کد خبر: ۹۱۵۸۶۷
تاریخ انتشار : ۰۳ تير ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۹

آتش در زاگرس / آتش سوزی هزار و ۲۲۷ هکتار عرصه‌های ملی لرستان طی یک هفته

بر اساس اعلام منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان، ۷۳.۵ هکتار جنگل و مرتع استان از ابتدای امسال تا ۲۲ خرداد دچار حریق شده بود در حالیکه این آمار به شکل بسیار فزاینده‌ای در ۳۱ خرداد به حدود ۱۳۰۰ هکتار رسید.
آتش در زاگرس / آتش سوزی هزار و ۲۲۷ هکتار عرصه‌های ملی لرستان طی یک هفته
آفتاب‌‌نیوز :

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان اعلام کرد: فصل گرما امسال زودتر آغاز و از اوایل خرداد پوشش گیاهی استان که به دلیل بارش‌های مطلوب متراکم و مطلوب بود، خشک شد به همین دلیل ۷۳.۵ هکتار جنگل و مرتع استان از ابتدای امسال تاکنون طعمه حریق شده که عامل تمام این آتش سوزی‌ها انسانی بوده است.

به گفته حسین میرزایی طی این مدت ۱۴ فقره حریق در ۴۰ هکتار جنگل و ۳۳.۵ هکتار مراتع لرستان گزارش شد که بیشترین سطح در شهرستان چگنی بود و عامل این آتش سوزی‌ها بی توجهی، بی دقتی و عدم احساس مسوولیت افراد بوده که منجر به هدررفت سرمایه‌های ملی شده است.

به گفته میرزایی پس چر مزارع یکی از عوامل اصلی در بروز این آتش سوزی هاست که کشاورزان باید در این راستا آگاهی داشته و بدون توجه به هشدار‌ها و نکات ایمنی، موجب آتش سوزی و هدررفت سرمایه‌های ملی نشوند.

هرچند پس چر مزارع و بی توجهی گردشگران موجب برخی آتش سوزی‌ها می‌شود، اما وقتی آمار خسارت طی حدود یک هفته از ۷۳ به بیش از هزار و ۲۰۰ هکتار می‌رسد، بی شک ضرورت توجه افراد مختلف برای نگهداشت این سرمایه‌ها دوچندان خواهد شد.

افرادیکه به هر دلیلی اختلافاتی همچون تداخل اراضی را دست مایه تلافی قرار داده و عرصه‌های ملی را به آتش می‌کشند، آن‌هایی که موجب می‌شوند نیرو‌های اطفای حریق و مردمی ساعت‌ها بلکه روز‌ها و شب‌ها با آتش که در حُرم آن گرمای طاقت فرسای تابستان هم چند برابر می‌شود جدال کنند، باید بنا بر قانون به سخت‌ترین مجازات‌ها تنبیه شوند.

سرمایه و عرصه‌های ملی متعلق به فرد یا افراد خاصی نیست که بخواهند خودسرانه و خودخواهانه زمین را برای طمع بیشتر به آتش بکشند بلکه سال بعد اراضی کشاورزی بیشتر در اختیار داشته باشند.

در حالیکه مجموع آتش سوزی جنگل و مراتع لرستان طی سال گذشته حدود یک هزار و ۲۰۰ هکتار بود، اما در یک هفته گذشته، بیش از این سطح اراضی ملی زاگرس در آتش بی توجهی، خودخواهی و صد البته ناآگاهی عده‌ای هرچند کم، سوخته و به باد رفته است.

بیشترین جنگل‌های ناحیه زاگرس در لرستان قرار گرفته است به نحوی که از مجموع ۶ میلیون هکتار شناسایی شده، یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار در لرستان وجود دارد و با توجه به وجود ۹۰۰ هزار هکتار مرتع، این سطح از آتش سوزی ها، سینه زاگرس را تنگ و تنفس زمین را سخت کرده است.

شعله‌های آتشی که از روی عمد و در پس آن به دلیل ناآگاهی این افراد به جان زمین زاگرس افتاده است، به هر حال با زحمت و رنج بسیار خاموش می‌شود، اما زخم این نوع طرز تفکر و بی خیالی و بی مسوولیتی نسبت به طبیعت و موهبت‌های الهی بر چهره فرهنگ و محیط زیست می‌نشیند، بنابراین آگاه سازی اقشار مختلف نسبت به ارزش طلایی زاگرس، اهمیت بسیاری دارد که در این راه باید فرهنگ سازی کرد.

چقدر سخت و دردناک است عده‌ای بطور دقیق می‌دانند در حال چه کاری هستند، گمان می‌کنند باید برای تلافی کردن اختلافات طایفه ای، زغال گیری یا زهر چشم گرفتن از منابع طبیعی برای چرای دام و ده‌ها مورد دیگر، نفس زمین را به شماره بیندازند و به راحتی این اقدام را انجام می‌دهند.

آتش در زاگرس / آتش سوزی هزار و ۲۲۷ هکتار عرصه‌های ملی لرستان طی یک هفته

آتش شعله می‌گیرد و در پس ده‌ها ساعت سوختن، رخت سیاه اراضی بر تن و جانشان رخنه می‌کند، بلوط‌ها که اصالت زاگرس لرستان هستند طعمه آتش می‌شوند، چرا زمین که زمانی حکم عزیزترین‌ها را برای مردم این دیار داشت و مانند فرزند عزیزی از آن نگهداری می‌کردند امروز به محل آتش افروزی عده‌ای تبدیل شده است؟

حالا زمستان سرد هزار و ۳۰۰ هکتار جنگل و مرتع لرستان در گرمای طاقت فرسای تابستان، میان شعله‌های وحشی آتش و حلقه‌های سیاه دود فرا رسیده است، حسرت بر دل زاگرس می‌نشیند و زمین در مرثیه‌ای دیگر شریک می‌شود.

انگار باد و آتش هم دست به دست هم داده اند تا جنگل‌های بلوط را ببلعند، مراتع پشت سر هم در آتش می‌سوزد، بلوط‌های جوان و کهن در آتش مچاله می‌شوند، سنجاب‌ها و لاک پشت‌ها از حُرم آتش در امان نیستند و انگار این فاجعه‌ای که ما انسان‌ها به پا کرده ایم سر تمام شدن ندارد.

حالا دیگر زمین نای نفس کشیدن ندارد، ریه‌های زاگرس پر از دود و قلب بلوطستان مملو از درد است، صدای ناله زمین با مویه زنان در هم می‌آمیزد، داغ نشسته بر قلب آتش گرفته بلوطستان بیشتر می‌شود و پاسخی برای کودکانمان نداریم که با سرمایه آینده آینده چه کرده ایم!

در حالیکه آدم‌های خوب همچنان هستند و عده‌ای شبانه روز در کنار زاگرس ایستاده اند تا آتش را خاموش و داغ دلش را خنک کنند، زمین همچنان سوگوار است و برای مرگ "تعهد" آدم‌ها مرثیه سرایی می‌کند، انسان‌هایی که خواسته یا از سر ندانم کاری آتش به دامانش می‌اندازند و روزگار آیندگان را سیاه می‌کنند، پس چر مزارع را آتش می‌زنند، تلافی جویانه به صورت عرصه‌های ملی چنگ می‌اندازند، اختلافات طایفه‌ای را به زمین‌ها می‌کشانند، "ته مانده" تفریحشان را در جنگل جا می‌گذارند و همین کافیست تا تلاقی خورشید با تکه شیشه ای، یا پیوند باد با آتشی نیمه جان، بلوطستان و هر آنچه را در زمین زاگرس است به خاک سیاه بنشاند.

هنور تابستان نیامده، دل جنگل به درد آمده و نفس درختان تنگ است، آتش و تبر در قلمرو آن‌ها فرمانروایی می‌کند، دود ندانم کاری آدم‌ها به چشم درخت می‌رود و سیاهی زغال‌های بلوط، زندگی نباتی این ستبر‌های سرسبز را احاطه کرده است، غافل از اینکه همین درختان هستند که جور کم آبی را به دوش می‌کشند، گرد و غبار ناشی از کم کاری‌های دهه‌ها را به جان می‌خرند و هوای پاک را به آسمان آبی هدیه می‌کنند.

۶ عامل آتش سوزی عمدی تحت تعقیب هستند

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان گفت: ۶ نفر از عوامل عمدی آتش سوزی در جنگل‌ها و مراتع استان شناسایی شده و تحت تعقیب هستند.

سرهنگ سعید امیری افزود: این افراد به صورت عمدی موجب آتش سوزی‌های به نسبت گسترده در شهرستان‌های چگنی، کوهدشت و پلدختر شده اند.

وی اظهار داشت: هفته‌های اخیر نیرو‌های حفاظت منابع طبیعی استان با ایثار و از خودگذشتگی در حال کشیک و اطفای حریق هستند و در مقابل تعدادی بدون در نظر گرفتن فواید و محاسن جنگل‌ها و مراتع، کمر به از بین بردن این منابع خدادادی و ارزشمند بسته اند.

فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان ادامه داد: ناآگاهی، غرض ورزی با منابع طبیعی، تبدیل اراضی جنگلی و مرتعی به اراضی زراعی، اختلافات قومی و قبیله‌ای و آتش زدن پس چر مزارع، از دلایل بروز آتش سوزی عمدی عرصه‌های ملی است.

امیری توضیح داد: افرادیکه از روی عمد موجب آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع شوند از سه تا ۱۰ سال حبس محکوم خواهند شد که انتظار می‌رود محکومیت‌های سختی برای افراد خاطی لحاظ شود.

آتش در زاگرس / آتش سوزی هزار و ۲۲۷ هکتار عرصه‌های ملی لرستان طی یک هفته

بالگرد اطفا مستقر شد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان نیز گفت: سال گذشته از بالگرد در راستای اطفای حریق عرصه‌های ملی استان استفاده نشد، اما امسال پیگیری و مکاتبات صورت گرفته است تا در صورت لزوم، برای انجام عملیات اطفا و یا هلی برن نیرو به استان اعزام شود که هم اکنون یک فروند در استان مستقر شده و صبح امروز نیز عملیات آب پاشی را در عرصه‌های پلدختر انجام داده است.

حسین میرزایی با بیان اینکه امسال حدود یک هزار و ۳۰۰ هکتار از جنگل‌ها و مراتع استان دچار حریق شده است افزود: دمنده در حوزه مدیریت حریق کارایی بالایی دارد که در این راستا ۸۸ دستگاه امسال و ۱۵۰ دستگاه سال گذشته در شهرستان‌ها توزیع شد و در مجموع ۲۰۳ دستگاه در اختیار عوامل اطفای حریق قرار گرفته است.

وی افزود: متاسفانه عمده آتش‌سوزی‌ها در سطح جنگل‌ها و مراتع عمدی است، ضمن اینکه تاکنون ۶ نفر از عاملان آتش‌سوزی‌های اخیر در عرصه طبیعی شناسایی شده اند و به محض دستگیری تحویل مقام‌های قضائی خواهند شد.

اکنون بالگرد آب پاش هم دردی از هزار و ۳۰۰ هکتار عرصه ملی را که به خاک سیاه نشسته است دوا نمی‌کند، این روز‌ها زمین زاگرس محرم و مرهم می‌خواهد، انسان‌های دردآشنایی را نیاز دارد که فارغ از هرچه تلخی و کینه، به دامان سبزش پناه ببرند و شکرانه وجودش را به جای آورند نه اینکه هر یک تبری برای قطع جریان زندگی اش باشند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین