یکی از بهترین راهها برای کاهش خطر سکته مغزی، در پیش گرفتن سبک زندگی سالم و در صورت لزوم مصرف داروست. در کنار فاکتورهای خطر کلی مثل فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت، سیگار، ورزش نکردن و چاقی زنان نسبت به مردان به دلایلی که در ادامه اشاره خواهیم کرد، شانس بیشتری برای سکته مغزی دارند. به همین دلیل دستورالعملی ویژه زنان تدوین شده که به این فاکتورهای خطر خاص و راه پیشگیری و درمان آنها اشاره کرده است.
پره اکلامپسی
«پره اکلامپسی» یا مسمومیت حاملگی یک عامل خطرساز مهم در طول و بعد از بارداری است؛ بنابراین اگر قصد باردار شدن دارید نکات لازم برای پیشگیری را رعایت کنید. این دستورالعمل میگوید زنان مبتلا به پرفشاری مزمن خون یا کسانی که در بارداری قبلی دچار فشار خون بالا شده اند، از هفته ۱۲ بارداری تا لحظه زایمان آسپرین با دوز پایین مصرف کنند؛ همچنین اگر روزانه کمتر از ۶۰۰ میلی گرم کلسیم مصرف میکنند میبایست با مشورت پزشک از مکملهای کلسیم استفاده کنند.
اگر در دوران بارداری فشار خون بالا دارید برای کنترل آن با پزشک مشورت کنید. داروهای فشار خونی در بازار موجودند که مصرف آنها در دوران بارداری بی خطر است. فراموش نکنید که تغییرات سبک زندگی هم نقش مهمی در بهبود این عارضه دارد.
اگر دچار پره اکلامپسی شوید خطر اینکه در آینده به فشار خون و سکته مغزی مبتلا شوید در شما زیاد است. به همین علت میبایست همیشه تحت نظر پزشک باشید.
قرصهای ضد بارداری
مصرف داروهای خوراکی ضدبارداری خطر سکته مغزی را بالا میبرند. به همین علت است که این دستورالعمل پیشنهاد میکند پیش از شروع مصرف قرصهای ضد بارداری فشار خون خود را چک کنید. همچنین اگر سیگار میکشید حتما آن را ترک کنید. «استیون نیسن»، مشاور پیشگیری و رییس دپارتمان قلبی عروقی کلینیک کلیولند، میگوید: «زنان جوان که قرص ضد بارداری و سیگار را همزمان مصرف میکنند خطر ابتلا به سکتههای قلبی و مغزی را بسیار بالا میبرند. در واقع اگر پزشکی برای یک زن سیگاری قرص ضد بارداری تجویز کند معالجه غلطی کرده است.»
درمان جایگزینی هورمون
محققان میگویند درمان جایگزینی هورمون با ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی مرتبط است. این دستورالعمل تاکید میکند نباید از این درمانها برای پیشگیری از سکته مغزی بهره گرفت.
میگرن با اوورا
زنان چهار برابر بیش از مردان در معرض ابتلا به میگرن هستند. میگرن با آئورا یکی از انواع سردردهای میگرنی است که در آن علایمی، چون اختلال بینایی، گزگز یا سوزن سوزن شدن یک طرف بدن، بی حسی، ضعف یک طرف بدن یا مشکل تکلم که گاهی به سردرد ختم میشود، مشاهده میشود. در مورد میگرنهای خود با پزشک صحبت کنید، زیرا بین بالا بودن تعداد دفعات میگرن و خطر سکته مغزی ارتباط محکمی وجود دارد. در مورد اینکه کاهش دفعات میگرن بتواند خطر سکته مغزی را کاهش دهد شواهدی در دست نیست. این دستورالعمل میگوید در هر صورت بهتر است میگرن خود را درمان کنید.
فیبریلاسیون دهلیزی
فیبریلاسیون دهلیزی شایعترین مشکل ریتم قلب و بزرگترین عامل سکته مغزی است که البته قابل درمان است. در واقع فیبریلاسیون دهلیزی خطر سکته مغزی را ۴ تا ۵ برابر افزایش میدهد. با بالا رفتن سن، خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی در زنان بالاتر میرود. اگر احساس کردید ضربان قلبتان بالا رفت، نامنظم تپید یا هر اتفاق غیر معمولی برایش افتاد به پزشک مراجعه کنید و فراموش نکنید کنترل فیبریلاسیون دهلیزی خطر سکته مغزی را کم میکند.
فشار خون بالا
«فشار خون بالا» مهمترین عامل خطر در بروز سکته مغزی است. اگر فشار خون را پایین بیاورید خطر سکته مغزی را کم کرده اید و بهترین راه برای این کار داشتن یک سبک زندگی سالم شامل ورزش و رژیم غذایی صحیح است.
به گزارش «بهپو» و به نقل از «پریونشن»، منظور از داشتن سبک زندگی سالم انجام فعالیتهای فیزیکی منظم، سیگار نکشیدن و پیروی از رژیم غذایی سرشار از میوه، سبزی، دانه ها، مغزها و روغن زیتون است که چربی اشباع هم در آن پایین باشد. تحقیقی که در مجله طب امریکا منتشر شده است نشان میدهد یک رژیم غذایی کامل نسبت به یک رژیم غذایی صرفا کم چرب، خطر بیماریهای قلبی عروقی را بیشتر کاهش میدهد. همچنین مطالعات دیگر نشان میدهند ورزشهایی با شدت متوسط مثل راه رفتن سریع، نسبت به فعالیت نکردن، به میزان ۲۰ درصد خطر سکته مغزی را کاهش میدهند.
منبع: بهپو