آفتابنیوز : آفتاب: پس از آنکه ایران رسماً با ارسال نامه یی پاسخ نهایی خود را درباره پیشنهاد آژانس جهت تامین سوخت رآکتور هسته یی اعلام و تاکید کرد که حاضر نیست تمام اورانیوم غنی شده ضعیف خود را در ابتدای امر تحویل دهد، آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت این پیشنهاد همچنان به قوت خود باقی است.
به گزارش رویترز، «گیل تودور» سخنگوی آژانس بین المللی انرژی اتمی با اعلام اینکه پیشنهاد ماه اکتبر آژانس همچنان معتبر است، گفت؛ «دیده بان هسته یی سازمان ملل متحد به عنوان میانجی بی طرف همچنان به تلاش های خود ادامه می دهد و امیدواریم طرف های مربوطه هرچه سریع تر به توافقی که منجر به اعتمادسازی شود، دست یابند.»
اواسط تابستان گذشته آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران پیشنهاد داده بود، در قبال ارسال بخش عمده یی از اورانیوم غنی شده خود به روسیه و فرانسه، سوخت هسته یی مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران را دریافت کند. ایران از پذیرش این پیشنهاد که از حمایت ایالات متحده امریکا، فرانسه و روسیه برخوردار است خودداری کرد و به گفته دیپلمات های غربی تهران به تازگی در پاسخ رسمی خود گفته است تنها حاضر به مبادله همزمان اورانیوم غنی شده با میله های سوخت در خاک ایران است. پس از رسانه یی شدن پاسخ ایران سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز تایید کرد تهران به آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته حاضر نیست اورانیوم غنی شده خود را به خارج بفرستد. مهمانپرست در عین حال تصریح کرد ایران کماکان آماده مبادله اورانیوم های 5/3 درصد غنی شده به طور مرحله یی است. امریکا نیز در واکنش گفته بود مطمئن نیست پاسخ ایران پاسخ رسمی باشد و آن را کافی نمی داند. از سوی دیگر وزیر امور خارجه روسیه از اینکه ایران با پیشنهاد آژانس بین المللی انرژی اتمی موافقت نکرده ابراز تاسف کرد.
خبرگزاری «نووستی» به نقل از سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد روسیه متاسف است ایران با پیشنهاد آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره تولید سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران موافقت نکرده است. وی روز جمعه در کنفرانسی مطبوعاتی در مسکو اعلام کرد؛ متاسفیم که فعلاً به نظر می رسد ایران موافقت با فرمولی را که درباره تولید سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران به آن پیشنهاد شده است ممکن نمی داند. این گزارش حاکی است؛ آژانس بین المللی انرژی اتمی در دیدار روز 21 اکتبر در وین که با حضور ایران، فرانسه، روسیه و امریکا برگزار شد، پیشنهادی را ارائه داد که بر اساس آن نحوه ارائه سوخت هسته یی برای رآکتور تحقیقاتی تهران در نظر گرفته شده است.
در پیش نویس توافقنامه آمده است؛ ماده اولیه برای عرضه سوخت به ایران 2/1 تن اورانیوم با غنای پایین باشد که در مرکز غنی سازی نطنز تولید شده است. این اورانیوم در روسیه به طور تکمیلی غنی می شود و سپس در فرانسه میله های سوختی آماده می شوند. دلیل این موضوع آن است که رآکتور تهران توسط متخصصان آرژانتینی بر اساس فناوری های فرانسوی ساخته شده که سوخت آن را در حال حاضر تنها در فرانسه می توان تولید کرد. در این راستا تهران برای خرید اورانیوم غنی شده از سایر کشورها ابراز آمادگی کرد و همچنین مقامات ایران این را عنوان کردند که می توانند تنها با ارسال بخشی از ذخایر اورانیومی خود به خارج از کشور موافقت کنند و نیز اعلام کردند اگر مذاکرات درباره عرضه بی نتیجه پایان یابد، شروع به غنی سازی مستقلانه خواهند کرد. متعاقب این موضوع محمد البرادعی مدیرکل وقت آژانس بین المللی انرژی اتمی پیشنهادی ارائه کرد که بر اساس آن اورانیوم با غنای پایین برای حفظ و ارتقای درجه غنا به کشور ثالثی از جمله ترکیه که ایران روابط حسنه یی با آن دارد، انتقال می یابد.
این پیشنهاد بعد از آن مطرح شد که مقامات ایرانی پیشنهاد گروه «1«5» را برای انتقال اورانیوم به روسیه رد کردند. همچنین رویترز نیز به نقل از لاوروف در پاسخ به سوالی درباره دورنمای تحریم علیه تهران گفت روسیه خواهان آن است که قدرت های جهانی به تلاش ها برای حل مساله هسته یی ایران از طریق گفت وگو ادامه دهند. لاوروف اظهار کرد شورای امنیت سازمان ملل ممکن است درباره تحریم های جدید علیه ایران مذاکره کند اما نگفت که آیا روسیه از آن تحریم ها حمایت خواهد کرد یا خیر.
در عین حال وزیر خارجه امریکا نیز در واکنش به پاسخ ایران گفت جامعه جهانی در برابر مقاومت ایرانی ها صبر نمی کند و از خواسته هایش عقب نشینی نخواهد کرد. به گزارش بی بی سی، هیلاری کلینتون که با کاترین اشتون رئیس جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک کنفرانس خبری حضور داشت، افزود؛ اگر ایران نتواند ثابت کند برنامه هسته یی اش مقاصد صلح آمیز دارد با محدودیت های جدیدی روبه رو خواهد شد. کلینتون در عین حال گفت درها برای تعامل باز خواهد ماند ولی تاکید کرد؛ «متاسفانه حتی با وجود اینکه نگرانی جامعه جهانی درباره قصد ایران از برنامه اتمی اش افزایش یافته است ولی ایران به درخواست ها برای تعامل پاسخی نداده است.» وی گفت امریکا به مشورت های تنگاتنگ خود برای برداشتن گام های بعدی در مسیر رهیافت دوگانه ادامه خواهد داد و افزود؛ «بگذارید روشن بگویم، ما صبر نکرده و از موضع خود عقب نشینی نخواهیم کرد.»
کاترین اشتون رئیس امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در کنفرانس خبری خود با کلینتون دیدگاه مشابهی را ابراز کرد و گفت؛ «ما در برابر ایران در کنار ایالات متحده امریکا ایستاده ایم.» وی با بیان اینکه «ما خواهان گفت وگو هستیم»، افزود؛ «شش سال گفت وگو با ایران درباره این مساله - اتمی - نتوانسته است نتیجه یی را که انتظار داشتیم به ارمغان بیاورد. بنابراین مجبوریم ببینیم چه کارهایی لازم است دنبال شود و آماده ایم آن را انجام دهیم.» اما در کنار اظهارات مقامات غربی که بر تشدید تحریم ها تاکید داشتند، چین خواستار افزایش تلاش های دیپلماتیک برای حل موضوع هسته یی ایران شد.
«ما جائو شو» سخنگوی وزارت خارجه چین در پکن به خبرنگاران گفت؛ در شرایط کنونی باید برای دستیابی به راهی که به حل بلندمدت و مطلوب مساله هسته یی ایران منجر شود، تلاش کرد. وی با اشاره به مواضع کشورش مبنی بر مذاکرات و گفت وگو برای حل مساله هسته یی ایران گفت؛ «ما معتقدیم هنوز فضای لازم برای تلاش های دیپلماتیک برای حل مساله هسته یی ایران وجود دارد.» اظهارات سخنگوی وزارت خارجه چین در حالی مطرح می شود که نشست اخیر نمایندگان گروه موسوم به 1«5 که در نیویورک تشکیل شد، بدون نتیجه به کار خود پایان داد. گفته می شود چین و روسیه دو کشور عضو نشست مذکور با فشارهای امریکا در خصوص مساله هسته یی ایران مخالف و معتقدند راهی که می تواند به برون رفت از شرایط فعلی کمک کند، مذاکره و گفت وگو است. از سوی دیگر در پی به نتیجه نرسیدن نشست اخیر1«5 درباره موضوع اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران یک دیپلمات اروپایی از تلاش های مجدد غرب برای تحریم ایران و تحت فشار قرار دادن چین برای موافقت با آن خبر داد و گفت انتظار دارد چین از بیم انزوا به مخالفتش با تحریم های جدید علیه ایران پایان دهد.
خبرگزاری فرانسه با اعلام این خبر گزارش داد؛ به نظر می رسد گروه موسوم به 1 « 5 آماده اند برای پرداختن به مساله ایران به سازمان ملل بازگردند. در این زمینه یک دیپلمات عالی رتبه اروپایی که خواست نامش فاش نشود، گفت؛ اتحاد 1 « 5 سرمایه اصلی ما و هدف اصلی ما است. وی گفت؛ اروپایی ها هرگز واقعاً باور نکردند که ایران پیشنهاد آژانس بین المللی انرژی اتمی را بپذیرد. این گزارش افزود؛ در هر حال آنها متقاعدند این مرحله از گفت وگوها برای تاکید بر تهدید به تحریم که قدرت های غربی حامی آن هستند، ضروری است.