روسیه در برنامه مخفیانه و در پوشش برنامه فرهنگی، زنان آفریقایی را برای کار در کارخانه تولید پهپاد شاهد به کار میگیرد.
گزارش تحقیقی خبرگزاری آسوشیتدپرس فاش کرد زنان افریقایی با وعده حقوق بالا و شغل مناسب، به روسیه منتقل میشوند، اما در نهایت در کارخانههای مونتاژ و تولید پهپاد به کار گرفته میشود. پهپادهایی که در حملات روسیه علیه اوکراین استفاده میشوند.
تحقیق انجام شده از سوی خبرگزاری آسوشیتدپرس نشان میدهد روسیه، زنان جوان افریقایی را در کارخانه تولید پهپاد مورد استفاده جنگ اوکراین، استخدام کرده و به کار گرفته است.
به کارگیری این زنان افریقایی تحت پوشش برنامه تحصیل وکار انجام میشود. این تحقیق نشان داد اگهیها در شبکههای اجتماعی به زنان افریقایی وعده بلیط پرواز مجانی، پول و ماجراجویی در اروپا را در برابر به پایان بردن یک بازی کامپیوتری و آزمایش زبان روسی متشکل از ۱۰۰ کلمه ارائه میکرد، اما به جای برنامه تحصیل و کار در زمینههایی مثل میهمانداری، وقتی به منطقه تاتارستان روسیه رسیدند متوجه شدند آنها باید در کارخانه مونتاژ هزاران هواپیمای بدون سرنشین پهپاد با طراحی ایرانی کار میکنند.
در مصاحبههایی با خبرگزاری اسوشیتدپرس، برخی از این زنان از ساعتهای کار طولانی و قرار داشتن تحت نظارت دائمی، عدم اجرای وعدههای مربوط به دریافت دستمزد مناسب و تحصیل و کار با مواد شیمیایی سوزاننده و آسیب زننده به پوست شکایت دارند.
برای جبران کمبود نیروی کار، روسیه اقدام به استخدام زنان در سن ۱۸ تا ۲۲ سال از کشورهای افریقایی مثل اوگاندا، رواندا، کنیا، سودان جنوبی، سیرالئون و نیجریه در کنار سریلانکا میکند. این روند همچنین شامل کشورهای آسیایی و امریکای جنوبی هم شده است.
براساس این تحقیق، حدود ۲۰۰ زن افریقایی در کارخانهای در منطقه ویژه اقتصادی "الابوگا" در تاتارستان روسیه (۱۰۰۰ کیلومتری شرق مسکو) در کنار دانشجویان روس در سن ۱۶ سالگی مشغول کار هستند.
یکی از این کارگران افریقایی گفت: "واقعا نمیدانم چگونه هواپیماهای بدون سرنشین روسی را میسازم". وی افزود که شغلش را در کشورش ترک و پیشنهاد روسی را قبول کرد.
تحقیق خبرگزاری آسوشیتدپرس نشان میدهد این زنان کارگر در شرایط سخت کار میکنند. آنها در محل اسکان و کار، تحت نظارت کامل هستند. ساعتهای کاری طولانی و دستمزدهای کمتر از انتظار. همچنین این کارگران تشویق میشوند در صورت بروز تخلف، همکاران خود را لو بدهند.
یکی از کارگران آفریقایی گفت مواد شیمیایی مورد استفاده در کارخانه، به پوست آنها آسیب میزند ولکههایی ایجاد کرده است. او گفت "خدای من؛ نمیتوانم خارش پوستم را متوقف کنم".
تصاویر ماهواره ایی هم ساختمانهایی را در منطقه ویژه اقتصادی الابوگا در تاتارستان نشان میدهد.
به رغم اینکه یکی از زنان به دلیل دریافت حقوق "خوب" و اشنایی با فرهنگ جدید، رضایت خود را از کار اعلام کرد، اما اکثر افرادی که با آنها گفتگو شد درباره حقوق دریافتی اختلاف نظر داشتند و گفتند زندگی در این مراکز، در سطح مورد انتظارشان نیست.
این ماجرا نگرانیها درباره احتمال وقوع جرم تجارت انسان را مطرح کرده است. "رافینا شامداسنای" سخنگوی کمیته سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر گفت فعالیتهای روسیه به سطح "تجارت انسان" میرسد چرا که استخدام، با کلاهبرداری انجام میشود و هدف آن، سوء استفاده است.
سازمان غیردولتی دیده بان حقوق بشر هم گفت روسیه به صورت فعال به دنبال استخدام افراد خارجی از افریقا و هند برای پشتیبانی از جنگ خود علیه اوکراین از طریق وعده شغلهای سودآور بدون اینکه جزئیات کار را توضیح دهند.
به رغم افزایش تولید پهپادها در روسیه، اما هنوز سوالات زیادی درباره کیفیت و دقت هدف گیری آنها مطرح است. تحلیل حدود ۲ هزار حمله با پهپاد که اوسط ارتش اوکراین انجام شد نشان میدهد حدود ۹۵ درصد از آنها به هیچ هدف واضحی اصابت نکردند.
برنامه استخدام "الابوگا ستارت" با تبلیغات گسترده در شبکههای اجتماعی همراه است که نشان میدهد زنان افریقایی از مراکز فرهنگی تاتارستان بازدید میکنند یا به فعالیتهای ورزشی میپردازند. بدون اینکه به نقش این کارخانه در تولید پهپادهای روسی اشاره کند.
پهپاد شاهد یک نوع پهپاد انتحاری ایرانی است. اوکراین و کشورهای غربی میگویند ایران پهپادهای انتحاری شاهد را برای استفاده در جنگ اوکراین، در اختیار روسیه قرار داده است. تهران و مسکو این موضوع را رد میکنند. روسیه به طور گسترده از اینو نوع پهپادها علیه اوکراین استفاده میکند.