سفیر چین در ایران زونگ پیوو در مقالهای جدید با عنوان «از فرصتها برای ایجاد نکات برجسته جدید در همکاری بین چین و جنوب ایران استفاده کنیم» نوشت: اخیراً از استان هرمزگان واقع در جنوب ایران و در سواحل شمالی خلیج فارس بازدید کردم و با مردم محلی از همه اقشار تبادل نظر عمیقی داشتم.
مناظر زیبای ساحلی استان هرمزگان، تجارت خارجی فعال، مناظر شهری آراسته و مردم خونگرم و ساده دل تاثیر عمیقی بر من به جا گذاشتند. در اینجا هم بازارهای سنتی و بازارهای ماهی وجود دارد و هم مراکز خرید مدرن، که بسیار دلپذیر است. این اولین سفر من به من مناطق جنوبی ایران بود.
اگر چه استان هرمزگان و تهران به ترتیب متعلق به انتهای شمالی و جنوبی ایران هستند، اما این موضوع از شور و شوق اقشار مختلف استان هرمزگان برای توسعه روابط چین و ایران نکاسته است.بس
یاری از دوستان محلی به من گفتند که از شرکتهای چینی بیشتری برای سرمایه گذاری در جنوب ایران و از گردشگران چینی بیشتری برای سفر به جنوب ایران استقبال میکنند، و همچنین امیدوار هستند که استان هرمزگان بیش از پیش همکاریهای خود را با چین در زمینههای مختلف تقویت کند و نقشی پیشرو در همکاریهای محلی ایران و چین ایفا نماید، این موضو ع به من اطمینان کامل توسعه همکاری بین چین و جنوب ایران را میدهد.
بیش از ۲۰۰۰ سال پیش، چین و ایران از طریق جاده ابریشم باستانی به عنوان پلی برای «جاده ابریشم دریایی» به هم متصل بودند. از آن زمان به بعد، چین و جنوب ایران از جریان بیپایان کشتیهای تجاری و رونق مبادلات روزافزون کالاها و مردم استفاده کردهاند.
بیش از ۶۰۰ سال پیش ژنگ هه، دریانورد چینی سلسله مینگ، ناوگان خود را در هفت سفر طولانی هدایت کرد که سه بار آن به منطقه هرمزگان رسید. امروز چین و جنوب ایران از شرایط عملی مساعدتر، بنیان مادی غنیتر و فرصتهای بهتری برای همکاری برخوردارند.
دو طرف باید از فرصتها به خوبی استفاده کنند، به یک سو حرکت کنند و نکات برجسته جدیدی در همکاری ایجاد نمایند. اولین فرصت این است که چین با تمام نیرو نوسازی به سبک چینی را ترویج کند.
در ژوئیه ۲۰۲۴، سومین جلسه عمومی بیستمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین تصمیم مهمی برای تعمیق همه جانبه اصلاحات و ترویج مدرنیزاسیون به سبک چینی اتخاذ کرد که آغازگر سفر جدید چین برای همراهی با جهان برای توسعه مشترک بود.
آنچه چین دنبال میکند تنها مدرنیزاسیون خود نیست، بلکه این است که با توسعه جدید خود فرصتهای جدیدی را نیز برای جهانیان فراهم کند.
استان هرمزگان به عنوان نماینده مناطق جنوبی ایران از نظر منابع انرژی غنی بوده و در زمینه تبادلات و همکاریهای خارجی از مزیتهای منطقهای بینظیری برخوردار است.
ما تمایل داریم فرصتهای توسعه مدرنیزاسیون به سبک چینی را با همه کشورها از جمله ایران به اشتراک بگذاریم، همکاری با جنوب ایران را در زمینههایی مانند اقتصاد دریایی تقویت کنیم تا به رفاه و پیشرفت مشترک دست یابیم. دومین فرصت این است که توسعه سالم و پایدار روابط چین و ایران را حفظ کنیم. از زمان برقراری روابط دیپلماتیک در سال ۱۹۷۱ تاکنون، روابط چین و ایران پیشرفت زیادی داشته و شتاب خوبی از توسعه را حفظ کرده است.
در سال ۲۰۱۶، رئیسجمهور شی جینپینگ از ایران بازدید کردند و چین و ایران مشارکت استراتژیک جامعی را ایجاد کردند که فصل جدیدی در روابط بین دو کشور گشود. چندی پیش، رئیسجمهور شی جینپینگ با پزشکیان رئیس جمهور ایران در کازان دیدار کردند. سران دو کشور در مورد تعمیق بیشتر مشارکت راهبردی جامع ایران و چین به اجماع مهمی رسیدند که مسیر توسعه روابط دوجانبه در مراحل بعدی را ترسیم کرد.
عملکرد سطح بالا روابط چین و ایران تضمینی قوی برای تقویت بیشتر همکاریها در زمینههای مختلف از جمله مبادلات و همکاریهای محلی دو طرف فراهم کرده است.
سومین فرصت این است که چین در شهر بندرعباس سرکنسولگری ایجاد کرده است. در دسامبر ۲۰۲۲، سرکنسولگری چین در بندرعباس به طور رسمی افتتاح شد و شروع به فعالیت کرد.
این اولین سرکنسولگری است که چین در ایران تاسیس کرده و نشاندهنده اهمیت زیادی است که چین برای توسعه همکاری با مناطق جنوبی ایران قائل است.
از زمان تأسیس در دو سال قبل تاکنون، سرکنسولگری چین در بندرعباس به طور فعال به وظایف خود عمل کرده، ارتباط نزدیک و تعاملات خوبی با دوستان اقشار مختلف در منطقه فعالیت خود برقرار کرده و پلی برای ارتقای همکاریها در زمینههای مختلف بین چین و مناطق جنوبی ایران ایجاد کرده است.
استانهای جنوبی ایران به ویژه استان هرمزگان هم کمک زیادی به کار سرکنسولگری کردهاند. معتقدم که با تلاش مشترک همه طرفها، همکاری بین چین و مناطق جنوبی ایران به توسعه بیشتری دست خواهد یافت و سود بیشتری برای مردم دو کشوربه ارمغان خواهد آورد.
کسانی که از صمیم قلب با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند، به نتایج پایداری دستخواهند یافت. چین مایل به همکاری با ایران برای رویارویی با آینده، ایجاد نکات برجسته جدید بیشتر در همکاریهای محلی و نگاشتن فصل جدید بهتری برای روابط چین و ایران است.