بر قانونمداری و نقش مجریان نقش حاکمیتی باشد. به این مفهوم که هیچگونه گرایش سیاسی و جناحی در برگزاری انتخابات دخالت داده نشود و مومن و متعهد به نظام و انقلاب باشند».
وی در مورد طرح کمیته صیانت از آراء نیز، گفت: «قانون به طور مشخص چگونگی نظارت بر انتخابات را پیشبینی کرده است. علاوه بر اینکه شورای نگهبان به عنوان ناظر بر انتخابات پیشبینی شده است، قانون هیاتهای بازرسی را در نظر گرفته که وزارت کشور آن را تشکیل میدهد. بر این اساس ما در سطح مراکز استانها و فرمانداریها این هیاتها را دایر کردیم و قانون پیشبینی کرده که نامزدهای محترم هم میتوانند برای هر یک از صندوقهای اخذ رای یک نماینده داشته باشند تا بر نحوه اخذ آراء و شمارش آنها نظارت کنند و علاوه بر اینها مکانیسم تعیین افرادی که به عنوان مجری بر سر صندوقها قرار میگیرند، فرآیندی است که همه از طریق مردم است؛ هم اعضای هیاتهای اجرایی را معتمدین و مردم انتخاب میکنند، هم خود آنهایی که سر صندوقها هستند توسط هیاتهای اجرایی مشخص میشوند که از مردم و بیشتر آنها از فرهنگیان عزیز و فرهیخته کشورمان هستند».
وزیر کشور ادامه داد: «وقتی به مر قانون عمل کنیم و فضیلتهای اسلامی و اخلاقمداری را به عنوان محورهای فعالیت خود قرار دهیم همین که مردم عزیز ما تا به حال به این نظام و انتخابات اعتماد داشتهاند همچنان میتوانیم شاهد اعتماد مردم و حضور گستردهی آنها باشیم؛ بنابراین از شعارهای ما اخلاقمداری و قانونگرایی است و به مجریان عزیز هم آن را اعلام کردهایم».
وی در توضیح دیگر در مورد کمیته صیانت از آراء که سوال خبرنگار دیگری بود، گفت: «قانون همه مواردی که برای نظارت در انتخابات میتوان پیشبینی کرد را مشخص کرده است. ما مطابق قانون عمل میکنیم. وقتی رهبر انقلاب در رابطه با شائبههایی که بعضیها در مورد سلامت انتخابات مطرح میکنند، موضعگیری دقیق و روشنی داشتهاند ما نیز تکلیفمان مشخص است. ایشان فرمودهاند که اینها از طریق دشمنان اسلام و انقلاب است که نمیخواهند حاکمیت آرای مردم با دلخوشی در پهنه گیتی تلالو داشته باشد؛ لذا ما کسانی که غافل هستند را نصیحت میکنیم که در دام دشمنان نیفتند و توجه داشته باشند که عدم ایجاد شور و نشاط سیاسی با تخریب و زیر سوال بردن سلامت انتخابات تحت عناوین مختلف موجبات مایوس کردن مردم را فراهم میکند؛ بنابراین اگر هر کدام از عزیزان هواداران نامزدها و یا احزاب بخواهند مشارکت حداکثری در انتخابات داشته باشیم باید به اظهارنظرهای مفید، مشخص و علمی با ارایه راهکارها بپردازند».
وی گفت: «طرح مباحثی که ایجاد نگرانی و دلشوره و التهاب در جامعه کند موجبات کاهش حضور مردم را فراهم میکند. درخواست ما از همه عزیزان عمل به توصیه مقام معظم رهبری است».
وزیر کشور همچنین گفت: «فضایی که امروز در کشور طی این چند سال حاکم شده فضایی است که پس از انتخابات نهم رجوع به ارزشهای انقلاب و منویات امام (ره) انجام گرفته است و همه مردم گرایش و خواستهشان احیای ارزشها و منویات رهبری و امام(ره) است».