یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: وسواس لاغری یا Anorexia نوعی بیماری روانی است که عمدتاً در جوامع پیشرفته دیده میشود. این بیماری، یک بیماری ساده نیست و میتواند منجر به مرگ بیمار شود.
دکتر فاطمه میرزایی با بیان این مطلب افزود: تا به حال شده به هر دلیلی احساس بیاشتهایی داشته باشید؟ این حس برای شما چقدر به درازا انجامیده است؟ احساس ضعف از سر گرسنگی را بعد از چه مدتی تجربه کردهاید؟ فرد مبتلا به وسواس لاغری، دائماً احساس بیاشتهایی دارد حتی زمانی که گرسنه است و احساس ضعف اجازه نمیدهد اندامهای بیناییاش به درستی کار کنند.
وی ادامه داد: فرد مبتلا به وسواس لاغری، از غذا خوردن بیزار است. میزان غذایی که این افراد میخورند، هیچ تناسبی با سن و ابعاد بدنشان ندارد. خیلی از این افراد، حتی پس از خوردن غذا اقدام به بالا آوردن آن میکنند؛ زیرا میترسند در اثر خوردن غذا، چاق شوند!
میزاریی اضافه کرد: این بیماری معمولاً در افرادی آغاز میشود که یک رژیم ساده را آغاز میکنند و در مدتی کوتاه، حس میکنند به اندازه کافی لاغر نشدهاند. متاسفانه باید اعتراف کنیم شیوع این بیماری کاملاً زاییده عصر مدرن است. معرفی الگوهای اشتباه و ایجاد این باور که «تنها در صورت لاغری مانند یک سوپرمدل میتوانید زیبا باشید»، باعث شده این بیماری به سرعت رشد کند و شیوع آن افزایش پیدا کند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: مهمترین نشانه ابتلا به این بیماری، ترس شدید از چاقی است. بیمار مبتلا به وسواس لاغری، در روز چندین بار خود را وزن میکند و حتی در اثر یک افزایش وزن بسیار ناچیز هم دچار افسردگی میشود، برای فرار از این احساس، افراد دچار وسواس لاغری از غذا خوردن دست میکشند.
وی افزود: نه برای یک وعده، که برای چندین روز! این افراد ممکن است در هفته تنها چند قاشق غذا بخورند و در بازههای زمانی طولانی هم هیچ وعده کاملی نداشته باشند. این بیاشتهایی معمولاً به یبوستهای مزمن میانجامد. چربی زیر پوست تحلیل میرود و مقاومت فرد بیمار در برابر سرما بسیار کمتر از سایرین میشود. بدن فرد بیمار کارکرد صحیح خود را از دست میدهد و در برخی موارد، در زنان مبتلا به وسواس لاغری، قاعدگی با اختلالات جدی مواجه میشود.
میرزایی گفت: بسیاری از افراد هستند که در پی تاخیر در دریافت مواد غذایی شدیداً دچار ضعف اعصاب میشوند اگر دچار بیماری وسواس لاغری شوند، اوضاع برایشان به شدت وخیم خواهد بود. در مراحلی که وخامت اوضاع کمتر است، میتوان از ابتلا به پوکی استخوان به عنوان یکی دیگر از عوارض بیماری وسواس لاغری یاد کرد. اختلالات الکترولیتی و بیاشتهایی مزمن عصبی نیز جزو سایر عوارض شایع در این بیماری هستند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: وسواس لاغری یک بیماری روانی است و باید با آن به عنوان یک بیماری روانی رفتار کرد. درمان ثابتی برای این بیماری وجود ندارد و نیازمند یک مجموعه از انواع مشاوره و دارو است. مهمترین مساله در درمان این بیماری، شکستن مقاومت بیمار در برابر درمان است. این موضوع نیازمند زمان نسبتاً زیادی است و ممکن است به راحتی حل نشود. هدف، برگرداندن بیمار به روال عادی زندگی و تثبیت عادات صحیح غذا خوردن در او است، اما بیمار ممکن است حتی پس از درمان نیز مجدداً دچار ترسها و فشارهای دوران بیماری شود.
وی اضافه کرد: در صورتی که بیمار، دورهای نسبتاً طولانی از بیماری را سپری کرده باشد، در کنار داروهای اعصاب و روان، لازم است انواع مکمل، ویتامین و املاح معدنی برای برگرداندن وضعیت بدن بیمار به حالت نرمال نیز تجویز شود.
میرزایی تاکید کرد: مراقبت از فرد مبتلا به وسواس لاغری نیازمند رعایت چند نکته مهم است، فرد بیمار باید از هر فضای القا کنندهای که به میگوید اضافه وزن دارد دور بماند. هر فعالیتی که در فرد بیمار استرس ایجاد کند، احتمال حاد کردن شرایط او را افزایش میدهد. در صورتی که بیمار سابقاً دچار اضافه وزن بوده حتماً با دقت بیشتری از او مراقبت کنید.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: شغل بیمار مهم بوده و اگر شغل او چیزی است که با ظاهر و اندام او سر و کار دارد، لازم است از آن خارج شود. برای مثال، مدلها بیش از هر قشر دیگری در معرض ابتلا به این بیماری هستند.