حمیدرضا گودرزی، نماینده الیگودرز به عنوان مخالف و حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده شاهینشهر، بعنوان موافق در گفتوگویی درباره استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد و امور دارایی، اظهارات قابل توجهی را مطرح کردند.
گودرزی با اشاره به وضعیت دشوار اقتصادی کشور، از تغییر موضع خود در خصوص استیضاح همتی خبر داد.
گودرزی در ابتدا با اشاره به وضعیت نامناسب اقتصادی مردم، گفت: وضعیت اقتصادی مردم بسیار بد است. قیمتها به شدت افزایش یافته و مردم تحت فشار زیادی قرار دارند.
وی با بیان اینکه بازار به شدت تحت فشار است و در ایام عید، مردم با افزایش قیمت مواد غذایی و پوشاک مواجه شدهاند، گفت: مردم از دولت و ما نمایندگان به شدت ناراحت و عصبانی هستند.
نماینده الیگودرز بیان کرد: ما نمیدانیم چه تصمیمی بگیریم. بنده قبلاً مخالف استیضاح بودم ولی در حال حاضر ممتنع هستم. حتی ۵٠ نفر از همکارانم در مجلس که قبلاً مخالف بودند، نیز الان ممتنع شدهاند و نمیدانند چه کنند.
گودرزی با با بیان اینکه دفاعی از وزیر اقتصاد ندارد، اما تصمیمات اقتصادی فقط مربوط به او نیست، اظهار کرد: این تصمیمات در جلسات سران قوا گرفته میشود، اما سوال اینجاست که اگر این تصمیمات مربوط به وزیر اقتصاد نیست، پس چرا باید ایشان پاسخگو باشد؟
وی بیان کرد: من معتقدم که زمان مناسبی برای استیضاح آقای همتی نیست. دولت تازه شروع به کار کرده و باید فرصت داده شود تا برنامههایش را اجرا کند.
عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: اگر آقای همتی مشکلاتی ایجاد کرده، باید پاسخگو باشد، اما استیضاح ایشان در این شرایط به نفع کشور نیست. ما باید به جای بازی در زمین دشمن، روی مشکلات داخلی تمرکز کنیم.
گودرزی تصریح کرد: ما باید به دولت زمان بدهیم تا برنامههایش را اجرا کند. همچنین باید سازوکارهای نظارتی مجلس تقویت شود تا بتوانیم پاسخگویی مسئولان را تضمین کنیم. مردم از ما انتظار دارند که به عنوان نمایندگانشان، از حقوق آنها دفاع کنیم و این وظیفهای است که باید به آن عمل کنیم.
در ادامه مناظره، حسینعلی حاجیدلیگانی نماینده شاهینشهر، برخوار و میمه در مجلس شورای اسلامی که طراح اصلی استیضاح وزیر اقتصاد است، با بیان اینکه بحث اصلی ما این نیست که آقای همتی چهکارهایی انجام نداده است، گفت: بحث ما این است که چرا ایشان یک تصمیم نادرست در زمان نامناسب گرفتهاند. برخی میگویند که باید زمان بیشتری به این تصمیم داده میشد تا نتایج آن مشخص شود، اما ما این بحث را نداریم.
وی بیان کرد: ما میپرسیم چرا یک تصمیم ناپخته گرفته شده که میتوانست در چند روز هم گرفته شود. تصمیم ایشان مبنی بر حذف ارز نیمایی، به نظر ما در زمان مناسبی گرفته نشده است.
این نماینده گفت: در روز گذشته در صحن علنی از همکارانم تشکر کردم، چون میبینیم که دغدغه اصلی آنها دغدغه مردم است. در دوم دیماه امسال، در جلسه غیرعلنی، آقای وزیر و رئیس سازمان برنامه و رئیس بانک مرکزی آمدند و توضیحاتی درباره این تصمیم نادرست ارائه دادند.
حاجیدلیگانی بیان کرد: ما دیدیم که اگر در آن زمان که دلار نزدیک به ۸۰ هزار تومان بود، جلوی این تصمیم را نمیگرفتیم، باید تا زمانی که دلار به ۱۲۰ هزار تومان رسید، این کار را انجام میدادیم.
وی گفت: در یازدهم دیماه، استیضاح را در سامانه مجلس بارگذاری کردیم و در شانزدهم دیماه به هیئترئیسه ارجاع دادیم.
نماینده شاهینشهر افزود: متأسفانه هیئترئیسه زمان زیادی را تلف کرد و تا ۲۳ بهمنماه این موضوع را ارجاع دادند، درحالیکه قانون میگوید بلافاصله باید ارجاع شود. اگر همان زمان اقدام میشد، تا الان تعیین تکلیف شده بود.
وی ادامه داد: ما باید در مرحله اول یک ترمز بزنیم. وقتی ترمز زدیم، باید ببینیم که آقای رئیسجمهور و مجلس چه گزینههایی را برای ادامه حرکت انتخاب میکنند. این ترمز به معنای تغییر وزیر اقتصاد است.
این نماینده گفت: تصمیم آقای همتی علیرغم همه صحبتها، همچنان بر همان تصمیم اولیه استوار است. ایشان در مورد حذف ارز نیمایی گفتند که میخواهند فاصله بین نرخ ارز نیمایی و بازار آزاد را کمتر کنند، اما در عمل این فاصله از ۲۰ درصد به ۳۰ درصد افزایشیافته است. این تصمیم نهتنها درست نبوده، بلکه تأثیرات منفی روی ۸۵ درصد بخشهای دیگر اقتصاد گذاشته و تورم را افزایش داده است.
حاجیدلیگانی با اشاره به برنامهای که وزیر اقتصاد به مجلس ارائه دادند، گفت: وی تأکید زیادی بر ایجاد ثبات در نرخ ارز و کنترل تورم کرده بود. ایشان وعده دادند که تورم را تکرقمی میکنند و نرخ ارز را ثابت نگه میدارند. اما در عمل، جهتگیری به سمت بیثباتی بوده است.
وی گفت: ما نمیگوییم که همه مشکلات باید در شش ماه اول حل شود، اما جهتگیری باید به سمت ثبات باشد، نه افزایش قیمتها.
این نماینده تصریح کرد: تیم اقتصادی دولت باید بنشیند و این مسائل را بهروزرسانی و هماهنگ کند. بسیاری از این مشکلات ناشی از تصمیمگیریهای نادرست و مدیریت ضعیف است. مثلاً در مورد حبوبات، ازیکطرف اجازه صادرات داده میشود و از طرف دیگر واردات انجام میشود. اینها مسائلی است که نیاز به تدبیر و هماهنگی بیشتر دارد.