پر استرسترین شغل ها، نتیجهای به جز فشار روانی بالا و آسیبهای جسمانی مختلف ندارند. انتخاب شغل یکی از مهمترین انتخابهای هر یک از ما در زندگی است، زیرا احتمالاً تا آخر عمر باید با این انتخاب خود زندگی کنیم. به همین دلیل است که داشتن یک شغل پراسترس، تا این اندازه روی زندگی فرد و حتی وضعیت سلامتی او تأثیر میگذارد. اگر در صدد انتخاب شغلی خاص هستید و هنوز درباره تصمیم خود مطمئن نشده اید، پیشنهاد میکنیم تا آخر این مقاله همراه ما بمانید. بدون شک در انتها میتوانید با اطمینان بیشتر برای آینده شغلی خود تصمیم گرفته و برنامه ریزی کنید.
چه عواملی یک شغل را به شغلی پراسترس تبدیل میسازند؟
شاید در ابتدا فکر کنید پر استرسترین شغل ها، مشاغلی هستند که صرفاً ماهیت پرخطری دارند، اما گاهی ماجرا به این سادگی نیست. بسیاری از مشاغل را میتوان یافت که ماهیت پر استرسی ندارند، اما به دلایل متعدد، شرایطی استرس زا را ایجاد میکنند. برخی از این دلایل عبارتند از:
هنگامی که صحبت از پر استرسترین شغلها میشود شاید در ابتدا به یاد مشاغلی مانند آتش نشانی یا پلیس بیفتید، زیرا با ایمنی و امنیت افراد سروکار دارند. مسئله این است که هر چند چنین شغلهایی شرایط حساسی را ایجاد میکنند، اما در مشاغل سادهتر نیز عواملی مانند ضرب العجل تحویل کار، احتمال شکایت و تهدید، تحقیر شدن و... موجب بالا رفتن استرس و بروز آسیبهای روانی و جسمی در افراد میشود. از این رو لازم است با دیدی متفاوت به این ماجرا نگاه کنید. خصوصاً اگر به دنبال اجرایی کردن ایدههای جذاب کارآفرینی هستید، لازم است به عوامل ایجاد استرس در محیط کار دقت بیشتری داشته باشید تا بتوانید فضای مناسب تری را برای خود و کارمندانتان فراهم نمایید.
پر استرسترین شغلها را بشناسید
خوب است بدانید طبق اعلام مسئولین وزارت بهداشت، سه شغل پراسترس در ایران، پزشکی، پرستاری و خبرنگاری هستند. نکته قابل توجه این است که این سه شغل، در دیگر کشورهای جهان نیز به عنوان مشاغلی با استرس بالا شناخته میشوند، حتی اگر رتبه بندی متفاوتی داشته باشند.
رتبه یک پر استرسترین شغل ها: مدیر مالی
ساعات کار طولانی با حجم بالای کار از جمله عواملی هستند که این شغلهایی مانند مدیریت مالی و تحلیل مالی را به پر استرسترین شغلها تبدیل میسازند. تحلیلگران مالی افرادی هستند که با بررسی دادههای متعدد، توصیههای لازم در خصوص سرمایه گذاری سودآور را در اختیار کارفرمایان قرار میدهند. همچنین مدیران مالی مسئولیت تمام محاسبات مالی یک شرکت را بر عهده دارند. بدیهی است چنین مشاغلی، علی رغم دستمزد بالایی که دارند، فرسایش روانی زیادی نیز به همراه میآورند.
دو: وکیل
وکالت یکی دیگر از شغلهای پراسترسی است که در دنیا به عنوان شغلی با فشار روانی بالا شناخته میشود. رقابت بالا یکی از مهمترین عواملی است که این شغل را در لیست پر استرسترین شغلها قرار میدهد. یک وکیل برای این که بتواند در کار خود پیشرفت خوبی داشته باشد، باید بسیار و بسیار کار کند. به این مورد، استرس محاکمه و برنده شدن در پروندهها را نیز اضافه کنید.
سه: پزشک
شیفتهای کاری زیاد و طاقت فرسا، قرار گرفتن در موقعیتهایی بحرانی که با مرگ و زندگی افراد سروکار دارند، مراقبتهای بهداشتی کوچک و بزرگ و... از جمله عواملی هستند که استرس زیادی در شغل پزشکی ایجاد میکنند. در این بین پزشکان اورژانس یا جراحان ممکن است سطح بالاتری از استرس را متحمل شوند. به همین دلیل است که شغل پزشکی یکی از پر استرسترین شغلها در جهان به شمار میرود.
چهار: مشاور و روان درمانگر
در ارتباط بودن با افرادی که اغلب در وضعیتی بحرانی قرار دارند، اولین و مهمترین عاملی است که مشاوره سلامت روان را به شغلی پراسترس تبدیل میسازد. مشاوران و روان درمانگران با مشکلات واقعی، تروماها، اختلالات و بیماریهای روانی متعدد سروکار دارند. آنها گاهی مجبور هستند در خارج از ساعات کار نیز درگیر مراجعان خود باشند. به همین دلیل همیشه استرس و فشار روانی بالایی را تحمل میکنند.
پنج: پلیس
افسران گشت و پلیسان نیز یکی از پر استرسترین شغلها را دارند، زیرا مسئول برقراری امنیت در جامعه هستند. این افراد در بسیاری از موارد اولین کسانی هستند که در یک موقعیت بحرانی حضور پیدا میکنند. اقدام سریع، با دقت و هوشیاری بالا، از لازمههای این شغل پراسترس است. به این موارد، شیفتهای کاری سخت و طولانی و همچنین سر و کله زدن با افراد خطرناک را نیز اضافه کنید.
آتش نشانان، مدیران ساخت و ساز، مدیران فروش، مددکاران اجتماعی، نگهبانان و... از دیگر افرادی هستند که پر استرسترین شغلها را در اختیار دارند. انتخاب شغل متناسب با نوع شخصیت و آشنایی با روشهای کنترل استرس میتواند آسیبهای روانی حاصل از این شغلها را به حداقل برساند.
کم استرسترین شغلها را بشناسید
از جمله مشاغلی که به عنوان مشاغل کم استرس شناخته میشوند، عبارتند از:
مسئول آرشممکن است گمان کنید با وارد شدن به کارهای آزاد میتوانید سطوح پایینتری از فشار روانی را تحمل کنید. واقعیت این است که در کار آزاد نیز به دلیل رقابت بالا، استرس زیادی وجود دارد. اگر بدون آمادگی کافی وارد یک شغل آزاد شوید، در واقع باید مطمئن باشید که یکی از پراسترسترین شغلها را انتخاب کردهاید. برای پیشرفت در کارهای آزاد، بدون این که متحمل استرس بالایی شوید، لازم است با برخی نکات آشنا باشید که در اینجا به آن اشاره شده است.یو
ممکن است گمان کنید با وارد شدن به کارهای آزاد میتوانید سطوح پایینتری از فشار روانی را تحمل کنید. واقعیت این است که در کار آزاد نیز به دلیل رقابت بالا، استرس زیادی وجود دارد. اگر بدون آمادگی کافی وارد یک شغل آزاد شوید، در واقع باید مطمئن باشید که یکی از پراسترسترین شغلها را انتخاب کردهاید. برای پیشرفت در کارهای آزاد، بدون این که متحمل استرس بالایی شوید، لازم است با برخی نکات آشنا باشید که در اینجا به آن اشاره شده است.