کد خبر: ۹۱۹۱۴
تاریخ انتشار : ۲۰ مرداد ۱۳۸۸ - ۱۱:۱۰

سرمقاله سرمایه؛ تقدم ریسک گریزی بر ریسک پذیری در اقتصاد‌ ایران

آفتاب‌‌نیوز :  آفتاب: روزنامه سرمایه در سرمقاله امروز 20 مرداد 88 آورده است: 

روند سپرده گذاری در سال‌های اخیر و ترکیب سرمایه گذاری مردم و صاحبان پول و نقدینگی، نشان می‌دهد نوسانات تورمی ‌و نرخ تورم 10 تا 25 درصدی چهار سال گذشته بر تمایل مردم به سرمایه گذاری بلندمدت تاثیر گذاشته و مردم ترجیح داده‌اند پول خود را بیشتر به صورت کوتاه مدت در بانک‌ها سپرده گذاری کنند. 

افزایش هفت درصدی سهم سپرده‌های کوتاه مدت در چهار سال اخیر نشان دهنده ‌این واقعیت است که مردم برای کاهش ریسک نگهداری پول خود به سرمایه گذاری کوتاه مدت بیشتر تمایل دارند و در چهار سال گذشته به خاطر نوسان شدید قیمت مسکن و انواع کالاها، سه برابرشدن قیمت هر مترمربع آپارتمان و ... حدود 44 درصد سپرده‌ها به صورت کوتاه مدت نگهداری شده تا در مواقع لزوم صاحبان منابع بتوانند پول خود را زودتر از بانک‌ها خارج کنند و به خرید و فروش بپردازند. 

به عبارت دیگر ریسک پذیری سرمایه گذاری بلندمدت در سرمایه گذاری‌های سه و پنج ساله در بانک‌ها، خرید اوراق سهام، سرمایه گذاری در تولید و صنعت و... کاهش یافته و صاحبان سرمایه به خاطر تورم، نوسان قیمت‌ها، رشد افسارگسیخته قیمت مسکن، تزریق شدید نقدینگی و ارز به بازار پول، رشد شدید کالاهای وارداتی و... ترجیح داده اند پول خود را به گونه‌ای نگه دارند که از سود سپرده‌های کوتاه مدت بانک‌ها بهره ببرند و هر زمان لازم دیدند پول خود را از بانک ستانده و در خرید و فروش بکار گیرند. 

بانک‌ها نیز که چنین تغییر سلیقه‌ای را احساس کرده‌اند برای جذب پول و منابع سرگردان، سود سپرده‌های کوتاه مدت را نسبت به گذشته افزایش دادند تا بتوانند منابع را آنطور که مردم تمایل دارند، نگهداری کنند. البته به نظر می‌رسد با کنترل تورم و کاهش آن که در ماه‌های اخیر اتفاق افتاده و نرخ تورم تیرماه 88 یا تورم نقطه‌ای را به 14 درصد کاهش داده و در آینده شاهد تداوم رکود در برخی بازارهای واسطه‌ای و خرید و فروش ملک و مسکن باشیم و اگر سپرده گذاران احساس کنند که قیمت ملک و مسکن و کالاهای دیگر رو به کاهش خواهد گذاشت ترجیح خواهند داد به سمت سپرده‌های بلندمدت متمایل شوند. 

در ماه‌های گذشته رکود نسبی در برخی بازارها باعث شده قیمت مسکن و برخی کالاها کاهش یابد و ضریب فزاینده گردش پول نیز از 9/4 درصد در سال 84 به 9/3 درصد در سال جاری رسیده و نقدینگی راکد شده و معاملات نیز تا حدودی کاهش یافته است. اگر‌این روند ادامه یابد علاوه بر کاهش تورم و رکود نسبی، سرمایه گذاری بلندمدت نیز افزایش خواهد یافت.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین